Εβδομάδα προπαρασκευής μπορεί να χαρακτηριστεί η επόμενη, όσον αφορά το οικονομικό της ημερολόγιο, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να αναβάλλει την προγραμματισθείσα συνεδρίασή της, εξαιτίας του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ. Έτσι, στο επίκεντρο θα βρεθούν η Ρωσία, που αναμένεται να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια, τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς και μάκρο στην Ευρώπη και την Ασία.
Στις ΗΠΑ οι αγορές προεξοφλούν με μεγάλη βεβαιότητα μια ακόμη 75άρα αύξηση επιτοκίων, ανεξαρτήτως της ταχύτητας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, σε μηνιαία βάση, ενώ πλέον και η ΕΚΤ έχει ευθυγραμμιστεί με την ανάγκη άμεσης, επιθετικής και αποφασιστικής δράσης.
Έτσι, παγκοσμίως, από τον Καναδά έως την Αυστραλία -με εξαίρεση την Κίνα, την Ρωσία και την Τουρκία, οι κεντρικές τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια για να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Όπως όμως επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ευρώπη, οι πληθωριστικές πιέσεις προέρχονται από το σκέλος της προσφοράς και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή κρίση, ενώ στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές στον πλανήτη οφείλονται στη ζήτηση και την αδυναμία της προσφοράς να ανταποκριθεί.
Ό,τι πρέπει να ξέρετε
Οι επόμενες αποφάσεις -παρά τη συνάρτησή τους με τα οικονομικά στοιχεία και την ανά συνεδρίαση αξιολόγησή τους- φαντάζουν ειλημμένες. Η Fed αναμένεται να κάνει ακόμη μια αύξηση επιτοκίων για να ολοκληρώσει τον επιθετικό κύκλο και στη συνέχεια θα υιοθετήσει μοτίβο ήπιων αυξήσεων και σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας, επιχειρώντας να ισορροπήσει την κατάσταση και να αποφύγει το σοκ.
Αντιστοίχως, μια ακόμη 75άρα αύξηση αναμένεται και από την ΕΚΤ, καθώς το διοικητικό συμβούλιο θέλει να δείξει αποφασιστικότητα στο μέτωπο του πληθωρισμού, ώστε να διατηρήσει την ευελιξία του και να μπορέσει στη συνέχεια να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό προστασίας μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Η εμπροσθοβαρής πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης από την ΕΚΤ, τη Fed, την BoE, την RBA, την BoJ, επηρεάζει μια σειρά από συνδεδεμένες χώρες, που συμπεριλαμβάνουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Έτσι, εμπεδώνεται το effect σε παγκόσμια κλίμακα, μέσα από την εξομάλυνση των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό συνεπάγεται την εδραίωση αισθήματος προϋπολογισμένης, αλλά παγκόσμιας κλίμακας επιβράδυνσης. Η συναίσθηση αυτή αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, στην απόσυρση ρευστότητας από τις κεφαλαιαγορές και την επανεξισορρόπιση στις χρηματαγορές.
WWE: World Wide Economics
Το ημερολόγιο στις ΗΠΑ θα κυριαρχείται από στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία θα πρέπει να παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις για την πορεία σύσφιξης της Fed. Άλλες σημαντικές δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν τις λιανικές πωλήσεις και τον δείκτη κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης στενά τον ρυθμό πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και τα μηνιαία μεγέθη του ΑΕΠ.
Εν τέλει, η Κίνα θα δημοσιεύσει στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και την αύξηση των επενδύσεων για τον Αύγουστο.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Η έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Αύγουστο θα είναι το γεγονός που παρακολουθείται περισσότερο. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού φαίνεται να επιβραδύνεται στο 8,1% από 8,5% ενώ ο μηνιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή ενδέχεται να υποχωρήσει κατά 0,1%, καταγράφοντας έτσι την πρώτη αποκλιμάκωση από τον Μάιο του 2020. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός πιθανότατα αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωθώντας τον ετήσιο ρυθμό στο 6% από 5,9%.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, αναζητώντας ενδείξεις σχετικά με τη συμπεριφορά των Αμερικανών καταναλωτών λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
Στην οικονομική ατζέντα των ΗΠΑ περιλαμβάνονται επίσης ο δείκτης τιμών παραγωγού και ο δείκτης κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Στην υπόλοιπη αμερικανική ήπειρο, με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη από τη Βραζιλία.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οικονομικό ημερολόγιο είναι γεμάτο με βασικές ενημερώσεις για την ανεργία και την αύξηση των μισθών, μαζί με στοιχεία πληθωρισμού, λιανικού εμπορίου και μηνιαίου ΑΕΠ.
