Στην αντεπίθεση πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, προβάλλοντας εικόνα ισχυρού πρωθυπουργού, που έχει τον έλεγχο της κυβέρνησης και της πολιτικής επικαιρότητας, τραβώντας κόκκινη γραμμή στα σενάρια για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό και στοχοποιώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη δυναμική συγκυβέρνησης χωρίς της ΝΔ στην κάλπη της απλής αναλογικής.
- Διαψεύδει σενάρια πρόωρων εκλογών,
- αρνείται ανασχηματισμό,
- Φοβάται έξαρση στο προσφυγικό και απειλές στα εθνικά θέματα
- Εργαλειοποιούνται οι νόμιμες υποκλοπές
- Φοβάται παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές
- Για όλα θα φταίει η πολιτική αστάθεια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να πείσει για τη δυνατότητά του να συνεχίσει να κυβερνά, αναφέρθηκε ευθέως στα σκάνδαλα τόσο για τις παρακολουθήσεις, όσο και για την ελευθερία του Τύπου, χρεώνοντας εργαλειοποίηση του πρώτου, και εκστρατείας προπαγάνδας και συκοφαντίας για το δεύτερο. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα χρησιμοποίησε ερώτηση και την παρουσία δημοσιογράφων από φίλα -προσκείμενα στην αντιπολίτευση media.
Παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου κήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, προσπαθώντας απριόρι να ναρκοθετήσει τη διαφαινόμενη αριστερή στροφή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να υπονομεύσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας και ανοχής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική.
Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να αντιμεταθέσει ευθύνες για ενδεχόμενη καθυστέρηση στο στόχο επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας. Επί του θέματος δήλωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να αναβαθμιστούν στις αρχές του 2023, αλλά αν αυτό καθυστερήσει δεν θα είναι θέμα οικονομικής πολιτικής αλλά πολιτικής… αστάθειας.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχείρησε να στοιχειοθετήσει την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας στη βάση των αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων, των επαπειλούμενων κινδύνων στα εθνικά θέματα. Επ αυτού, υιοθέτησε λιγότερο σκληρές διαπιστώσεις για τη συσχέτιση κομμάτων της αντιπολίτευσης με τη Ρωσία ή τη δυνατότητα παρεμβάσεων της Τουρκίας στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην ανησυχία για παρέμβαση της Ρωσίας στις ελληνικές εκλογές, στο μέτρο που το επιχειρεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Στόχος του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αναδείξει την αναγκαιότητα της εξάντλησης της κυβερνητικής θητείας -κυρίως σε εταίρους και συμμάχους- ώστε να αποφύγουν την ανάδειξη θεμάτων που υπονομεύουν την σταθερότητα της υφιστάμενης κυβέρνησης, υπονοώντας ότι ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης και διοίκηση της Ελλάδας από μεταβατικές κυβερνήσεις θα περιορίσει τη δυνατότητα της χώρας να λάβει και να υλοποιήσει αποφάσεις που επιτάσσονται στο ευρωπαϊκό και συμμαχικό πλαίσιο.
«η εργαλειοποίηση του φυσική αερίου είναι δεδομένη στρατηγική από τον Πούτιν, είναι απόπειρα υπονόμευσης και πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεχομένως η Ρωσία να περίμενε διαφορετική στάση, αλλά η Ελλάδα τάχθηκε με τον αμυνόμενο, με το διεθνές δίκαιο και είχε και έναν παραπάνω λόγο να το κάνει».
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε τα σενάρια και για ανασχηματισμό, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση ενόψει εκλογών θα ήταν προεκλογική.
Ένας εναντίον όλων…
Απαντώντας στην ερώτηση για το εάν υπάρχουν εσωτερικές δυνάμεις που θέλουν αποσταθεροποίηση, ο πρωθυπουργός έβαλε στο στόχαστρο σύσσωμη την αντιπολίτευση σημειώνοντας:
«εάν υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας το θεωρώ περίπου δεδομένο. Με την έννοια ότι όλη η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την απλή αναλογική» και προσθέτοντας ότι «θα κινδυνεύσουμε να βρεθούμε με υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία, όπου πρέπει να εξειδικεύουμε μέτρα στήριξης κάθε μέρα. Μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι και με μια νέα κρίση στον Έβρο».
Πυρά “κατάπνιξης” σε Ανδρουλάκη – συγκυβέρνηση
Σε πολιτικό επίπεδο, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη -μετά την απλή αναλογική- ανοίγοντας -τότε- διάδρομο για πολιτική συνεργασία με πρόσωπα και στελέχη και αποδεχόμενος συγκυβέρνηση μόνο σε όρους πολιτικής ηγεμονίας με τον ίδιο ως πρωθυπουργό. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός εγκάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη για την άρνησή του να συναντηθούν και για την επιμονή του στο ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, καταδεικνύοντας ότι αυτό τον καθοδηγεί πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Προσπαθώντας να ναρκοθετήσει αυτή την πορεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η πορεία που χαράσσει ο Νίκος Ανδρουλάκης τον οδηγεί σε ρήξη με μέρος της παράταξής του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του είναι αρκετά προοδευτική για να το εγκολπωθεί.
Κατ επανάληψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε “τερατογένεση” το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης και την παροχή ψήφων ανοχής χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ εφόσον είναι πρώτο κόμμα. Επανερχόμενος στο θέμα ξεκαθάρισε ότι ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για τον ίδιο ή τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος
Με το «καλημέρα» της συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το ζήτημα αλλαγής εκλογικού νόμου, για το οποίο πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν τοποθετηθεί τον τελευταίο καιρό.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε, αρχικά, ξεκάθαρος δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος γιατί «δεν είμαι κωλοτούμπας», για να πετάξει στη συνέχεια το μπαλάκι προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
«Αλήθεια έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις, δεν είμαι κωλοτούμπας, έχω πει πολλές φορές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πορευθούμε με τον ψηφισμένο νόμο»
είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια, όμως, έκανε πρόσθετη τοποθέτηση σημειώνοντας
«Δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Εκτός εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη με απλά αναλογική είναι μια βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και συμφωνήσουμε από κοινού να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο»
υπογραμμίζοντας, όμως, ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.
Εργαλειοποίηση των υποκλοπών
Αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε σε δύο άξονες:
- Πρώτα στην προάσπιση της ΕΥΠ και την ισχύ του απορρήτου
- Δεύτερον στην εργαλειοποίησή του -δεδομένου σφάλματος- από τον Νίκο Ανδρουλάκη και την αντιπολίτευση.
Αναφορικά με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη επέμεινε ότι ήταν νόμιμη και κάλεσε τον ίδιο να προσέλθει στην ΕΥΠ για να ενημερωθεί, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η ενημέρωση αυτή δεν θα τροφοδοτηθεί στην Εξεταστική Επιτροπή.
«Η υπόθεση αυτή είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη» είπε χαρακτηριστικά για να διερωτηθεί πως δεν καταλαβαίνει τη στάση αυτή από τη στιγμή που τα δύο κόμματα έχουν συγκυβερνήσει και αφού «πολλοί από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. βλέπουν θετικά κάποιες από τις κινήσεις μας».