Αντιμέτωπη με νέο πανικό και ράλι των τιμών στα συμβόλαια φυσικού αερίου TTF βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς Gazprom και Νορβηγία ανακοίνωσαν περιορισμό των εξαγωγών προς την Ευρώπη λόγω τακτικής συντήρησης και απρόοπτων γεγονότων. Οι εξελίξεις στα ενεργειακά αναμένονται καταιγιστικές, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζουν οι OPEC+ και αναμένονται εξελίξεις με το… Ιράν.
- Η Gazprom βρήκε “πρόβλημα” στον Nord Srteam ενώ η ΕΕ συζητά πλαφόν τιμών
- Η τιμή του TTF έχασε 30% από τα ιστορικά υψηλά που έφτασε πρόσφατα
- Πρόβλημα και τις εισαγωγές από Νορβηγία
Σοβαρός είναι πλέον ο κίνδυνος κλιμάκωσης του ενεργειακού πολέμου ΕΕ – Ρωσίας, καθώς από τη μια συζητείται -σε προχωρημένο στάδιο- η επιβολή πλαφόν στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου και ταυτόχρονα συμπίπτει η εμφάνιση τεχνικού προβλήματος κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συντήρησης του Nord Stream, με τη Gazprom να ανακοινώνει την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας για απροσδιόριστα μεγαλύτερο διάστημα.
Όπως όλα δείχνουν ο οικονομικός πόλεμος ΕΕ – Ρωσίας εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς η ΕΕ επιχειρεί να περιορίσει όχι μόνο την εξάρτησή της αλλά κυρίως, την επιρροή της Ρωσίας στο διεθνές γεωοικονομικό πλαίσιο και ειδικότερα στον OPEC+. Η Μόσχα, αντιδρά, με τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ να προειδοποιεί ότι εφόσον επιβληθούν πλαφόν στις τιμές, τότε η Ρωσική Ομοσπονδία θα διακόψει τις πλήρως τις ροές. Παράλληλα, θέση υπέρ του πλαφόν στις τιμές έλαβαν και τοι G7, ως μοχλό για την αποδυνάμωση της Ρωσίας.
Οι εξελίξεις αυτές εντείνουν την εμπεδωμένη δυναμική αναδιάταξης του ενεργειακού ισοζυγίου της ΕΕ, οδηγώντας σε αύξηση της εξάρτησης στη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, καθώς και επαναφορά του λιγνίτη και αναθεώρηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Σε αυτό το περιβάλλον, οι μονάδες με το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους αποδεικνύονται οι υδροηλεκτρικές, αν και στην κεντρική Ευρώπη, η πρωτοφανής ξηρασία έχει θέσει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία τους.
Τη Δευτέρα συνεδριάζουν οι OPEC+, στη σκιά της προειδοποίησης της Σαουδικής Αραβίας για ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής και ενώ ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται πολύ στην εκ νέου ενεργοποίηση της JCPOA, που θα σηματοδοτήσει την αύξηση της διαθεσιμότητας πετρελαίου κατά έως και 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Έρχεται ράλι
Οι εξελίξεις αυτές, εφόσον δεν υπάρξει διευθέτηση το Σαββατοκύριακο, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αναμένεται να επηρεάσουν καταλυτικά τις αγορές από τη Δευτέρα. την εβδομάδα που πέρασε, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν σημαντικά, μετά από ράλι που της οδήγησε σε νέα ιστορικά υψηλά.
Η μεταβλητότητα στην αγορά είναι διαχρονικά υψηλή, ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, η τάση είναι πλαγιοανοδική και οι εξάρσεις ραγδαίες.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αντιδράσουν με ενισχυμένη δυναμική τη Δευτέρα, αφού η ρωσική Gazprom δήλωσε σε δήλωση της τελευταίας στιγμής αργά την Παρασκευή ότι ο βασικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream προς την Ευρώπη δεν θα ανοίξει ξανά όπως είχε προγραμματιστεί.
Η εικόνα της προσφοράς
Την Παρασκευή, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου TTF, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς έκλεισε κάτω από τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο σε τρεις εβδομάδες,
και περισσότερο από 30% κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ των σχεδόν 317 ευρώ που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ήλπιζαν ότι οι ροές θα ξαναρχίσουν όπως είχε προγραμματιστεί το Σάββατο.
Επιπλέον, η Γερμανία ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της πρόκειται να είναι γεμάτες κατά 85% έως τον επόμενο μήνα, νωρίτερα από τον στόχο του Οκτωβρίου.
Η Gazprom μείωσε τις ροές μέσω του βασικού αγωγού σε περίπου 20% τον Ιούλιο και προειδοποίησε ότι το σημείο εισόδου της σύνδεσης πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνική συντήρηση κάθε 42 ημέρες. Στο μεταξύ και η Νορβηγία, η οποία έχει ξεπεράσει τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη,
θα περιορίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της εν μέσω προγραμματισμένης και έκτακτης συντήρησης σε 13 κοιτάσματα και εργοστάσια επεξεργασίας όλο τον Σεπτέμβριο.