Φόβους για νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα Fed προκάλεσε η απρόσμενη και αιφνίδια αύξηση του πληθωρισμού στην Αμερική το μήνα Αύγουστο, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη το απόγευμα, προκαλώντας ντόμινο γενικευμένων ρευστοποιήσεων τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές και το Χ.Α., όσο και στους δείκτες της Wall Street που κινούνται στα όρια του sell off.
- Απώλειες σε Ευρώπη και Χ.Α. παρά τα αρχικά κέρδη
- Πτώση – συντριβή στη Wall Street υπό το φόβο νέας αύξηση επιτοκίων από τη Fed
Πρόκειται για εξέλιξη που για ακόμη μια φορά έδειξε πόσο ευάλωτο και ευμετάβλητο είναι το κλίμα στις αγορές, ενώ φαίνεται πως η αλλαγή πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες που για μια 12ετία μείωναν τα επιτόκια «σπρώχνοντας» τεράστια ρευστότητα και μεγάλη μόχλευση στις αγορές, θα συνεχιστεί και έχει πολύ δρόμο ακόμη. Το πως θα αντιδράσουν τα χρηματιστήρια σ’ αυτό το γαϊτανάκι διαρκών αυξήσεων μένει να το δείξει το άμεσο μέλλον.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Αύγουστο ενισχύθηκε στο 8,3% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 8,1%, ενώ σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,1%. «Το σήμα που στέλνεται πλέον στη Fed είναι για επιθετικότερη πολιτική και μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων. Κάτι που εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για ύφεση» αναφέρουν αναλυτές στο CNBC.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, παρόλο που τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή της Τρίτης έδειξαν «περισσότερη πρόοδο στη μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ». «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και αποφασιστικότητα για να μειωθεί ο πληθωρισμός», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωση που του δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, η οποία επισήμανε επίσης τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδο που να περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα και να τα διατηρήσει εκεί έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «πειστούν» ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times ο πρόεδρος του παραρτήματος της Fed στο Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν.
Εντός αυτών των εξελίξεων οι ευρωπαϊκοί δείκτες γύρισαν απότομα πτωτικά το απόγευμα, κλείνοντας τελικά με σημαντικές απώλειες, συμπαρασύροντας και το Χ.Α. Ο δείκτης Dax της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 1,59%, ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 1,39%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στο -1,17%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 1,36%, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη -1,59%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε το 1,55% της αξίας του.
Στη Wall Street οι απώλειες είναι πολύ μεγάλες, με τον Dow Jones να χάνει άνω των 800 μονάδων στις 19:25 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 2,98%, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 3,85% χαμηλότερα.
Η εικόνα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, ο Γ.Δ. του Χ.Α. έκλεισε στις 840,81 μονάδες με πτώση 1,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,49% με κλείσιμο στις 552,86 μονάδες.
Παράλληλα, νέο κύκλο πιέσεων στις μετοχές των διυλιστηρίων έφερε η πρόθεση της Κομισιόν για φορολόγηση 33% των κερδών τους για τη χρήση του 2022, με τις ΕΛΠΕ και Motor Oil να υποχωρούν σημαντικά για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση χάνοντας άνω του 3% αμφότερες.
Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί το γεωπολιτικό ρίσκο όπως αυτό εξελίσσεται με τα διαρκή μπαράζ αψιμαχιών με την Τουρκία, η οποία συνεχίζει τις προκλήσεις και ενίοτε τις κλιμακώνει, δείχνοντας ότι έχει αναβαθμίσει την τακτική πολέμου… φθοράς, προσπαθώντας να δημιουργήσει εχθρικό κλίμα με θολούς προς το παρόν στόχους.
Όμως, σε καμιά περίπτωση το μπαράζ των συντονισμένων απειλών από πληθώρα πολιτικών της Τουρκίας και οι εχθρικές δηλώσεις απαξίωσης, υποτίμησης και μίσους δεν είναι τυχαίο, ούτε πρέπει να υποβαθμιστεί. Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα που η Ελλάδα καλείται να αντιπαρέλθει με νόμιμα μέσα διπλωματίας αλλά και επιχειρησιακής ετοιμότητας, σε κάθε περίπτωση.
Movers & Shakers