Κινητικότητα στη Βορεια Ελλάδα αναπτύσσουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, στο περιθώριο της ΔΕΘ και καθώς οι εξελίξεις θέτουν de facto τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Σε αυτό το πλαίσο τοποθετείται και η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στη Θράκη και τα μειονοτικά χωριά.
Τη Θράκη και τα μειονοτικά θα επισκευφθεί η Ντόρα Μπακιγιάννη, ως πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξή της περιοχής. Τα μηνύματα από την επίσκεη αναμένονται πολλά και σε διαφορετικά επίπεδα, όχι όμως ηχηρά…
Δεδομένων των σχέσεων και διαύλων επικοιννωίας που διαθέτει με το καθεστώς Ερντογάν, την εγγύτητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την επιρροή της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στη Θράκη θα παρακολουθηθεί στενά, τόσο από εγχώριους όσο και από εξωγενείς παράγοντες.
Η πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξή της μειονότητας θα θα έχει συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και στελέχη του κόμματος, ενώ θα επισκεφθεί και μειονοτικά χωριά στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη.
Η πρώην υπουργός γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή και τα προβλήματα των κατοίκων, γι’ αυτό και πολλές από τις προτάσεις του πορίσματος της διακομματικής για την ανάπτυξη της Θράκης εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Την κ. Μπακογιάννη θα συνοδεύουν ο τοπικός βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Τάσος Χατζηβασιλείου και ο Δημήτρης Καιρίδης.
Σε πολιικό επίπεδο, η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη ακολουθεί την επ΄σικεψη του πρωθυπουργού, ο οποίος μετέβη στην περιοχή στο περιθώριο των εγκαινίων του διασυνδετήριου αγωγού με τη Βουλγαρία IGB. Οι συναντήσεις που θα έχει η Ντόρα Μπακογιάννη στην περιοχή αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το πολιτικό σκηνικό ενόψει εκλογών, για τους υποψηφίους της ΝΔ, ενώ οι θέσεις που θα διατυπώσει στα μειονοτικά εκτιμάται ότι αποτελέσουν βάση για τον επαναπροσδιορισμό του πλασίου συζήτησης με τους τοπικούς παράγοντες.
Τα μειονοτικά ζητήματα έχει γίνει προσπάθεια να αναδειχθούν τελευταία, καθώς η δραστηριότητα του Τούρκου προξένου έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Τοπικοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι οι χειρισμοί τόσο του ΥΠΕΞ όσο και των κομμάτων απέναντι στις τουρκικές παρεμβάσεις δίνουν λάθος μηνύματα και επιτρέπει την ισχυροποίηση της επιρροής της Άγκυρας. Μέχρι στιγμής, τα κόμματα στη Βουλή και η κυβέρνηση επιλέγουν να αποφύγουν τις μετωπικές συγκρούσεις που θα αναδείκνυαν το θέμα σε μείζον και θέτοντάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.