Το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα έχει πλέον ανέβει και αυτό δεν αφορά τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, αλλά την προοπτική δυσκυβερνησίας και τον κίνδυνο επιδείνωσης των σχέσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της, καθώς και τον φόβο των αγορών, απέναντι σε μια κυβέρνηση που παραπαίει.
Η ηχηρή παρέμβαση Καραμανλή από την Κρήτη και η εκωφαντική απουσία του από τη Βουλή μαζί με Σαμαρά και Δένδια σηματοδοτούν την εσωκομματική απομόνωση του Έλληνα πρωθυπουργού
Η ανάδειξη του θέματος της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ έχει τελικά μεγαλύτερες επιπλοκές απ αυτές που η κυβέρνηση θέλει να παραδεχθεί. Δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση και τα διεθνή media που έχουν “λοκάρει” στον ίδιο τον πρωθυπουργό και καταδεικνύουν τη στροφή του σε απολυταρχικού τύπου πολιτικές. Κυρίως, είναι η εσωκομματική νομενκλατούρα, η οποία ανεβάζει τους τόνους, διαφοροποιείται και δείχνει παντελώς απρόθυμη να μοιραστεί τα βάρη των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μεγάρου Μαξίμου.
Η παρέμβαση του Κώστα Καραανλή από την Κρήτη, στην εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, μπροστά σε κομματικό ακροατήριο, αποτελεί την πλέον ηχηρή διαφοροποίηση εντός της ΝΔ, δεν είναι όμως η μόνη. Από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για το θέμα της παρακολούθησης απουσίσε τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ δεν ήταν παρόν ούτε ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών μάλιστα έλειψε από την Ελλάδα μόνο τις κρίσιμες ώρες της συζήτησης στη Βουλή…
Διεθνώς, η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, ακόμα και η σκληρή κριτική από τον εγχώριο και διεθνή Τύπο, δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη πολιτικής αποσταθεροποίησης. Η ξεκάθαρη διαφοροποίηση δύο πρώην πρωθυπουργών και του υπουργού Εξωτερικών όμως, από τη γραμμή του Μαξίμου αποτελούν ξεκάθαρο μήνυμα κυβερνητικής και κομματικής κρίσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως δέχεται πυρά και από τον χώρο του κέντρου, που θεωρούσε ότι είχε βρει συμμάχους και είχε καλλιεργήσει ερείσματα. Οι παρεμβάσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου και του συντηρητικού συνταγματολόγου Αλεβιζάτου, για το εν λόγω θέμα αποτελούν ξεκάθαρες βολές κατά του ίδιου του πρωθυπουργού.
Απομόνωση και δυσκυβερνησία
Η δυναμική διαμορφώνεται κατατείνει στην προοδευτική -ίσως και ραγδαία- απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όντας απομονωμένος στο εσωτερικό και εσωκομματικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός μοιάζει πραγματικά αδύναμος. Η συγκυρία όμως τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς είναι κρίσιμη. Η διαπραγματευτική ισχύς του Κυριάκου Μητσοτάκη στα διεθνή φόρα που έβαινε μειούμενη ενόψει εκλογών, έχει πλέον καταστεί ανύπαρκτη λόγω της πολιτικής πραγματικότητας στην Ελλάδα.
Καθώς το σκάνδαλο των υποκλοπών προκαλεί τριγμούς και στη Νέα Δημοκρατία, η δυνατότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να ασκήσει πολιτική και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις περιορίζεται έτι περαιτέρω. Το σύστημα του Μαξίμου μοιάζει να αποκόπτεται από τον κορμό της κυβέρνησης και να χάνει σε επιρροή στον κρατικό μηχανισμό.
Το σκηνικό που δημιουργείται ανεβάζει κάθετα τον κίνδυνο δυσκυβερνησίας, μια πραγματικότητα που τρομάζει τους ξένους ακόμη περισσότερο και από τις πρόωρες εκλογές. Επίσης, οι αγορές τρομάζουν και από το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιχειρήσει come back με μπαράζ παροχών από τη ΔΕΘ, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δυναμιτίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Χωρίς διέξοδο
Πλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος είτε να κυβερνήσει αναζητώντας τον ελάχιστο κοινό διαιρέτη, είτε να καταφύγει σε ανασχηματισμό, μιας και το σενάριο των πρόωρων εκλογών το έχει κατ επανάληψη απορρίψη.
Ένας ανασχηματισμός τώρα, όμως, θα βασιζόταν ξεκάθαρα στην ανάγκη διαμόρφωσης νέων εσωκομματικών ισορροπιών. Από τη θέση που βρίσκεται τώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ήταν αναγκασμένος να παραδοθεί σε εσωκομματικούς μηχανισμούς καο συστήματα που δεν ελέγχει και τα οποία θα δρουν… ανεξάρτητα.
Ένα τέτοιο ανακάτεμα της τράπουλας μπορεί να επιμηκύνει τον πολιτικό του χρόνο, αλλά ταυτόχρονα θα επιδεινώσει την κατάσταση κυβερνησιμότητας της χώρας. Λόγω της συγκυρίας τέτοιες αποφάσεις θα είναι πιο διάφανες από ποτέ, υπερνικώντας άμεσα το όποιο προσδοκώμενο θετικό αποτέλεσμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται τώρα αναγκασμένος να διαβεί τον δικό του πολτικό Γολγοθά ακολουθώντας τις εξελίξεις. Οι κίνδυνοι όμως για μια αδύναμη κυβέρνηση δεν εξαντλούνται στην πολιτική και την οικονομία αλλά διευρύνονται στα εθνικά θέματα, όπως εγκαίρως προειδοποίησε με άρθρο του ο Αλέξης Παπαχελάς.