Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί το πολιτικό θερμόμετρο και αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα, καθώς μετά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή, τη σκυτάλη παίρνει τη Δευτέρα η Ολομέλεια όπου θα συζητηθεί η πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.
Στην Ολομέλεια της Βουλής περνά η σκυτάλη της πολιτικής έντασης, με τη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής,σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα δεχθεί τη σύσταση της επιτροπής, ενώ την πρόταση έχουν δηλώσει πως θα στηρίξουν όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να διευρύνει το χρονικό διάστημα υπό διερεύνηση, το πλαίσιο της έρευνας και να κρατήσει εκτός κάδρου τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ υπερασπίζεται τις παρακολουθήσεις και πολιτικών, με τη διαφορά της “βελτίωσης των φίλτρων”, ήτοι την αναγκαιότητα δύο υπογραφών από εισαγγελείς.
Η αντιπαράθεση στην Ολομέλεια αναμένεται να κινηθεί γύρω από τις πρακτικές της ΕΥΠ, την ενδεχόμενη χρήση του Predator από υπεργολάβους για λογαριασμό της ΕΥΠ, την εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και το εύρος των παρακολουθήσεων κα την έννοια του όρου “εθνική ασφάλεια”.
Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένονται νέες αποκαλύψεις στη Βουλή, αλλά η συζήτηση θα συμβάλλει στην διατήρηση του θέματος των παρακολουθήσεων στην πολιτική και κατ επέκταση μιντιακή επικαιρότητα. Βέβαια, από κυβερνητικής πλευράς γίνεται οργανωμένη προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, το οποίο προσδιορίζουν αποκλειστικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, εξαιρούν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, και επιμένουν μόνο στην υποκλοπή, διαψεύδοντας τα περί κατοχής και χρήσης του λογισμικού Predator.
Για να υπερψηφιστεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και να συσταθεί εξεταστική επιτροπή θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 120 βουλευτές, οι οποίοι θεωρούνται δεδομένοι, ενώ δεν αποκλείεται να υπρψηφίσει και η κυβέρνηση, θέλοντας να αποφύγει την πολιτική απομόνωση και τη δημιουργία μετώπου, ώστε να είναι σε καλύτερη θέση όταν θα ξεκινήσει η Εξεταστική. Κεντρικό θέμα είναι ότι η Εξεταστική θα λειτουργήσει ως απόρρητη, που σημαίνει ότι οι διαρροές θα αμφισβητούνται, ενώ η κυβέρνηση πιέζει ήδη για διασφάλιση του καθεστώτος αυτού, ώστε να ελέγχθεί η δημοσιότητα.
Πέφτει το πολιτικό ρίσκο
Το σκάνδαλο των υποκλοπών-παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, όμως, έχει ξεφύγει από τα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας και αποτελεί μόνιμο πρωτοσέλιδο σε διεθνούς επιρροής και εγνωσμένου κύρους media τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Η δυναμική αυτή υπονομεύει τα διεθνή ερείσματα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά.
Σε πολιτικό επίπεδο, από την κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαρροές και τα non paper για το πρόγραμμα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, το οποίο θα στοχεύει στην ανακοόφηση από το κύμα ακρίβειας με έμφαση στην ενέργεια και τα καύσιμα.
Το πολιτικό ρίσκο θα παραμείνει αυξημένο, αλλά σε χαμλότερα επίπεδα από της Παρασκευής, καθώς δεν τέθηκε θέμα πρόωρων εκλογών και κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, με την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίζει ότι προτεραιοποιεί την προώθηση της εξεταστικής επιτροπής και την ανάδειξη του έργου της…
Auditor’s note: Τί βλέπει η Αγορά
Το Χρηματιστήριο της Αθηνας έχει -εν γένει- απωθήσει την πολιτική αβεβαιότητα και μόνο την Παρασκευή, εν μέσω επιδεινούμενου κλίματος διεθνώς και με τη συζήτηση στη Βουλή, η αγορά έδειξε να βιώνει την πολιτική επικαιρότητα σε όρους αναταραχής. Η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να θέσει θέμα πρότασης μομφής, στην προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη, από πολιτική οπτική αποτελεί ελιγμό με στόχο να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις του Νίκου Ανδρουλάκη, επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση και συμβάλλοντας στη εμπέδωση της “τάφρου” που δημιουργείται με τη Νέα Δημοκρατία. Για τους επενδυτές όμως σημαίνει ότι η “νάρκη” δεν θα ενεργοποιηθεί και το κλίμα δεν θα οξυνθεί περαιτέρω.
