Έντονα ανοδικές τάσεις επικρατο΄λυν στις αγορές πετρελαίου διεθνώς ενόψει της συνεδριασης των OPEC+, με τις αντίρροπες δυνάμεις μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας να τείνουν στην κατεύθυνση της διατήρησης αμετάβλητης της παραγωγής πετρελαίου.
Κέρδη της τάξης του 2,5% σημειώνουν τα συμβόλαια τόσο του Brent όσο και του WTI σκαρφαλώνοντας στα πάνω από τα 94 δολάρια και κοντά στα 90 το βαρέλι αντίστοιχα, τη Δευτέρα.
Οι traders σταθμίζουν τις προοπτικές της προσφοράς ενόψει της συνεδρίασης του OPEC+ και τον αντίκτυπο των τελευταίων επιπτώσεων από την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Οι αναλυτές δεν αναμένουν καμία σημαντική αλλαγή καθώς ο OPEC+ αποφασίζει για τα επίπεδα παραγωγής για τον Οκτώβριο.
Η πρόσφατη προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας ότι ο όμιλος θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή ανά πάσα στιγμή κράτησε τις αγορές σε εγρήγορση, μέχρι την παρέμβαση της Ρωσίας η οποία τάχθηκε κατά της μείωσης της παραγωγής. Η πιθανή κίνηση έχει κερδίσει ευρεία υποστήριξη από άλλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ και αναμένεται να αντισταθμίσει μια πιθανή ώθηση της προσφοράς από το Ιράν.
Η πορεία των τιμών του πετρελαίου
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του Brent υποχώρησαν σχεδόν 8% την περασμένη εβδομάδα και υποχώρησαν περίπου 25% από τα μέσα Ιουνίου, εν μέσω φόβων ότι οι αυστηρότεροι νομισματικοί όροι και τα lockdown κατά των ιών στην κορυφαία εισαγωγέα Κίνα θα έπλητταν τη ζήτηση.
Auditor’s note: Ράλι στο φυσικό αέριο
Σε άλλο σημείο, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom PJSC ανακοίνωσαε την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού προς τη Γερμανία προς το παρόν, βαθαίνοντας την ενεργειακή κρίση στην περιοχή και ενισχύοντας τους φόβους για περισσότερη αλλαγή καυσίμου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν τη Δευτέρα, καθώς οι διαβεβαιώσεις για ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια από Γαλλία και Γερμανία δεν έδειξαν να πείθουν τις αγορές.