Εφτασαν τρεις συνεδριάσεις για να αλλοιωθεί πλήρως η εικόνα που είχε «χτιστεί» επί είκοσι ημέρες το μήνα Αύγουστο, που από κέρδη έως 5,65% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, τελικώς έκλεισε το μήνα με το φτωχό 0,62%, σε ένα από τα χειρότερα φινάλε μήνα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.
- Τον κίνδυνο… Σταϊκούρα δώστα όλα φοβήθηκαν οι ξένοι
- Πως το χρηματιστήριο έχασε σχεδόν όλα τα κέρδη του Αυγούστου
- Η διττή εικόνα του Αυγούστου, η απώλεια του ράλι και οι εξαγγελίες (που μαζεύτηκαν) στη ΔΕΘ
- Ισχυρό rebalancing στο φινάλε με 50 εκατ. τζίρο σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΔΕΗ και τράπεζες
Ενώ έως την περασμένη Παρασκευή η αγορά φλέρταρε με την υπέρβαση του κομβικού για την ψυχολογία της αγοράς ορίου των 900 μονάδων, τελικώς μέσα σε μόλις τρεις συνεδριάσεις η αγορά έπεσε στις 856 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες κοντά στο 4,50% σε επίπεδο Γ.Δ. και 4,82% σε επίπεδο Large Cap. Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης που έως τις 19 Αυγούστου κέρδιζε άνω του 15% σε μηνιαίο επίπεδο, τελικώς έκλεισε το μήνα στο +6,69%, έχοντας χάσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του, ύστερα από το -7,79% στις προηγούμενες έξι συνεδριάσεις.
Αλλαγή του κλίματος διεθνώς, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης μετά και το νέο pause που πάτησε ο Nord Stream, αλλά και εσωτερικής καύσης θέματα όπως είναι το τοξικό πολιτικό περιβάλλον με φόντο τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, έφεραν τις ρευστοποιήσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Άλλωστε πρόκειται για μια αγορά εξαιρετικά ρηχή, που με τον ίδιο τρόπο που ανεβαίνει, δηλαδή με τζίρους στα 50 και στα 55 εκατ. ευρώ, με τον ίδιο τρόπο κατεβαίνει, με αντίστοιχες συναλλαγές.
Έξαρση παροχολογίας και πολιτική τοξικότητα
Όμως, ένα άλλο στοιχείου που ενέσκηψε πάνω από την αγορά και έφερε σκεπτικισμό και ακύρωση πρωτοβουλιών από τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια τις τελευταίες ημέρες – εξού και η μεγάλη μείωση των συναλλαγών – είναι ο φόβος έξαρσης της παραοχολογίας από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να κάνει μια… ρελάνς μετά το ισχυρό πλήγμα λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών.
Αρκετοί αναλυτές βλέπουν μια έξαρση στην παροχολογία, διακρίνοντας τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ενώ δεν είναι τυχαία τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα κινδυνολογίας και αυστηρότητας από πολλά μεγάλα διεθνή μέσα το τελευταίο διάστημα. Σ’ αυτό το πλαίσιο οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν και την παρέμβαση του πρωθυπουργού την περασμένη Τρίτη που θέλησε να βάλει φρένο στη νοοτροπία… Σταϊκούρα δώστα όλα, που φαίνεται πως είχε επικρατήσει τελευταία.
Ο πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ να είναι μετρημένα και στοχευμένα, σε μια προσπάθεια να καλμάρει τις υπέρμετρες προσδοκίες πολιτικής… αρένας και λαϊκισμού, τις οποίες πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διακινούσαν και «εμπορεύονταν» στα εκλογικά τους πελατολόγια.
Το αν θα γίνει πιστευτός από την αγορά μένει να φανεί αυτές τις ημέρες και καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, ενώ έως τη ΔΕΘ φαίνεται πως η αγορά και οι ισχυροί που κινούν τα νήματα θα κρατήσουν επιφυλακτική και αμυντική στάση, χωρίς νέα ανοίγματα.
Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία πολιτικής έντασης όπου δε λείπουν αντεγκλήσεις που επιβεβαιώνουν το τοξικό κλίμα, αλλά και σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση ετοιμάζει τη… ρελάνς στη ΔΕΘ, άρα θα επιθυμούσε να πάει στην έκθεση με το χρηματιστήριο σε ένα υποστηρικτικό momentum.
Πάντως, τo X.A. όπως έδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα πως υποβάθμισε την υπόθεση των υποκλοπών και σε καμιά περίπτωση δεν θεώρησε πως είναι καταλύτης πολύ μεγάλων αλλαγών στη διαμόρφωση των επενδυτικών συμπεριφορών, εξού και η μεγάλη άνοδος ης αγοράς έως τις 25/8. Παράλληλα, και η πρώτη ανάγνωση των δημοσκοπήσεων έδειξε πως το πλήγμα για την κυβέρνηση είναι σαφώς μικρότερο απ’ ότι όλα τα συμφραζόμενα μαρτυρούσαν τελευταία και απ’ ό,τι υπολόγιζε σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και αρκετοί πολιτικοί αναλυτές.
Ισχυρό rebalancing στο φινάλε του Αυγούστου
Η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου και του 8μήνου 2022 χαρακτηρίστηκε από το rebalancing στις μετοχές που ανήκουν στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International (MSCI), καθώς έλαβε χώρα η αναδιάρθρωση δεικτών, που έφερε μετακινήσεις κεφαλαίων και αναδιαρθρώσεις θέσεων. Μολονότι δεν υπήρξαν αλλαγές, διαγραφές ή νέες προσθήκες από το Χ.Α., εντούτοις η αγορά μας βγήκε ωφελημένη, μετά τον αποκλεισμό των ρωσικών μετοχών.
Έως τις 17:00 μ.μ. ο τζίρος της συνεδρίασης ήταν μόλις στα 39,44 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος εκτοξεύτηκε στα 90 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι περίπου 50 εκατ. ευρώ αφορούσαν κινήσεις rebalancing. O ΟΠΑΠ έκανε τις περισσότερες συναλλαγές φτάνοντας στα 15,52 εκατ. ευρώ, στον ΟΤΕ έγινε τζίρος 14,4 εκατ. ευρώ, ενώ στον Μυτιληναίο διακινήθηκαν 12,34 εκατ. ευρώ.