Μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα για την πλήρωση των δεξαμενών φυσικού αερίου βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με νεότερα δημοσιεύματα, τα οποία όμως έρχονται μετά την εκτίναξη των τιμών σε νέα ιστορικά υψηλά.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ε.Ε. είχαν γεμίσει κατά 79,4% στις 27 Αυγούστου, ενώ ο στόχος είναι να έχουν γεμίσει στο 80% έως την 1η Νοεμβρίου.
Οι κανόνες για την αποθήκευση φυσικού αερίου έγιναν αυστηρότεροι φέτος, αφότου τα επίπεδα του περασμένου χειμώνα αποδείχθηκαν χαμηλότερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε γερμανικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τη ρωσική Gazprom.
Η αποθήκευση αερίου βοηθά τις χώρες να απορροφούν καλύτερα τυχόν σοκ στις προμήθειες, ενώ καλύπτει περίπου το 25% έως 30% της κατανάλωσης του χειμώνα.
Με μεγαλύτερα αποθέματα, οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν την περαιτέρω μείωση της προσφοράς, καθώς η Gazprom ξεκινά αύριο μία απροσδόκητη συντήρηση στον αγωγό Nord Stream.
Auditor’s note: Επαρκείς.. αντιφάσεις
Το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενεργειακά… πλήρης, επιχειρείται να περάσει τώρα με μπαράζ δημοσιευμάτων σε media, τα οποία όμως αντίκεινται στην μέχρι πρότινος δημιουργηθείσα εικόνα των ελλείψεων και της επαειλούμενης αδυναμίας επίτευξης των στόχων πληρότητας πριν από τον χειμώνα.Οι αντιφάσεις αυτές είναι ενδείξεις της στρατηγικής παραπληροφόρησης που εφάρμοσε η ΕΕ, σε πρώτη φάση και η οποία είχε διττό στόχο: Από τη μια να πείσει τη Ρωσία ότι η πίεσή της αποδίδει, ώστε να μην σκληρύνει τη στάση της και αφετέρου να δημιουργήσουν το απαραίτητο πλαίσιο επιτακτικότητας για την λήψη και την υλοποίηση αποφάσεων στον τομέα της αναδιάρθρωσης του ενεργειακού μίγματος, τόσο σε επίπεδο καυσίμων όσο και προμηθευτών.
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει ότι η εικόνα ενεργειακής ανασφάλειας που δημιουργείτο ήταν επίπλαστη, αναδεικνύοντας τα πραγματικά δεδομένα. Μετά την πρόσφατη έκρηξη των τιμών, πάντως, φαίνεται ότι ενεργοποιείται εκ νέου η Κομισιόν, η οποία εξετάζει δύο σενάρια τα οποία μπορούν να δουλέψουν αυτόνομα ή και παραπληρωματικά, για τον έλεγχο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι λάθος ενεργειακοί σχεδιασμοί στην ΕΕ και κατ επέκταση στην Ελλάδα οδηγούν σε στροφή 180 μοιρών και επαναφορά του λιγνίτη. Η κατάταση όμως που δημιουργήθηκε παγκοσμίως με την πίεση για εγκατάληψή του, τώρα οδηγεί σε ράλι τις τιμές και υπερκέρδη τις εταιρίες. Η περιορισμένη ζήτηση, ανάγκασε εταιρίες να κλείσουν ορυχία και να πουλήσουν εξοπλισμό, ενώ μείωσε και το διαθέσιμο προσωπικό στον κλάδο. Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης δημιουργεί ήδη προβλήματα διαθεσιμότητας και επάρκειας.
Υπ αυτό το πρίσμα, οι σχεδιασμοί για επιστροφή στον άνθρακα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά ρίσκα εκπλήρωσης.
