Επαναλαμβανόμενες είναι πλέον οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών στην Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή κρίση δεν αποκλιμακώνεται και ο πόλεμος πλέον έχει δημιουργήσει βαριά κληρονομιά, η οποία θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Το ΔΝΤ επανέρχεται στο ζήτημα των κοινωνικών αναταραχών στην Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή, σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να ισορροπήσει προσεκτικά τη μάχη της κατά του πληθωρισμού με την «ανάγκη να μην σταματήσει η οικονομία».
Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, έχει πετάξει το μπαλάκι της εξισορρόπησης στην Κομισιόν και τις εθνικές κυβερνήσεις. Τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί όμως είναι ad hoc, ανακουφίζουν μερικώς από τα συμπτώματα και δεν εστιάζουν καθόλου στις ρίζες των αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων.
«Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή», πρόσθεσε.
Η κ. Γκεοργκίεβα κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να «επιμείνουν» στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, σχολιάζοντας ότι πολλοί οικονομολόγοι έκαναν λάθος όταν προέβλεπαν πέρσι ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν. «Ο πληθωρισμός είναι ανένδοτος (…) και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι εξίσου ανένδοτοι στην καταπολέμησή του», τόνισε.
Εάν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική πάνε καλά, ο επόμενος χρόνος ίσως αποδειχθεί λιγότερο επώδυνος. Αλλά αν η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι στοχευμένη, θα μπορούσε να γίνει «ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό», κατέληξε.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση βρίσκεται σε επιδεινούμενη τροχιά. Η επιθετική πολιτική της Fed δημιουργεί κενά που τροφοδοτούν arbitrage στις ισοτιμίες, πιέζοντας το ευρώ και αποδυναμώνοντας την αγοραστική ισχύ των Ευρωπαίων.
Η επόμενη ενεργειακή κρίση είναι ante portas
Προειδοποίηση για κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών εξαιτίας της επιδεινούμενης κατάστασης έχει απευθύνει και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Η Κομισιόν ωστόσο, εμφορείται από την πεποίθηση της προσωρινής κρίσης και εστιάζει σε μέτρα ανακούφισης. Καθώς όμως η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται και η εμπλοκή της Ευρώπης βαθαίνει, οι προοπτικές καθίστανται εξαιρετικά δυσοίωνες.
Ακόμα και αν τελειώσει ο πόλεμος το δίκτυο ηλεκτροδότησης και ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, η αποκατάσταση των οποίων θα πάρει χρόνια. Έτσι, η ανάταξη της χώρας θα απαιτήσει τροφοδότηση από την ΕΕ όχι μόνο σε κεφάλαια αλλά και σε ενέργεια, όταν ήδη Γερμανία και Γαλλία ζητούν μειώσεις στην κατανάλωση, επαναλειτουργούν πυρηνικούς αντιδραστήρες και επαναφέρουν τον λιγνίτη…