Σε όλα τα μέτωπα εξελίσσεται πλέον η αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας με δηλώσεις, υπερπτήσεις, διπλωματικές νότες και εκστρατείες επηρεασμού σε μείζονες πρωτεύουσες, καταδεικνύοντας πέρα από την προφανή κλιμάκωση και υποδόριες διεργασίες στην κατεύθυνση ισχυροποίησης θέσεων, δίνοντας παράλληλα την αίσθηση ότι υπάρχει ένα άτυπο… ‘χρονόμετρο” που μετράει ήδη αντίδστροφα.
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Αθήνας – Άγκυρας, ενώ διευρύνονται τα μέτωπα και τα εργαλεία. Τα γεγονότα, οι κινήσεις και η ρητορική παραπέμπουν σε εμπέδωση θέσεων για διαπραγαμτεύσεις.
«Η Τουρκία θέλει να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω. Να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τις κοινές του δηλώσεις με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, ενώ τόνισε ότι «εμείς μιλάμε με καθαρές κουβέντες. Οι δηλώσεις και οι πράξεις της Τουρκίας δεν είναι παραδεκτές. Είναι ανήκουστες. Και καταδικαστέες. Αλλά, δεν πτοούμαστε. Ούτε φοβόμαστε. Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερες απειλές στην ιστορία μας. Απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια. Χρησιμοποιώ λέξη τουρκικής προέλευσης, για να γίνει απολύτως κατανοητή. Δεν θα παρασυρθούμε από το παραλήρημα».
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα (casus belli), εάν εφαρμόσει τα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
«Η τουρκική πλευρά παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία. Φέτος μόνο, έχουν γίνει πάνω από 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους. Και 1.000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων. Δεν νομίζω ότι έχεις συναντήσει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων σε καμία άλλη χώρα στον πλανήτη»,
είπε ο κ. Δένδιας, απευθυνόμενος στην κ. Κολονά και συμπλήρωσε: «Συμμερίζομαι απόλυτα τη θέση που εξέφρασες στον Τούρκο ομόλογό μας να μην υπάρχει κλιμάκωση ούτε ρητορική έξαρση».
Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης και μια πλήρης στρατιά», ενώ μιλώντας για εξωφρενικές και απαράδεκτες δηλώσεις από την Άγκυρα, υπενθύμισε ότι «μόλις χθες ειπώθηκε ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας και δεν αναγνωρίζεται ως συνομιλητής της».
«Σχεδόν σε καθημερινή βάση, Τούρκοι αξιωματούχοι προβαίνουν σε εξωφρενικές δηλώσεις. Εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, εναντίον της κυβέρνησης της πατρίδας μου. Εμφανίζονται χάρτες που δείχνουν ελληνικά νησιά, σαν τουρκικά», συνέχισε ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι «δηλώνεται από την τουρκική πλευρά ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται “υπό ελληνική κατοχή”, ενώ ακόμη και σήμερα επαναλήφθηκε η απειλή ότι μπορούν να έρθουν ξαφνικά μέσα στη νύχτα και να εισβάλουν στα νησιά».
«Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, μια σύγχρονη Δημοκρατία. Προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στις Διεθνείς Συνθήκες. Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου»,
τόνισε ο κ. Δένδιας.
Απειλές Ερντογάν
Από το Σαράγιεβο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Αν πούμε ότι μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά το βράδυ, τι εννοώ. Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ, που θα έρθει η ώρα. Γιατί; Σε αυτά τα νησιά έχουν βάσεις και αν συνεχιστούν οι παράνομες απειλές, θα υπάρχει ένα τέλος στην υπομονή. Όταν έρθει το τέλος της υπομονής, το τέλος της υπομονής είναι η λύτρωση».
«Από τη στιγμή που βλέπουμε τη λύτρωση, πιστεύω ότι το ξέρει και η Ελλάδα. Όταν θα έρθει η ώρα, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα. Το κλείδωμα των ραντάρ είναι αυτό, αυτά τα βήματα δεν είναι καλός οιωνός», πρόσθεσε.
Σε ομιλία του στην Σαμψούντα, ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα έχει καταλάβει κάποια νησιά και απείλησε με πιθανότητα τουρκικής εισβολής. «Δεν μας αφορά αν εισβάλατε στα νησιά κ.τ.λ. Όταν έρθει η στιγμή, η ώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Όπως λέμε… “μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”», ανέφερε.
Αντεπίθεση Μητσοτάκη
Η τουρκική επιθετικότητα βρέθηκε στην ατζέντα συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Κολονά για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και της καλής γειτονίας.
Το Παρίσι δίπλα στην Αθήνα οποτεδήποτε χρειαστεί
Με αποκλειστική συνέντευξή της «Καθημερινή», η κ. Κολονά έστειλε το μήνυμα ότι η σύμπραξη των ενόπλων δυνάμεων Γαλλίας – Ελλάδας καθιερώθηκε ως στρατηγική εταιρική σχέση και λειτουργεί προς όφελος των συμμάχων τους.
Η Γαλλίδα αξιωματούχος τόνισε ότι εγείρει ερωτήματα η τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και καλεί σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο «συμμαχικές και γειτονικές χώρες». Υπογράμμισε σε κάθε περίπτωση ότι το Παρίσι θα βρίσκεται στο πλευρό της Αθήνας «οποτεδήποτε αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».