Στο ζήτημα των παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας επανήλθε με δηλώσεις της η πρόεδρος της Κομισιόν, επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι για να εξασφαλίσει συναίνεση στην πρόταση της Επιτροπής, η οποία απέχει από τις οδηγίες του Συμβουλίου.
Να υπερασπιστεί το σχέδιο δύο πυλώνων της Κομισιπον που μεταθέτει την ευθύνη αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης στις εθνικές κυβερνήσεις και τους πολίτες, προσπάθησε με νέες δηλώσεις της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιχειρώντας να συσπειρώσει απέναντι στον κοινό εχθρό, τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, επιχείρησε να ξεδιπλώσει ένα εξαιρετικά ευρύ σχέδιο, το οποίο όμως κινείται στην κατεύθυνση που προωθείται από την Ουάσιγκτον, είναι σε μεβρυακό στάδιο και δεν απαντά στις άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει ότι οι προτάσεις της Κομισιόν δεν θα περάσουν εύκολα κι ότι έτσι όπως διατυπώνονται, διαρρέονται και επιχειρείται να επιβληθούν αυξάνεται το ρίσκο αντιδράσεων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ενότητα και ανθεκτικότητα της Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης: Θα “καούν” οι Βρυξέλλες με τις προτάσεις της Κομισιόν
Η πρόταση της Κομισιόν βασίζεται σε δύο πυλώνες:
- τη μείωση της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής και
- τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τον φόρο στα υπερκέρδη, συμπεριλαμβάνοντας εκτός από τις ενεργειακές και τα διυλιστήρια
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε το σχέδιο για εισφορά από τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας λέγοντας:
«Προτείνουμε ανώτατο όριο στα κέρδη των παρόχων ρεύματος. Είναι κακό να αποκομίζονται τεράστια οφέλη από εταιρείες, τόσο ρεύματος όσο και ορυκτών καυσίμων, τα κέρδη πρέπει να συγκεντρώνονται και να μοιράζονται σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης, ώστε να ελαττωθεί το πλήγμα που υφίστανται. Θα αναπτύξουμε με τις χώρες-μέλη ένα σύστημα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, θα εξετάσουμε πώς θα μειώσουμε με συνετό τρόπο την τιμή του φυσικού αερίου»,
υποσχέθηκε.
«Οι προτάσεις μας θα αποφέρουν 140 δισεκ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στις χώρες-μέλη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», συμπλήρωσε.
Χρυσώνει το χάπι
«Θα συνεργαστούμε με τους ρυθμιστές και θα ελέγξουμε τις αυξομειώσεις των τιμών μέσα σε κάθε μέρα, και αυτά είναι μόλις τα πρώτα μας βήματα»,
σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας τη βούληση στήριξης εταιριών ενέργειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Με τον τρόπο αυτό η πρόεδρος της Κομισιόν επιχείρησε να δημιουργήσει προοπτική για βιώσιμες αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας της ΕΕ, θέλοντας να κατευνάσει τις χώρες που ζητούσαν άμεσες λύσης αναδιάταξης στην ΕΕ.
Κατά Πούτιν
Ανοίγοντας την ομιλία της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικέντρωσε τα πυρά της στον Βλάντιιρ Πούτιν και υποστήριξε ότι η ΕΕ είχε υποτιμήσει τον κίνδυνο. Μεταξύ άλλων, είπε ότι δεν σταματά σε τίποτε και έπρεπε η Ευρώπη να τον είχε σταθμίσει σωστότερα, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται άμεση παρέμβαση στην αγορά ενέργειας προς την εξοικονόμηση και την ποικιλία πηγών.
«Έπρεπε να είχαμε ακούσει όσους γνωρίζουν καλά τον Πούτιν, όσους εξέθεσαν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Έπρεπε να ακούσουμε τους εταίρους και φίλους μας στην Ανατολική Ευρώπη ότι ο Πούτιν δεν θα σταματούσε»,
είπε με ένταση στη φωνή της απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Στόχος της Ρωσίας δεν είναι απλώς η καταστρατήγηση των κανόνων αλλά η οριστική τους κατάργηση, γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε στη Δημοκρατία», δήλωσε.
«Η Ρωσία εξακολουθεί να χειραγωγεί την ενεργειακή αγορά μας, η οποία δεν λειτουργεί σωστά πλέον», παραδέχθηκε κατά την ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, αλλά υπογράμμισε είναι ώρα να δείξει η Ευρώπη αποφασιστικότητα και όχι κατευνασμό, και ότι «τελικά ο Πούτιν θα αποτύχει και η Ευρώπη θα επικρατήσει».
«Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στις ώρες αιχμής ώστε να μειωθεί συνολικά η χρήση του ρεύματος», είπε η κα φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενη το παράδειγμα της Ιταλίας.
Η μεταρρύθμιση θα… αργήσει
Παρελκυστική τακτική ακολούθησε η Φον ντερ Λάιεν αναφορικά με το μπαράζ αιτημάτων για μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας και την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από τον καθορισμό της τιμής του ρεύματος. Επ αυτού, ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν το αποδέχεται, μετέθεσε όμως τις αλλαγές σε μακροχρόνιο ορίζοντα…
Ειδικότερα, τόνισε ότι αποδεχόμενη αίτημα που έχει διατυπώσει και η Αθήνα στις Βρυξέλλες, ότι «μακροπρόθεσμα θα προωθήσουμε βαθιά μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού στην ΕΕ, ώστε να αποσυνδέσουμε τις τιμές του αερίου από αυτές του ρεύματος».
