Σε sell-off διαρκείας βρίσκονται οι τιμές του χρυσού, καθώς η επιμονή της Fed στην επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού οδηγούν σε σε ράλι το δολάριο και σπρώχνουν τα κεφάλαια στα ομόλογα.
Οι τιμές του χρυσού αποδυναμώθηκαν προς το βασικό επίπεδο στήριξης των 1.700 δολαρίων η ουγκιά την Πέμπτη, κοντά στα χαμηλά έξι εβδομάδων, στη σκιά της σταθερής δέσμευσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού με επιθετική πολιτική σύσφιξης.
Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δήλωσε την Τετάρτη ότι το επιτόκιο πολιτικής θα πρέπει να μετακινηθεί «κάπως πάνω από το 4%» μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και να παραμείνει εκεί για να επαναφέρει τον υψηλό πληθωρισμό στον στόχο της κεντρικής τράπεζας και ότι δεν προβλέπει μειώσεις επιτοκίων το 2023.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε επίσης σε νέο ρεκόρ, στο 9,1% τον Αύγουστο λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, ενισχύοντας τις εικασίες για υπερμεγέθη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα, παρά τις ανησυχίες για ύφεση. Ωστόσο, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης και ψηφίζων μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ μια σταθερά επιθετικής πολιτικής, που μεταφράζεται ως προώιθηση του σεναρίου για διαδοχικές αυξήσεις ίδιας κλίμακας, ήτοι 50 μονάδων βάσης.
Ενώ ο χρυσός θεωρείται ευρέως ως μέσο αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού και της οικονομικής αβεβαιότητας, τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού που δεν αποδίδει, μειώνοντας την ελκυστικότητά του.