Ο πληθωρισμός στη Βρετανία αναμένεται να επιταχυνθεί ελαφρώς στο 10,2%, σε νέο ιστορικό υψηλό 40ετίας για τον Αύγουστο. Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις πιθανότατα ανέκαμψαν περαιτέρω τον Ιούλιο.
Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας ανέβαλε την απόφαση για τα επιτόκια, που ήταν που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, εξαιτίας του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, λόγω της επιβολής εθνικού πένθους.
Η Ευρωζώνη ακόμα… “χωνεύει”
Στην Ευρωζώνη αναμένονται οι τελικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ αρκετές μικρές ευρωπαϊκές χώρες θα δημοσιεύσουν προκαταρκτικά στοιχεία.
Την ίδια ώρα, ο γερμανικός δείκτης οικονομικού κλίματος Zew πρόκειται να δεχθεί άλλο ένα πλήγμα μετά τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Επίσης, θα ανακοινωθούν στοιχεία για τις εξαγωγές και τη βιομηχανική στην Ευρωζώνη. Στη Γερμανία οι τιμές χονδρικής στην Τουρκία το ποσοστό της ανεργίας και η βιομηχανική δραστηριότητα.
Η ενέργεια
Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να πετάξει το μπαλάκι στην Κομιισόν, η οποία αναμένεται τώρα να ετοιμάσει νέο σχέδιο και να το παρουσιάσει εκ νέου σε έκτακτη συνεδρίαση πριν από το τέλος του μήνα.
Όλα αυτά, ενώ οι ροές από τον Nord Stram παραμένουν σε αναστολή, οι δεξαμενές αερίου σε υψηλή πληρότητα και καθώς οι χώρες αναδιατάσσουν εσωτερικά το ενεργειακό τους μίγμα. Έτσι, η Γαλλία ενεργοποιεί όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η Γερμανία δεν κλείνει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες που είχε προγραμματίσει να θέσει εκτός λειτουργίας και δίνει προτεραιότητα σε φορτία άνθρακα μέσω των εμπορευματικών τρένων, έναντι των επιβατηγών αμαξοστοιχιών στο σιδηροδρομικό της δίκτυο.
Νέα μείωση επιτοκίων στη Ρωσία
Την Παρασκευή, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είναι πιθανό να μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 50 bps, την έκτη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποκλιμακώνεται. Παρ΄ όλα αυτά πολλά από τα capital controls παραμένουν σε ισχύ, ενώ ο Βλάντιμιρ Πούτιν απείλησε με άρση εμπιστοσύνης στη συμφωνία για εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, αναγκάζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώσει ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και οι εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία.
Στην Ασία
Στην Αυστραλία, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμείνει στο ιστορικό χαμηλό του 3,4% τον Αύγουστο. Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για τον Σεπτέμβριο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για τον προσδιορισμού του αντικτύπου της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Στη γειτονική Νέα Ζηλανδία, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου πρόκειται να υποδηλώνουν μια ελαφρά ανάκαμψη στην οικονομία του ακτινιδίου το τρίμηνο.
Lockdown effect στην Κίνα
Στην Κίνα, μετά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν απρόσμενη επιβράδυνση της βιομηχανίας, εξαιτίας των lockdown, οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα νέα δεδομένα για τη βιομηχανικής παραγωγής, της λιανικές πωλήσεις, την ανεργίας και την αύξηση επενδύσεων για τον Αύγουστο.
Στην Ιαπωνία, ένα αδύναμο γιεν και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος αναμένεται να ανεβάσουν το εμπορικό έλλειμμα της χώρας κοντά σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Επίσης, ανακοινώνονται οι παραγγελίες μηχανημάτων και τα αναθεωρημένα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο.
Κατά τα άλλα, ο πληθωρισμός στην Ινδία εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες,
ενώ θα δημοσιευθούν και τα στοιχεία για τα εμπόριο και τη βιομηχανική παραγωγή για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Τέλος, η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη πρόκειται να δημοσιεύσουν στοιχεία για την ανεργία.