Την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και επισήμως κήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θέτοντας ξεκάθαρα το προεκλογικό δίλημμα και επιλέγοντας τα εθνικά θέματα ως μείζονα προβλήματα και την οικονομία ως πεδίο απόδειξης του κυβερνητικού έργου.
- Μπαράζ παροχών στο εσωτερικό –
- Συσπείρωση απέναντι σε Πούτιν και Ερντογάν
- Στήριξη σε ΕΥΠ
“Οι επόμενοι μήνες θα είναι προεκλογικοί” δήλωσε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ έθεσε το δίλημμα των εκλογών. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αναδείξει τα μέτωπα με την Τουρκία ως μείζονα, αναφέροντας στην εισαγωγή του τόσο τις κρίσεις στο προσφυγικό, όσο και τις ρητορικές προκλήσεις και αντιτείνοντας τα εξοπλιστικά, καθώς και με αναφορές στις συμμαχίες με ΗΠΑ και Γαλλία.
Για τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει “επισπεύδον πολιτικής αστάθειας” και ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, που συνεπάγεται ότι η χώρα εισέρχεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο 10 μηνών.
Στην κατακλείδα της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για εκτεταμένη κοινωνική πολιτική, υπέρβαση πολιτικών γραμμών και κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
‘Εργο και προκλήσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, εστίασε στα μέτρα και έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Επέλεξε “εχθρό” στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας έτσι να επανασυσπειρώσει τον σκληρό κομματικό πυρήνα. Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη -όχι στον Θάνο Κουκάκη, ούτε στις καταγγελίες Σπίρτζη-, ενώ επιχείρησε να θέσει το διακύβευμα στη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ ή το βάλτωμά της.
Επίσης, μίλησε για τη μετεξέλιξη της ενεργειακής κρίσης σε οικονομική και την προσπάθεια του Κρεμλίνου να κάνει την ενεργειακή ανασφάλεια μοχλό πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Συνδυαστικά, οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στον Βλάντιμιν Πούτιν όσο και στον Ταγίπ Ερντογάν, εντοπίζουν επιθετικούς πόλους και η τοποθέτηση του ΕΥΠGate στο ενδιάμεσο των δύο αυτών θεμάτων στόχο έχει να καταδείξει την αναγκαιότητα μια ισχυρής ΕΥΠ και της πολιτικής προάσπισής της που ακολουθεί ο ίδιος.
Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο λέγοντας
«Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά»
ενώ συνέχισε λέγοντας
«Όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα, με μια λάθος κίνηση μπορεί να γκρεμιστούν»
Σε μια προσπάθεια εμβάθυνσης των πολιτικών τάφρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:
«Η άμυνα θέλει σύνορα ασφαλή, η απάντησή μας στην Τουρκία είναι η επιφυλακή μας»
Κατά Ερντογάν
Αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, αφού είπε ότι δεν θα συρθεί σε ρητορική όξυνση ξεκίνησε μπαράζ επιθέσεων, κλείνοντας ενδεχομένως ανοιχτούς διαύλους:
«Υποσχεθήκαμε και έχουμε περήφανη πατρίδα. Μεγαλύτερη, αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Εχουμε συμμαχίες, συμφωνίες με σημαντικότερες αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Είχα εξαγγείλει τα Ραφάλ, τα πρώτα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Γαλλία ναυπηγούνται οι δύο πρώτες φρεγάτες Μπελαρά»
συνέχισε, αναφερόμενος σε ζητήματα άμυνας.
«Η Ελλάδα θέλει σύνορα απαραβίαστα και ασφαλή. Σ’ αυτό μετέχουν οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοι, τα 32 νέα σκάφη, ο φράχτης στον Εβρο. Χάρη σ’ αυτά μειώθηκαν οι ροές μεταναστών στην Ευρώπη, οι μετανάστες ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας θα πω ότι η απάντησή μας είναι η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Να σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα. Δεν φοβόμαστε. Μία λέξη: Όχι, κύριε Ερντογάν. Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».
Προοπτική
«Εχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Παρά τις παρεμβάσεις, η απονομή Δικαιοσύνης αργεί. Κι άλλες παγίδες από το χθες καραδοκούν στο σήμερα. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ακόμη υπάλληλοι που ταλαιπωρούν τον πολίτη. Δεν μπορεί να μας λείπει εξειδικευμένο προσωπικό, παρά την πληθώρα πτυχιούχων. Ξέρω τα βήματα που γίνονται, αλλά καλύτερα τα άλματα που απαιτούνται. δεν αρκεί ο ανάπηρος συμπολίτης να παίρνει επιδόματα χωρίς ταλαιπωρία, του οφείλουμε να έχει και δουλειά, για να μη φύγει έξω ο νέος γιατρός πρέπει να δίνουμε καλό μισθό εδώ στο νοσοκομείο. Βλέπω τα καθήκοντά μας ως διαρκή μάχη. Δεν διστάζουμε να παραδεχθούμε τα λάθη μας. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την εμπειρία της Πολιτικής Προστασίας, μιας άφαντης υπηρεσίας το 2019. Μπήκε στη μάχη του κορονοϊού, στη μάχη με τις φωτιές. Ανέλαβα πέρσι, μετά τις φωτιές, την πολιτική ευθύνη. Εγινε υπουργείο. Είχαμε απώλειες, όχι ανθρώπινες ευτυχώς, αλλά φέτος καταφέραμε να έχουμε 220.000 λιγότερα καμένα στρέμματα από το μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας»
υπογράμμισε.
Για την οικονομία
«Μέσα στην κρίση δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Η Πολιτεία αύξησε τον κατώτατο μισθό και την αμοιβή της υπερωρίας μερικής απασχόλησης. Καθιερώθηκε η ψηφιακή κάρτα, οι κούριερ εργάζονται με κανόνες. Αυξήθηκαν οι άδειες μητρότητας και πατρότητας, αντιμετωπίσθηκε το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Ηταν ντροπή να περιμένει ο απόμαχος της εργασίας χρόνια για να πάρει τους κόπους του. Αυτό ανήκει στο παρελθόν. Ηταν ζήτημα σεβασμού» ξεκαθάρισε.
Και συνέχισε: Στην ίδια αίθουσα είχα μιλήσει για υγεία και παιδεία που θα οικοδομεί το μέλλον. Η μάχη με τον Covid έβαλε τα θεμελια για νέο σύστημα υγείας. Η προσοχή μας στρέφεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και στην πρωτοβάθμια παιδεία. Το νέο σχολείο απέκτησε 166 σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Μπήκαν νέα μαθήματα στα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα διπλασιάσθηκαν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Η προσπάθειά μας διαρκής στην υγεία, στοίχημα η ανακαίνιση των Κέντρων υγείας και ο δωρεάν προσωπικός γιατρός για όλους.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 86η ΔΕΘ