Ισχυρή αντίδραση εκδηλώθηκε στη Wall Street την Παρασκευή, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα θετικά και να αγνοούν τις προειδοποιήσεις, συμβάλλοντας έτσι στην διαμόρφωση της αίσθησης ότι τα χειρότερα έχουν προεξοφληθεί και πλέον οι επενδυτές αναζητούν ρίσκο και βραχυχρόνια trades για να κρατήσουν ζωντανά τα χαρτοφυλάκια τους.
Οι αμερικανικές αγορές σημείωσαν άνοδο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να σπάσουν το πτωτικό σερί των 3 εβδομάδων, καθώς ο ορίζοντας αρχίζει να ξεκαθαρίζει και οι επενδυτές μπορούν να δουν μακρύτερα από τις αυξήσεις επιτοκίων. Ακόμα όμως δεν είναι σαφές αν πρόκειται για τεχνική αντίδραση ή για αλλαγή της τάσης….
Σε ανοδική τροχιά επανήλθε η Wall Street την εβδομάδα που πέρασε, με τους επενδυτές να προσπερνούν πλέον τα πρωτοσέλιδα για την επιθετική νομισματική πολιτική και να αγοράζουν μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης που έχουν χτυπηθεί από τα μέσα Αυγούστου λόγω ανησυχιών για τον αντίκτυπο των αυστηρότερων νομισματικών πολιτικών στην οικονομία.
Ο Dow έκλεισε με κέρδη πάνω 350 μονάδες, ο S&P 500 1,5% υψηλότερα και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,1%.
Οι επενδυτές αναζήτησαν μετοχές σε πιο ριψοκίνδυνες γωνιές της αγοράς, με το δολάριο να υποχωρεί μετά από μια φαινομενικά ασταμάτητη άνοδο που τάραξε τα παγκόσμια νομίσματα και πυροδότησε φόβους για περισσότερους αντίθετους ανέμους για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και ολοκλήρωση του Bear Market, ο S&P 500 διέσπασε τον μέσο όρο των 100 ημερών, μετά από σερί απωλειών τριών εβδομάδων. Επίσης, ισχυρή ήταν και η απόδοση του Nasdaq.
Το ράλι ήταν τόσο ευρύ με τις τεχνολογικές -που δεν παράγουν κέρδη- να οδηγούν την άνοδο, στην οποία συμμετείχαν και οι μετοχές των εταιριών κρυπτονομισμάτων, ακόμα και το Bitcoin, ένδειξη ότι μέρος της όρεξης για ρίσκο θα μπορούσε να επιστρέψει.
Το δολάριο απομακρύνθηκε από τα ιστορικά υψηλά, με τους αναλυτές να προσπαθούν τώρα να διαμορφώσουν άποψη για τα σενάρια και την τεχνική εικόνα της κίνησης αυτής.
Το κλίμα
Οι επενδυτές αψήφησαν τις επιθετικές παρατηρήσεις της Fed και τις ανησυχίες για την ύφεση μετά από μια καταστροφή που οδήγησε τις μετοχές σε επίπεδα σχεδόν υπερπουλημένα.
Η Citigroup Inc. είπε ότι η διάθεση ήταν τόσο απαισιόδοξη που θα έδειχνε μια ανάκαμψη αν δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί κίνδυνοι μπροστά. Ο δείκτης Levkovich, ένας δείκτης κλίματος, έπεσε στο -16 αυτή την εβδομάδα, ένα χιλιοστό μακριά από το –
17 επίπεδο που οριοθετεί τον πανικό.
Ο δείκτης bull-and-bear της Bank of America Corp. υποχώρησε στο επίπεδο «μέγιστης πτώσης» — συχνά θεωρείται ως ένα αντίθετο σήμα αγοράς.