Η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 75 μονάδες βάσης στο 1,25% ήταν κάτι που γενικά είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, ενώ από την άλλη πλευρά μαρτυρά την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να «χτυπήσει» τον πληθωρισμό με όλα τα μέσα. Πρόκειται για μια αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζες που – αντιθέτως με τη Fed – διακρατούσε πολύ πιο συντηρητικό δημοσιονομικό προφίλ, μακριά από ακραίες κινήσεις.
- Η αύξηση επιτοκίων ευνοεί τις τράπεζες – Αντίδραση έως +4,75%
- Ενεργειακές πιέσεις για Τιτάν, Motor Oil και ElvalHalcor
Παράλληλα, η ΕΚΤ είναι έτοιμη για συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο διάστημα, όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και ταυτόχρονα θα υπάρξει υποχώρηση της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ φρόντισαν να προχωρήσουν σε σημαντική μείωση των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη, την οποία τοποθετούν πλέον στο 3,1% για φέτος, στο 0,9% για το 2023 και στο 1,9% για το 2024. Αντίθετα αναβάθμισαν τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό σε 8,1% το 2022, σε 5,5% το 2023 και σε 2,3% το 2024.
Το κλίμα στις αγορές
Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά, ενώ το Χ.Α. που είχε υποαποδώσει πολύ τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, χάνοντας κοντά στο 4% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 6,39% σε επίπεδο τραπεζών, έβγαλε ήπια αντίδραση, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο.
Δεν ήταν αντίδραση εμφατική, ούτε με ηχηρά ποιοτικά στοιχεία, όμως το γεγονός ότι η αγορά βρήκε άμυνες και αναχώματα στη ζώνη των 820 μονάδων, κρίνεται κατ’ αρχήν θετικό. Από την άλλη πλευρά, κάθε εξέλιξη έχει δύο όψεις, οπότε η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ωφελήσει τις εργασίες των τραπεζών, καθώς θα αυξήσει την κερδοφορία τους, από τις καθαρά τραπεζικές τους εργασίες.
Είναι κάτι που δύναται να αλλάξει πολλά στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος όλη την τελευταία 10ετία βολοδέρνει μακριά από τον πραγματικό του προορισμό, εν μέσω ανακεφαλαιοποιήσεων, στηρίξεων, πωλήσεων κόκκινων δανείων και μια σειρά από άλλες διαδικασίες. Μένει να δούμε πως θα «διαβάσει» η αγορά αυτή την εξέλιξη και αν μπορεί να δώσει καύσιμο συνέχισης της αντίδρασης στον κλάδο, που τελευταία είχε πιεστεί πολύ.
Στο ταμπλό
Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 825,96 μονάδες με άνοδο 0,42%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,78 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 18,82 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.984,55 μονάδες με άνοδο 0,56%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.324,81 μονάδες με άνοδο 0,93%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε στην αντίδραση με άνοδο 3,33% και κλείσιμο στις 537,82 μονάδες.
Στις τράπεζες, η Πειραιώς Financial ενισχύθηκε κατά 4,75%, η Alpha Bank κατά 4,59%, η Εθνική +3,17% και η Eurobank +1,96%. Πάντως, πιέσεις στον FTSE 25 άνω του 2% δέχτηκαν μετοχές όπως Jumbo (-3,20%), Τιτάν, Motor Oil και ElvalHalcor. Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισαν οι Epsilon Net, Cenergy Holdings, Παπουτσάνης, ΕΥΑΘ και Autohellas. Στο σύνολο της αγοράς, 59 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 47 που υποχώρησαν.