Συμπεριφορά που απέχει παρασάγκας από την κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών, καταγράφει το ελληνικό Χρηματιστήριο, αποτυπώνοντας την ελληνική πραγματικότητα, με το αυξημένο πολιτικό ρίσκο, την ευαλωτότητα των επενδυτών και την απροθυμία των ξένων να διακρατήσουν μετοχές σε τέτοιο περιβάλλον.
Απώλειες άνω του 8% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη που μεταφράζεται σε πτώση περίπου 80 μονάδων καταγράφει στις δώδεκα τελευταίες συνεδριάσεις από τις 22 Αυγούστου και μετά το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας το ναρκοθετημένο περιβάλλον, το οποίο διαρκώς επιβαρύνεται.
- Τι περιμένουν οι αγορές Πέμπτη και Παρασκευή – Οι καταλύτες και οι φόβοι
- Οι απροκάλυπτες πλέον απειλές της Τουρκίας είναι ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας ρίσκου
- Κοκτέιλ δυσμενών εξελίξεων επιβαρύνει την ψυχολογία των επενδυτών
Η αγορά έχει να αντιμετωπίσει ένα… κοκτέιλ αρνητικών εξελίξεων, ειδήσεων και γεγονότων, που έρχονται να «κουμπώσουν» με την αρνητική ψυχολογία αλλά και την – έτσι κι αλλιώς – κακή παράδοση που έχει χρηματιστηριακά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
Στην ενεργειακή κρίση, την αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τους ισχυρούς τριγμούς στη βιομηχανία και στην πολιτική – κυβερνητική κρίση λόγω των υποκλοπών, έρχεται να προστεθεί ο παράγοντας του γεωπολιτικού ρίσκου και ο κίνδυνος – τελικά – ενός πραγματικού… ατυχήματος με την Τουρκία.
Οι απειλές της γείτονος είναι καθημερινές και διαρκώς κλιμακούμενες, διαρκώς πιο απροκάλυπτες, σε βαθμό, αμεσότητα και ωμότητα που ουδέποτε έχει ξαναπαρουσιαστεί στη νεότερη ιστορία των δύο χωρών. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις απειλές λαμβάνουν και συγκεκριμένο χαρακτήρα, ενώ γίνονται χωρίς ίχνος αναστολών και με θρασύτητα που σοκάρει ακόμη και διεθνείς – ανεξάρτητους – παρατηρητές.
Αυτός είναι και ο λόγος που ισχυρές χώρες του εξωτερικού όπως Γαλλία και ΗΠΑ έσπευσαν να υπερασπιστούν την Ελλάδα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στα νησιά, μέσα από ένα μπαράζ ανακοινώσεων μεγάλης σημειολογίας.
Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να ξέρει πως θα κλιμακωθεί αυτή η κατάσταση, η οποία όμως λειτουργεί αρνητικά στο επενδυτικό περιβάλλον και δεν επιτρέπει μεγάλα ανοίγματα και ρίσκα, παρά τα θετικά νέα που δε λείπουν για την ελληνική οικονομία.
Την Πέμπτη ασφαλώς οι αγορές θα εστιάσουν στις κρίσιμες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, με το βασικό σενάριο να κάνει λόγο για αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν κάποιες φήμες για ηπιότερη απόφαση 50 μονάδων, κάτι που ίσως λειτουργήσει θετικά στις αγορές.
Επίσης οι αγορές περιμένουν την έκθεση της Federal Reserve για τις οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ, ενώ την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου συγκαλείται στις Βρυξέλλες έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. των 27. Αυτό το συμβούλιο έρχεται την ώρα που μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης αναστέλλουν μερικώς τη λειτουργία τους, ενώ δύο Ευρωπαίοι Παραγωγοί Αλουμινίου ανακοίνωσαν περικοπές στην παραγωγή τους.
Η Speira GmbH θα μειώσει την παραγωγή στο Μεταλλουργείο της στη Γερμανία κατά 50%, μέχρι νεωτέρας, ενώ το μεγαλύτερο Μεταλλουργείο Αλουμινίου της Ευρώπης, η Aluminium Dunkerque Industries France, θα μειώσει την παραγωγή κατά 22% μέχρι το τέλος του μήνα. Την ίδια ώρα, σε επιστολή της, η Βιομηχανική Ένωση Eurometaux καλεί τους πολιτικούς να “εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να προστατεύσουν τον κλάδο”. Την επιστολή υπογράφουν και οι Ευάγγελος Mυτιληναίος, Παναγιώτης Λώλος (Viohalco) και Αντώνης Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ).
Η εικόνα της αγοράς
Την Τετάρτη λοιπόν το χρηματιστήριο εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων έκλεισε πτωτικά, με το Γ.Δ. στις 822,51 μονάδες με πτώση 1,49%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η νέα πτώση ήρθε σε μια ημέρα που ανακοινώθηκε η πολύ καλή πορεία του ΑΕΠ, καθώς η ελληνική οικονομία στο β’ τρίμηνο του έτους έτρεξε με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης, με την ανάπτυξη να φθάνει στο 7,7% και να είναι μία από τις ισχυρότερες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, θετικά ήταν τα μηνύματα και από την εξαγωγική δραστηριότητα στο επτάμηνο, με αύξηση των εξαγωγών σχεδόν 40% και διαμόρφωσή τους πλησίον του επιπέδου των 31 δισ. ευρώ.
Μέσα σ’ όλα αυτά, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από πλευράς εισηγμένων είναι ένας ακόμη καταλύτης που «καίγεται» αυτή την περίοδο, όπου οι επενδυτές εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα και στις επιμέρους ποιοτικές ή άλλες διαφοροποιήσεις. Τα μεγέθη της ΔΕΗ δεν άρεσαν εξού και η πτώση της μετοχής άνω του 5%, όμως υπάρχει πληθώρα άλλων εταιρειών που έχουν ανακοινώσει ή ανακοινώνουν εξαιρετικά μεγέθη, ακόμη και ιστορικά υψηλά, όμως δεν ξεφεύγουν από το γενικότερο κλίμα εσωστρέφειας.
ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Autohellas, Jumbo κ.α. ανακοίνωσαν είτε εξαιρετικά, είτε ανθεκτικά αποτελέσματα, όμως οι μετοχές δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να διαφοροποιηθούν από το ευρύτερο κλίμα.