Ανακοίνωσε ακόμη τη δημιουργία μιας τράπεζας υδρογόνου ώστε να χτιστεί μια αγορά υδρογόνου στην Ευρώπη, προς όφελος και των καταναλωτών και του περιβάλλοντος στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας.
Η αναφορά στην πράσινη συμφωνία στόχο έχει να δείξει ότι η Κομισιόν εμμένει με προσήλωση στους περιβαλλοντικούς στόχους, παρέχοντας έτσι διαβεβαιώσεις στο “πράσινο” λόμπι που αντιδρά στη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας.
Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες
Η πρόεδρος της Κομισιόν, όμως, έθεσε και όρια στις πολιτικές ανακούφησης και προέτρεψε στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων μόνο αναφορά με τις στρατηγικές επενδύσεις.
«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την νέα πραγματικότητα του υψηλότερου δημόσιου χρέους».
«Χρειαζόμαστε δημοσιονομικούς κανόνες που θα επιτρέπουν τις στρατηγικές επενδύσεις την ώρα που θα διαφυλάττουν τη δημοσιονομική σταθερότητα», είπε, δηλώνοντας ότι τον Οκτώβριο η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τις σχετικές της προτάσεις, με προσανατολισμό την ευχέρεια στις χώρες-μέλη για ευελιξία στον χειρισμό του κρατικού χρέους.
Επ αυτού, η πρόεδρος της Κομισιόν δεν έδωσε ενδείξεις για την υφή των επενδύσεων που θα μπορούν να χαρακτηριστούν “στρατηγικές” και να εξαιρεθούν από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Καιρό ρώρα επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ζητούν χαλάρωση των “πράσινων” κανόνων, ώστε να επιτραπούν και να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις σε παλαιότερες μορφές ενέργειας και στα ορυκτά καύσιμα, ώστε να ομαλποιηθεί ο δρόμος για την πράσινη μετάβαση και να καταστεί δυνατή η απορρόφηση των κραδασμών από ενεργειακές κρίσεις.
Στήριξη της Ουκρανίας
ΜΕταξύ άλλων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιχείρησε να περάσει στο ίδιο πλαίσιο και τη στήριξη της Ουκρανίας, οι ανάγκες της οποίας θα είναι προοδευτικά μεγαλύτερες και δεν θα περιορίζονται στην στρατιωτική υποστήριξη και την χρηματοδότηση, αλλά θα επεκτείνονται de facto στην ενέργεια, μετά την εκτεταμένη ζημιά που έχει υποστεί το δίκτυο της.
«Η ΕΕ θα στηρίξει και την ανόρθωση της οικονομίας και άλλων τομέων της καθημερινότητας στην Ουκρανία: Δεσμεύουμε 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση των σχολείων της Ουκρανία»,
ανήγγειλε.
«Δε θα στηρίξουμε μόνο οικονομικά την Ουκρανία αλλά και θα τη βοηθήσουμε να πραγματώσει όλες τις σπουδαίες δυνατότητες»,
πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά στο ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού και στην ποιότητα των εξαγωγών της χώρας. «Θα συνεργαστούμε με την Ουκρανία για εύκολη είσοδο στην κοινή αγορά της Ευρώπη»,
τόνισε ακόμη, προαναγγέλλοντας την επίσκεψή της στο Κίεβο εντός της ημέρας για συνεργασία με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Έλεγχος πρώτων υλών
Ανακοίνωσε ακόμη νομοθετική παρέμβαση για τον «Ευρωπαϊκό Έλεγχο των Κρίσιμων Πρώτων Υλών», ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον κρίσεις επάρκειας, καθώς και την ενίσχυση της βιομηχανίας της Ευρώπης με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να είναι κατά το δυνατόν αυτόνομη.
Προθάλαμος για την ΕΕ
Έκανε επίσης λόγο για πρότασή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπέρ της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που θα αφορά και ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην ΕΕ. Θα προταθεί ακόμη ένα Σύμφωνο υπέρ της Άμυνας της Δημοκρατίας, ενάντια στα ψεύδη και τις εξωτερικές παρεμβάσεις, ώστε να ενισχυθεί η Δημοκρατία ενάντια στον αυταρχισμό στην Ευρώπη.
Σε μήνυμα προς τις πιο αυταρχικές κυβερνήσεις εντός της Ένωσης, είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παγώσει τη χρηματοδότηση των κρατών μελών που αψηφούν τις δημοκρατικές αρχές. «Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και θα προστατεύσουμε τον προϋπολογισμό μας μέσω του μηχανισμού των όρων χρηματοδότησης», είπε.
«Η Δημοκρατία δεν έχει φύγει από τη μόδα, αλλά πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, προς νέους ορίζοντες», είπε η κα φον ντερ Λάιεν χρησιμοποιώντας μια δήλωση του αποβιώσαντος φέτος προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.