Με τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας σε τροχιά διαρκούς επιδείνωσης, την ενεργειακή ασφάλεια να αποτελεί παρελθον και το φθηνή ενέργεια μακρινή ανάμνηση οι Ευρωπαίοι αναζητούν λύσεις στην Αφρική. Αν και ως ιδέα ακογεται ωραία, το εγχείρημα έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, διαφορετικό για κάθε χώρα και συλλογικά, καθώς το αποικιακό παρελθον, οι πολυδιασμένες χώρες, η έλλειψη πολιτικής σταθερότητας και η προϊούσα επέλαση Κίνας και Τουρκίας δημιουργούν ένα εξαιρετικά σύνθετο τοπίο.
Η Αφρική, όμως, ακόμα και να δεχόταν να εξυπηρετήσει αποκλειστικά την Ευρώπη δεν θα μπορούσε να λύσει το μεγάλο πρόβλημα της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Η διαθεσιμότητα αποτελεί επίσης ζήτημα, καθώς είναι διαφορετικό ζήτημα η προμήθεια μέσω αγωγών και διαφορετικό με πλοία. Αυτό, επίσης, επηρεάζει καθοριστικά και τις τιμές.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με την BP Statistical Review of World Energy, η Αλγερία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της Αφρικής, με κοιτάσματα περίπου 101 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021 – ακολουθούμενη από την Αίγυπτο, τη Νιγηρία και τη Λιβύη.
Ωστόσο, όλες οι αφρικανικές χώρες παραγωγής φυσικού αερίου μαζί δεν παράγουν ούτε το ήμισυ της παραγωγής της Ρωσίας, όπως φαίνεται στο infographic. Η Ρωσία προηγείται επίσης σαφώς στον όγκο των εξαγωγών. Επομένως, αυτή η άμεση σύγκριση δείχνει ότι η Αφρική είναι ικανή να μειώσει τα κενά στην Ευρώπη μόνο σε περιορισμένο βαθμό.
Ωστόσο, οι παραγωγοί φυσικού αερίου της ηπείρου είναι πιθανό να επωφεληθούν από την τρέχουσα κρίση. Η Αλγερία και η Ιταλία, για παράδειγμα, συμφώνησαν να αυξήσουν τους όγκους κατά περίπου 40% έως το 2023. Η χώρα σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει σημαντικά την παραγωγή της τα επόμενα χρόνια.
Η Γερμανία, που στο παρελθόν εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί. Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Μοχάμεντ Αρκάμπ στη γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Spiegel Online.
You will find more infographics at Statista