Τους κλυδωνισμούς της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης δέχονται πλέον τα χρηματιστήρια της ηπείρου, με τους επενδυτές να αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους και ενόψει αυξήσεων στα επιτόκια από την ΕΚΤ, γεγονός που μεταβάλλει άρδην το τοπίο στο ρίσκο. Έτσι σε περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας, λόγω της αναδιάρθρωσης θέσεων προστίθενται οι δονήσεις από τον οικονομικό πόλεμο Δύσης – Ρωσίας, τον φόβο της ενεργειακής ανεπάρκειας, διαμορφώνοντας ένα ναρκοπέδιο…
Σε χαμηλό ενάμιση μήνα έκλεισε τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς κάτω από τα επίπεδα των 830 μονάδων είχε να βρεθεί από τις 26 Ιουλίου 2022, στη σκιά της επιδείνωσης του κλίματος διεθνώς, της πολιτικής αβεβαιότητας στο εσωτερικό και των εξελίξεων ταυτόχρονα στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης.
- Ισχυρό πλήγμα για τις ΜΥΤΙΛ, Viohalco, Τιτάν και ElvalHalcor
- Μόνο το ΑΔΜΗΕ διασώθηκε ανοδικά στον Large Cap
- Κάτω και από τις 830 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 829,34 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,83%, ενώ η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη για τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς καθώς διαμορφώθηκε στα 70,2 εκατ. ευρώ.
Σε βαθύ κόκκινο έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι διαβεβαιώσεις Γαλλίας και Γερμανίας για ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν το σοκ της ανακοίνωσης της Gazprom και ταυτόχρονα την απρόσμενη συμφωνία των OPEC+ για μικρή μείωση της παραγωγής.
Η εικόνα της αγοράς
O FTSE 25 έχασε τις 2.000 μονάδες κλείνοντας στις 1.991,67 μονάδες με πτώση 1,85%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.312,78 μονάδες με πτώση 1,83%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε στις 530,59 μονάδες με απώλειες 1,95%. Το Χ.Α. δεν έκανε τίποτα άλλο από το να ακολουθήσει κατά πόδας το διεθνές κλίμα και κυρίως τις ευρωπαϊκές αγορές που υποχωρούν έως και 2%, καθώς σήμερα η Wall Street έχει αργία.
Διεθνώς το κλίμα είναι ναρκοθετημένο εν μέσω κλιμάκωσης του υβριδικού πολέμου μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, με τη δεύτερη να ανακοινώνει σήμερα ότι όσο κρατούν οι κυρώσεις της Δύσης, δεν θα επαναφέρει την κανονική τροφοδοσία του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προξενώντας νευρικό κλονισμό σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και όλο το επενδυτικό σύστημα.
Η περιρέουσα ατμόσφαιρα
Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα και μάλλον πρωτοφανή στα νεότερα χρονικά, δεδομένου ότι αρκετοί κάνουν αναφορές και αναδρομές στη δεκαετία του ’40. Άλλοι οι καιροί τότε, μηδαμινές οι εναλλακτικές και οι δυνατότητες αντίδρασης εκείνη την εποχή, άλλη η τωρινή συγκυρία που είναι πιο περίπλοκη, ενώ όλο το οικονομικό και επιχειρηματικό σύστημα είναι συνδεδεμένο με την ενέργεια και κυρίως τις τιμές αυτής.
Το που θα οδηγήσει αυτό το… θρίλερ κανείς δεν μπορεί να το προσεγγίσει με ασφάλεια, καθώς ουδέποτε στα χρονικά υπήρξε κάτι παρόμοιο, ουδέποτε ένα τόσο ανεπτυγμένο και συνδεδεμένο οικονομικοπολιτικό και κοινωνικό σύστημα ήταν τόσο εξαρτώμενο από την ενέργεια.
Διαβάστε Επίσης: The Week Ahead: ΕΚΤ, Gazprom και iPhone 14
Την ίδια ώρα, την προσεχή Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, ώστε να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Το σενάριο που όπως φαίνεται προεξοφλούν οι αγορές εκτιμά πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, που θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της κεντρικής τράπεζας.
Συνάμα, κρίσιμη ημέρα είναι η 21η Σεπτεμβρίου όταν η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed, θα ανακοινώσει το νέο ύψος των επιτοκίων, ενώ θα δώσει και ένα στίγμα των προθέσεων της για την περίοδο που απομένει ως το τέλος της χρονιάς.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά δυσμενές για την ανάληψη νέων ρίσκων σε μετοχές, καθώς οι επενδυτές «ταμπουρώνονται», κλειδώνοντας ρευστότητα και στρεφόμενοι σε πιο συντηρητικά επενδυτικά καταφύγια. Εντός αυτών των συνθηκών, το Χ.Α. έχασε πολύ γρήγορα την επαφή του με το όριο ψυχολογίας των 900 ή 890 μονάδων, καθώς στις τελευταίες δώδεκα συνεδριάσεις από τις 19 Αυγούστου, έχει μόλις τέσσερα θετικά κλεισίματα και αυτά εντελώς οριακά…
Ο Γ.Δ. έχει απώλειες αυτό το διάστημα σε ποσοστό 7,77%, ο FTSE 25 χάνει 8,51%, ο Mid Cap υποχωρεί κατά 6,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει απώλειες 10,84%.
![](http://crisismonitor.gr/wp-content/uploads/2022/09/20220905_athens_general.jpg)