Πρόταση η οποία αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο εντάσεων στην Ευρώπη αναμένεται να καταθέσει η Κομισιόν, καθώς αντί λύσεων επιμένει σε καταστατικά μέτρα προς του καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, τα οποία πετούν το μπαλάκι στις εθνικές κυβερνήσεις.
Η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση για τον καθορισμό υποχρεωτικού στόχου μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και πρόταση εισφοράς στις ενεργειακές επιχειρήσεις για τη διοχέτευση των «υπερκερδών» προς τους καταναλωτές.
Οι προτάσεις της Κομισιόν απέχουν παρασάγκας από τις κατευθύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γεγονός που -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- αναμένεται να προκαλέσει πολυεπίπεδες εντάσεις, ενώ παράλληλα σπαταλά τον ήδη περιορισμένο χρόνο, επιχειρώντας να επιβάλλει παρελκυστικά ειλημμένες αποφάσεις.
Η Κομισιόν επιμένει στις μη-λύσεις
Η πρόταση αυτή της Κομισιόν δεν είναι νέα, δεν υπακούει στις κατευθύνσεις του έκτακτου συμβουλίου Ενέργειας και επιμένει να μην προσφέρει βιώσιμες λύσεις με ευρωπαϊκή σφραγίδα, αλλά συνεχίζει το πινγκ – πονγκ ευθυνών και λύσεων με τις εθνικές κυβερνήσεις, την ώρα που η ενεργειακή κρίση κλυδωνίζει πολλές απ αυτές.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συζήτησαν μια σειρά από μέτρα και προτάσεις, για την διεύρυνση της κατανομής των βαρών και την αναδιάρθρωση της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ. Η Κομισιόν, από την πλευρά της αρνείται να βάλει χέρι στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, επιμένοντας στη λογική “κρίση είναι θα περάσει” και ακολουθώντας παρελκυστική τακτική προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Προσφάτως, τις μεθοδεύσεις της Κομισιόν και της νομενκλατούρας των Βρυξελλών είχε καταγγείλει ανοιχτά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ. Αντίστοιχη κριτική έχει κατ επανάληψη εκφράσει -μεταξύ άλλων- και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Διαφωνίες με την επικρατούσα γραμμή στην Κομισιόν έχει διατυπώσει και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά υπογείως και με διαρροές, αποφεύγοντας ηχηρές διαφοροποιήσεις.
Φόροι και δελτίο…
Ειδικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης, η Κομισιόν θα προτείνει την επιβολή μίας «κατ’ εξαίρεση και προσωρινής» συνεισφοράς σε εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και σε διυλιστήρια βάσει της φορολογητέας κερδοφορίας τους κατά το φορολογικό έτος του 2022.
Επίσης, θα προτείνει δυο στόχους για τη μείωση της ζήτησης: έναν στόχο για μείωση της συνολικής κατανάλωσης και έναν υποχρεωτικό στόχο για μείωση της ζήτησης κατά συγκεκριμένες ώρες αιχμής.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή το Bloomberg, η πρόταση θα θέτει πλαφόν στα υπερκέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων που παράγουν από πηγές εκτός του φυσικού αερίου, θέτοντας όριο στην τιμή της ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι ΑΠΕ, ο λιγνίτης ή η πυρηνική.
Υπενθυμίζεται πως η νέα πρόταση θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα, λίγες ημέρες μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και ανέδειξε την ύπαρξη σοβαρών διαφωνιών εντός του μπλοκ. Το προσχέδιο επίσης θα πρέπει βέβαια να λάβει έγκριση από τους Ευρωπαίους επιτρόπους.