Μεσοπρόθεσμα. το Χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει τις εκλογές, καθώς αυτές είναι προγραμματισμένες για το 2023, το αργότερο στις αρχές καλοκαιριού. Κατ επέκταση, οποιαδήποτε ημερομηνία που κινείται στο πλαίσιο μετά τον Φεβρουάριο θεωρείται… πιθανή. Αφού η αγορά περάσει τα ορόσημα της αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ και του προϋπολογισμού, θα αρχίσει πλέον να αντιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς της το προεκλογικό και μετεκλογικό τοπίο, τιμολογώντας το ρίσκο της απλής αναλογικής, την έκβαση της πρώτης και της δεύτερης αναμέτρησης και τις πιθανότητες σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας, καθώς και το πλήθος των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή.
Μόνη περίπτωση που το Χρηματιστήριο θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από τις πολιτικές εξελίξεις είναι το σενάριο καθυστέρησης ή αναστολής χορήγησης της δόσης από το Ταμείο Ανκάμαψης, λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών ή άλλων επιπλοκών. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αντίρροπους ανέμους στην οικονομική ανάπτυξη, αναγκάζοντας την αγορά να προεοφλήσει κατώτερες οικονομικές επιδόσεις, αύξηση κόκκινων δανείων και επιθέσεις στην αγορά ομολόγων. Το σενάριο αυτό έχει παίξει και έχει διαψευστεί, αλλά δεν έχει κλείσει. Η αντιπολίτευση επιμένει στον σχεδιασμό για “στραγγαλισμό” του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέχρι στιγμής το Μαξίμου ανθίσταται και επιδεικνύει τη διάθεση εταίρων και συμμάχων να στηρίξουν, με χαρακτηριστικό δείγμα τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μενέντεζ αμέσως μετά την “τιτανομαχία” στη Βουλή. Αυτό όμως δεν αποτελεί πρόκριμα για τη στάση που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν και τη διαχείριση των κονδυλίων…
Οι δημοσκοπήσεις
Φιλοκυβερνητικά media, μάλισρα, σε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύουν κατατάσσουν χαμηλά -όσον αφορά την ενασχόληηση της κοινής γνώμης- τις υποκλοπές, ενώ αποδφεύγουν τον χαρακτηρισμό σκάνδαλο που προσδίδει η αντιπολίτευση.
Ειδικότερα, στις πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται η κυβέρνηση να πλήττεται, ωστόσο, οι πολίτες συνεχίζουν να ανησυχούν περισσότερο για τα προβλήματα της καθημερινότητας που τους απασχολούν.
Σε έρευνα της εταιρείας Marc για το «Πρώτο Θέμα», η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ συντηρείται στις 8,5 ποσοστιαίες μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 32% και την αξιωματική αντιπολίτευση να ανεβαίνει στο 23,5%.
Το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται αγγίζοντας το 12,3%, ενώ ακολουθούν ΚΚΕ με 5,4%, Ελληνική Λύση με 5%, ΜέΡΑ25 με 3%.
Κυριαρχεί η ακρίβεια
Στο ερώτημα για τις μεγάλες ανησυχίες ξεχωρίζει το ζήτημα της ακρίβειας και του χειμώνα που έρχεται σε ποσοστο΄84,2% και ακολουθούν εθνικά θέμα με 36,4%, εγκληματικότητα με 30,2% και ο πόλεμος στην Ουκρανία με 26,3%. Είναι δε χαρακτηριστικό πως μόλις 16% των πολιτών εμφανίζεται να ανησυχεί για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.
Στη δημοσκόπηση της GPO για τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, η ψαλίδα της διαφοράς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πέφτει για πρώτη φορά κάτω από τις 7 μονάδες με τη κυβερνητική πλειοψηφία να συγκεντρώνει 31,4% έναντι 25,1%.
Ενισχυμένο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ που αγγίζει το 12,1%, και ακολουθούν ΚΚΕ με 5,7%, Ελληνική Λύση με 4,8%, και ΜέΡΑ25 με 2,1%.
Άλλο κόμμα δηλώνει το 3,6% ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων και αυτών που δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν φτάνει στο 16%.
Στο ερώτημα πάντως, ποιο ζήτημα σας απασχολεί περισσότερο αυτή τη στιγμή, οι πολίτες ξεχωρίζουν την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια σε ποσοστά που ξεπερνούν το 36%, ενώ μόλις το 9,7% δηλώνει τις υποκλοπές.