Γέμισαν οι αποθήκες
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που αναμένονται σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου την επόμενη εβδομάδα θα βοηθήσουν επίσης τις χώρες να εξοικονομήσουν περισσότερο φυσικό αέριο, καθώς θα χρειαστούν λιγότερη ενέργεια για την ψύξη.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν χθες τη μεγαλύτερη βουτιά από τον Μάρτιο, αφότου η Γερμανία δήλωσε ότι οι αποθήκες της γεμίζουν ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Ειδικότερα, αναμένεται να επιτύχουν τον εθνικό στόχο του Οκτωβρίου για πληρότητα 85% ήδη από τον Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Στην Πολωνία, οι αποθήκες είχαν γεμίσει σχεδόν στο 100% στις 27 Αυγούστου, ενώ στην Πορτογαλία ήταν πλήρεις. Οι ιταλικές αποθήκες είχαν γεμίσει στο 81%, οι ουγγρικές στο 62% και οι βουλγαρικές στο 60%.
Η Γαλλία έχει γεμίσει πάνω από το 90% τις αποθήκες της και εκτιμά ότι έχει αρκετά καύσιμα για να αντιμετωπίσει έναν χειμώνα με μέσες θερμοκρασίες.
Το ελληνικό πρόβλημα
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ικανούς αποθηκευτικούς χώρους για το φυσικό αέριο και υπολείπεται δραματικά της υποχρέωσης για αποθήκευση του 15% της ετήσιας κατανάλωσης. Η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με την Ιταλία για λύσεις αποθήκευσης δεν περπατάει λόγω της ελλιπούς δυναμικότητα των αγωγών. Οι τερματικοί σταθμοί σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη δεν έχουν πρόβλεψη για αποθηκευτικό χώρο, παρά μόνο για μεταφόρτωση και επαναεριοποίηση.
Παρ’ όλα αυτά, ο κυβενρητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, κάποια σκέψη για περιορισμό ή για μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα, ούτε διαφαίνεται εδώ που είμαστε η ανάγκη μιας τέτοιου είδους κίνησης.
«Οφείλουμε να παρατηρούμε και να καταγράφουμε την κατάσταση με ακρίβεια, χωρίς πανικό και χωρίς να εξωραΐζουμε. Προδιαγράφεται ένας χειμώνας δύσκολος χωρίς αμφιβολία», τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Η Γερμανία πάει στο κάρβουνο
Όμως, ακόμη και με πλήρεις αποθηκευτικούς χώρους, η Γερμανία κινδυνεύει να μην μπορέσει να περάσει τον χειμώνα εάν η Ρωσία σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου, δήλωσε ο Κλάους Μιούλερ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg News νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η Γερμανία, που πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες εισαγωγές ενέργειας στην ΕΕ, επανεκκινεί τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα για να εξοικονομήσει φυσικό αέριο. Επίσης, το Βερολίνο εφαρμόζει σχεδιασμό για νέους σταθμούς LNG και αποθηκευτικούς χώρους, με τους δύο πρώτους πλωτούς τερματικούς σταθμούς να τίθενται σε λειτουργία ήδη αυτό το χειμώνα.
Η Γαλλία επενδύει στην… ελπίδα
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, εν τω μεταξύ, προέτρεψε τις επιχειρήσεις να περικόψουν τη χρήση ενέργειας ή να αντιμετωπίσουν πιθανό δελτίο αυτό το χειμώνα, εάν η Ρωσία σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.
«Θα μπορούσαν να υπάρξουν βίαιες διακοπές φυσικού αερίου και σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες», είπε στην ομιλία της τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι «πρώτες θα πληγούν οι εταιρίες» από ενδεχόμενη επιβολή δελτίου ενέργειας.
Με περισσότερο από το 90% της αποθήκευσης αερίου της επί του παρόντος γεμάτο, η Γαλλία φαίνεται να διαθέτει επαρκή καύσιμα για να αντιμετωπίσει έναν χειμώνα με θερμοκρασίες κοντά στον μέσο όρο, δήλωσε τη Δευτέρα η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Engie, Claire Waysand.
Ωστόσο, τα προβλήματα της EDF με τα την επανεκκίνηση πυρηνικών εργοστασίων έχουν αναγκάσει τη Γαλλία να κάνει εισαγωγές ενέργειας από τη Γερμανία, προκαλώντας ανησυχία στο Βερολίνο.
Η κατάσταση ανα χώρα