Έδαφος για πολιτική σπέκουλα με άγνωστες επιπτώσεις στα διεθνή φόρα καλλιεργεί με δηλώσεις ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς συγκεκριμενοποιεί προηγούμενες αναφορές του σε εξωτερικούς παράγοντες που επιβουλεύονται την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.
Δηλώσεις με τις οποίες στοχοποιεί τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν ως επιβουλείς της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, υπονοώντας πως ο αρεστός τους θα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο.
Υπονοούμενα για σχέδια της Ρωσίας και της Τουρκίας να ανατρέψουν την κυβέρνησή του και να εκγαταστήσουν αρεστή σε αυτούς στην Ελλάδα άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια δήλωση που αναμένεται να ξεσηκώσει πολιτική θύελλα. Η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού έρχεται καθώς ψηφίστηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις που δείχνουν την κυβέρνησή να χάνει σε αποδοχή και το πολιτικό του κεφάλαιο να εξατμίζεται εν μέσω συπμληγάδων της ενεργειακής κρίσης και των σκανδάλων.
Η δήλωση
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για τον τουρισμό αλλά και τις πυρκαγιές, ωστόσο το διεθνές περιβάλλον προοιωνίζει ένα δύσκολο χειμώνα, τόνισε ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει δεκαπλασιαστεί, τόνισε κάνοντας λόγο για «στρατηγικού χαρακτήρα απειλή» λόγω της στάσης της Μόσχας. Είναι οργανωμένοι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια, σημείωσε. Ο κος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε ο Ερντογάν, που έχει δηλώσει πως θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα, είπε ακόμη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αφήσει υπονοούμενα για ξένους παράγοντες που θα επιθυμούσαν την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας κατά τη δήλωσή του για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά την απομάκρυνση του επικεφαλής της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα στον πρωθυπουργό. Τότε, η ΕΣΤΙΑ είχε επιχειρήσει να τοποθετήσει τη Γερμανία στο κάδρο, ενώ εν συνεχεία το θέμα επανέφερε και ο Αλέξης Παπαχελάς, χωρίς να προσδιορίσει όμως πρόσωπα.
Τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέρχεται στο θέμα προσδιορίζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοια σενάρια κυκλοφόρησαν και στην Ιταλία μετά την κατάρρευση του συνασπισμού που ηγούνταν ο Μάριο Ντράγκι.
Auditor’s note: Θέμα εθνικής ασφαλείας
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πολλαπλούς στόχους: Κατ αρχήν να συσπειρώσει το κόμμα του που εμφάνισε προφανείς ρωγμές, θέτοντας ως επίδηκο την εσωτερική ενότητα έναντι της εξωγενούς απειλής. Επίσης, να αλλάξει τη βάση αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, επιχειρώντας να την καταδείξει ως φιλο-ρωσική και φιλο-τουρκική.Παράληλλα, ξεσηκώνοντας θύελλα, το Μαξίμου ευελπιστεί να θέσει το θέμα των παρακολουθήσεων ως υποζήτημα στο μείζον που είναι η πολιτική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποκαλύψεις είναι τροφοδοούμενες. Με άλλα λόγια προσπαθεί να καταστήσει την πολιτική του επιβίωση θέμα εθνικής ασφαλείας!
Το πραγματικό ζήτημα όμως είναι η προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να καταδείξει εμμέσως πλην σαφώς την αντιπολίτευση και όσους τον επικρίνουν για τους χειρισμούς του, ως ενεργούμενους εξωγενών παραγόντων…