Λίαν πτωτική πρεμιέρα έκαναν και το Σεπτέμβρη τα χρηματιστήρια απανταχού, επιβεβαιώνοντας ότι αλλάζει εκ νέου το σκηνικό διεθνώς, με τους επενδυτές να «σηκώνουν» κερδισμένη ρευστότητα εν όψει του δύσκολου χειμώνα, μειώνοντας παράλληλα όλα τα επενδυτικά και άλλα ρίσκα.
- «Πιστολίδι» πωλήσεων σε μετοχές, υπό το φόβο ύφεσης, πληθωρισμού και ενέργειας
- Νέο σημαντικό κρέμασμα στο Χ.Α. που έχασε και τις 850 μονάδες
- Απώλειες άνω του 2% για εννέα μετοχές του FTSE 25
Πρόκειται για μια γενικευμένη αλλαγή τακτικής με φόντο τις δυσμενείς εξελίξεις που καταγράφονται εν μέσω έκρηξης πληθωρισμού, σημαντικών αναταράξεων στις αγορές ομολόγων και κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης.
Παράλληλα, έχουμε και διαρκώς νέα επεισόδια στον… ψυχρό πόλεμο μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, που οδηγεί σε πολύ μεγάλη ανησυχία τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών.
Υπό το φόβο νέας σημαντικής αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι επενδυτές προβαίνουν σε μείωση ρίσκου, ενώ η κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη φέρνει όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης.
Η εικόνα στις αγορές
Πολύ μεγάλες είναι οι αναταράξεις στις αγορές ομολόγων, όπου το ελληνικό 10ετες διαπραγματεύεται πλέον σταθερά άνω του 4% με μεγάλες πιθανότητες να προσεγγίσει σύντομα το 4,74% (υψηλό 52 εβδομάδων) και επόμενο τεχνικό στόχο το 5,04%.
Οι ευρωπαϊκοί αλλά και οι αμερικανικοί δείκτες κινήθηκαν για 5η διαδοχική ημέρα πτωτικά, έχοντας απωλέσει ένα σημαντικό μέρος από το πρόσφατο ράλι τους. Σήμερα την αρχή την έκαναν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας, με τον Asia Dow να υποχωρεί κατά 2,42%, τον Nikkei 225 να χάνει 1,53% και τον Hang Seng να υποχωρεί κατά 1,79%.
Στην Ευρώπη, σύσσωμοι οι δείκτες υποχωρούν πολύ πάνω του 1%, με τον Stoxx 600 να χάνει 1,90% σε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις του τελευταίου διαστήματος, επιβεβαιώνοντας την επιδείνωση του κλίματος. Στη Wall Street και οι τρεις δείκτες κινούνται πτωτικά, με τον Dow Jones στο -0,44%, τον S&P 500 στο -0,90% και τον Nasdaq στο -1,79%.
Συνδυαστικά με όλα αυτά φαίνεται πως στην Ελλάδα έχει ενσκήψει και ένας ακόμη σημαντικός αρνητικός καταλύτης που είναι η πολιτική τοξικότητα με αφορμή το σοβαρό θέμα των υποκλοπών. Το θέμα φαίνεται πως σιγοκαίει στο παρασκήνιο προξενώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και διεργασίες που κανείς δεν ξέρει που μπορούν να οδηγήσουν, την ίδια ώρα που τα δυσμενή διεθνή δημοσιεύματα συνεχίζονται. Μένει να δούμε λοιπόν αν η πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου οφείλεται αποκλειστικά στο διεθνές κλίμα, ή αν η αγορά γνωρίζει κάτι παραπάνω στο παρασκήνιο, που θα αποκαλυφθεί προσεχώς.
Στο ταμπλό
Η σημερινή πτώση ήρθε μάλιστα με αύξηση του τζίρου που ανήλθε στα 71,28 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων, αν εξαιρεθεί η χθεσινή που έφτασε στα 90 εκατ. ευρώ, όμως τα 50 εκατ. αφορούσαν κινήσεις λόγω του rebalancing των δεικτών MSCI.
O Γενικός Δείκτης κινήθηκε όλη την ημέρα σε πτωτική τροχιά, κλείνοντας στις 843,17 μονάδες με πτώση 1,54%, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 842,70 μονάδες (-1,60%). O FTSE 25 έκλεισε στις 2.028,15 μονάδες με πτώση 1,58% στο χαμηλό ημέρας, Ο Mid Cap έχασε 1,66% με κλείσιμο στις 1.335,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 1,91% στις 545,37 μονάδες ενώ έφτασε έως το -1,99%.
Στο χώρο του Large Cap θετικά έκλεισαν μόνο οι ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ και Σαράντης, ενώ στο σύνολο της αγοράς μόνο 27 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 85 που υποχώρησαν.