Σε μοτίβο έντονων διακυμάνσεων, αλλά διακρατώντας μεγάλο μέρος από την τελευταία άνοδο, βρίσκονται τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στη σκιά της ανασφάλειας και του επικείμενου -δύσκολου- χειμώνα, καθώς οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας επιδεινώνονται και οι προμήθειες περιορίζονται άρδην.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου TTF, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, διαπραγματεύονταν περίπου 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτω από το ρεκόρ των 350 ευρώ που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό των τιμών, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών του φυσικού αερίου και της αναστολής εμπόριο παραγώγων ενέργειας.
Επιπλέον, πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου πληρώνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο, ενόψει της χειμερινής περιόδου. Ωστόσο, παρά την παρέμβαση αυτή στην αγορά, οι τιμές αναμένεται παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα εν μέσω σύσφιξης των προμηθειών.
Η ρωσική Gazprom αντέστρεψε το σχέδιό της να επαναφέρει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream, με το Κρεμλίνο να αποφασίζει την επ αόριστον αναστολή της λειτουργίας του, ζητώντας σε αντάλλαγμα χαλάρωση των κυρώσεων, συνολικά από τη Δύση, βαθύνοντας την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν τώρα να βρουν εναλλακτικές λύσεις για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, όμως η συμφωνία μείωσης της παραγωγής από τους OPEC+ συνάδει στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, ενώ οι ενέργειες της Γαλλίας για πλήρη λειτουργία των 32 πυρηνικών της αντιδραστήρων, συναντούν τη δυσπιστία της αγοράς ως προς την αποτελεσματικότητα. Στο μεταξύ, σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι τιμές του λιγνίτη, στον οποίο επιχειρούν να επιστρέψουν πολλές χώρες, καθώς η απαξίωσή του οδήγησε σε μαζικό κλείσιμο λιγνοτορυχίων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επάρκεια για την αυξημένη ζήτηση.