Πρακτικές που καταδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης καταγράφονται στην Ευρώπη και με ένταση στην Ελλάδα στα τρόφιμα και σε άλλους κλάδους, σημαίνοντας συναγερμό για το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναπόδραστη τροχιά εκρήξεων το λιανεμπόριο, ενώ υποβαθμίζεται ενεργητική η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Παράλληλα, σοβαρός είναι πλέον ο κίνδυνος διαστρέβλωσης της εικόνας για την επικρατούσα κατάσταση στην οικονομία, καθώς οι εταιρίες επιχειρούν να συγκρατήσουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή, διαφοροποιώντας αντί για την τιμή, την προσφερόμενη ποσότητα. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα, καθώς τα περιθώρια κέρδους συμπιέζονται και οι τζίροι στο λιανεμπόριο μειώνονται δραματικά, νέος κύκλος συγκέντρωσης και αναδιάταξης έχει ήδη ανοίξει και δεν αποκλείεται να λάβει βίαιη τροπή σύντομα.
Αν και τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν να ποδηγετήσουν τη λήψη αποφάσεων οικονομικής πολιτικής, καθώς εκεί οι διαμορφωτές εστιάζουν στον δομικό πληθωρισμό και στους τιμών εισροών, η αίσθηση υποχώρησης του πληθωρισμού, μπορεί να επηρεάσει τους δείκτες οικονομικού κλίματος, δημιουργώντας αρκετά παράδοξα και δυσνόητα φαινόμενα στις επερχόμενες μετρήσεις.
Λέγεται shrinkflation και τα media στην Ελλάδα το ανακαλύπτουν σταδιακά. Η τακτική είναι παλιά, χρονολογείται, περίπου, μαζί με την έναρξη της τιμολόγησης, το θέμα έχει αναδείξει ανάγλυφα ο οικονομολόγος και καθηγητής του Cambridge Nicholas Kaldor με την υπόθεση της Mars, όταν η εταιρία διατηρούσε αμετάβλητη την τιμή αλλά περιόριζε την ποσότητα.
Στην Ελλάδα την τακτική χρησιμοποίησαν επιθετικά γαλλακτοβιομηχανίες στο παρελθόν και οι ίδιες φαίνεται ότι ηγούνται και τώρα. Τα supermarket, επίσης, νιώθουν πιο ελεύθερα να το κάνουν στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Πλέον όμως, η τακτική είναι εύκολα υλοποιήσιμη και χρησιμοποιείται από μεγάλη εταιριών και σε εκτεταμένο εύρος προϊόντων, ιδιαίτερα στα τρόφιμα.
Αυτό, σε πρώτη ανάγνωση στρεβλώνει την εικόνα για την δυναμική του πληθωρισμού στις τιμές καταναλωτή. Σκιαγραφώντας ηπιότερη κατάσταση απ αυτή που πραγματικά επικρατεί, η εκάστοτε κυβέρνηση νιώθει σαφώς λιγότερη πίεση να δράσει, ενώ άλλες φορές αυτό είναι και το ιδανικό πρόσχημα για να μην λάβει μέτρα.
Η πίσω όψη
Καθώς οι συσκευασίες των προϊόντων εντάσσονται πλέον στο λεγόμενο βιομηχανικό marketing, η διαφοροποίησή τους -για ανανέωση- έχει καταστεί κανονικότητα. Πίσω από αυτή την τάση, όμως, οι επιχειρήσεις επιχειρούν τώρα να συγκαλύψουν τη σκανδαλώδη πρακτική της υποτίμησης της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή και της παραπλάνησής του…
Η πρακτική της μείωσης της προσφερόμενης ποσότητας, μέσα από το βιομηχανικό μάρκετινγκ, καταγράφεται και στις προσφορές, οι οποίες έχουν ελαττωθεί και διαφοροποιηθεί, δημιουργώντας πλέον την ψευδαίσθηση της προσφοράς…
Καθώς οι τιμές των προϊόντων ανεβαίνουν, λόγω των πολύπλευρων αυξήσεων στο κόστος, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών περιορίζεται, εξαιτίας της αύξησης των δαπανών για πάγια, τα περιθώρια κέρδους στο λιανεμπόριο βαίνουν δραστικά μειούμενα και τείνουν εφόσον δημιουργηθεί τάση εμπέδωσης της κατάστασης, να αμφισβητήσουν τη βιωσιμότητα παιχτών στον κλάδο και να οδηγήσουν σε περιορισμό σημείων πώλησης, τετραγωνικών για εμπορικές εκμεταλλεύσεις, ενώ δεν αποκλείονται και κανόνια στο λιανεμπόριο και ενδεχομένως και στις βιομηχανίες.