Οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, την Αυστραλία και τον Καναδά, καθώς και πολλές ομιλίες από στελέχη της Fed θα κυριαρχήσουν στο ημερολόγιο αυτή εβδομάδα. Επίσης, η Κίνα θα δημοσιεύσει στοιχεία για τον πληθωρισμό και το εξωτερικό εμπόριο, ενώ θα ανακοινωθούν στοιχεία για το ΑΕΠ για την Αυστραλία, τη ζώνη του ευρώ, την Ιαπωνία και τον Καναδά.
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης στενά την κατάσταση στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη αφού ο Nord Stream που τροφοδοτεί τη Γερμανία με ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα ανοίξει πλέον όπως είχε προγραμματιστεί.
iPhone 14 και… Πάουελ στις ΗΠΑ
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι σχετικά ήσυχη στις ΗΠΑ, με την ISM Services PMI, τα εμπορικά δεδομένα και τα αποθέματα χονδρικής να βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης στενά τις εμφανίσεις πολλών αξιωματούχων της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed Πάουελ στο 40ο Ετήσιο Νομισματικό Συνέδριο του Ινστιτούτου Cato την Πέμπτη.
Στο εταιρικό μέτωπο, η Apple θα πραγματοποιήσει την ετήσια εκδήλωσή της την Τετάρτη και αναμένεται να αποκαλύψει το iPhone 14.
Οι αγορές στις ΗΠΑ είναι κλειστές τη Δευτέρα για την Ημέρα της Εργασίας. Σε άλλες χώρες της Αμερικής, η Τράπεζα του Καναδά αναμένεται να επιτύχει αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, μετά από μια υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση 1% τον Ιούλιο. Παράλληλα, θα ανακοινωθούν στοχεία για
- το εμπόριο στον Καναδά.
- τον πληθωρισμός και τον PMI υπηρεσιών για στη Βραζιλία·
- τον πληθωρισμό και τη βιομηχανική παραγωγή στο Μεξικό.
Στον αστερισμό της ΕΚΤ
Στην Ευρώπη, η ΕΚΤ θα αποφασίσει για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη, με τις αγορές να αναμένουν αύξηση τουλάχιστον κατά 50 μονάδες βάσης στο κόστος δανεισμού, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει πρωτοφανή επίπεδα πληθωρισμού.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο σε νέο υψηλό ρεκόρ 9,1% τον Αύγουστο, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια ισχυρή αύξηση του ποσοστού κατά 75 bps.
Πράγματι, αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστήριξαν πρόσφατα μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων και προειδοποίησαν ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν υψηλά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα για να περιοριστούν οι τιμές.
Οι traders θα παρακολουθούν επίσης στενά τα ενεργειακά και ιδιαίτερα τις εξελίξεις με την Gazprom και τον Nord Stream 1.
Από τη μακροοικονομική πλευρά, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη αναμένεται να ανακάμψουν ελαφρά τον Ιούλιο, ενώ οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία πιθανότατα μειώθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα. Άλλα στοιχεία που θα ακολουθήσουν περιλαμβάνουν τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη του 2ου τριμήνου της ζώνης του ευρώ.
Επίσης ανακοινώνονται και
- οι S&P Global υπηρεσιών και PMI κατασκευών για μεγάλες οικονομίες.
- Στο επίκεντρο και η εξέλιξη του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο στην Ελβετία, όπως και η ανεργία στη χώρα.
- Οι Τιμές καταναλωτή και παραγωγού Τουρκίας· και
- τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Ρωσία
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυριαρχούν οι PMI υπηρεσιών και κατασκευαστικών υπηρεσιών από την S&P Global και ο δείκτη τιμών κατοικιών Halifax.
Τη Δευτέρα οι OPEC+
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν επίσης μια συνάντηση του OPEC+ τη Δευτέρα, η οποία αναμένεται να προσφέρει καθοδήγηση για το σχέδιο παραγωγής του καρτέλ από τον Οκτώβριο. Οι μεγάλοι παραγωγοί είναι πιθανό να διατηρήσουν αμετάβλητες τις ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου, αλλά η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι το καρτέλ θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή εάν το Ιράν συνάψει πυρηνική συμφωνία με τη Δύση και αποκαταστήσει τις εξαγωγές.
Στην Ασία
Στην Αυστραλία, η RBA πρόκειται να αυξήσει το επιτόκιο μετρητών της κατά 50 μονάδες βάσης για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση για να περιορίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό 21 ετών. Επίσης, θα υπάρξει και μπαράζ μακροοικονομικών στοιχείων όπως: το ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο, οι εξαγωγές και οι λιανικές πωλήσεις.
Στην Κίνα, ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 2,8% τον Αύγουστο, επιταχυνόμενος από το υψηλό ενός έτους που έφθασε τον προηγούμενο μήνα λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων. Τα εμπορικά στοιχεία θα είναι επίσης στο επίκεντρο αφού το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούλιο έφτασε σε νέο ρεκόρ.
Στην Ιαπωνία δημοσιεύονται στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου. Στην Ταϊλάνδη και της Φιλιππίνες δημοσιοποιούνται οι εκθέσεις για τον πληθωρισμό. Τέλος, η Κεντρική Τράπεζα της Μαλαισίας αναμένεται να επιτύχει αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στο βασικό της επιτόκιο πολιτικής μίας ημέρας.
Με συλλόγους που ανήκουν σε κρατικούς επενδυτικούς ομίλους από το Άμπου Ντάμπι (Μάντσεστερ Σίτι) και τη Σαουδική Αραβία (Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ), αμερικανικούς αθλητικούς επενδυτικούς ομίλους (π.χ. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ και Τσέλσι) και δισεκατομμυριούχους από όλο τον κόσμο , η Premier League παίζει σε διαφορετικό επίπεδο από άλλα πρωταθλήματα, οικονομικά. Οι τελευταίες μεταδόσεις της Premier League, αξίας 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις επόμενες τρεις σεζόν, θα εδραιώσουν περαιτέρω τη θέση του πρωταθλήματος στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό τοπίο, με τους μη αγγλικούς συλλόγους να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα.
Όπως δείχνει το τελευταίο μας βίντεο στο Racing Bars, η αγγλική κορυφαία κατηγορία εδραίωσε πραγματικά τη θέση της την τελευταία δεκαετία, όταν οι δαπάνες απογειώθηκαν και άλλα πρωταθλήματα δεν ήταν πλέον σε θέση να συμβαδίσουν. Έχοντας ξοδέψει 5,74 δισεκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές μεταξύ 2000 και 2009, η Premier League συνέχισε να ξοδεύει πάνω από το διπλάσιο (12,76 δισεκατομμύρια ευρώ) μεταξύ 2010 και 2019 και έχει ήδη ξοδέψει 5,46 δισεκατομμύρια ευρώ τα δυόμισι χρόνια από το 2020. σύμφωνα με το Transfermarkt.com. Εξετάζοντας τις σωρευτικές δαπάνες από το 2000, η Premier League έχει ξεπεράσει την Bundesliga και τη Ligue 1 περισσότερο από 3 προς 1, τη La Liga της Ισπανίας περισσότερο από 2 προς 1 και τη Serie A της Ιταλίας 1,6 προς 1.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους αριθμούς, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αγγλικές ομάδες δεν έχουν ακόμη κατακτήσει την κυριαρχία i