Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η Εξεταστική Επιτροοπή, υπό την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τις ακροάσεις όσων σχετίζονται με τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.
Με απόρρητο χαρακτήρα συνέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη για πρώτη φορά η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ με νόμιμο τρόπο ή με λογισμικά όπως το Predator. Η σύσταση της επιτροπής θεωρείται βέβαιη, καθώς απαιτούνται μόλις 120 ψήφοι, τους οποίους διαθέτουν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία, σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, θα ψηφίσει παρών.
Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που έχει ζητηθεί με προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ) θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη31/8, θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου μεταξύ του υπόλοιπου προγραμματισμού των εργασιών της Βουλής, θα αποφασιστεί και η διαδικασία της συνεδρίασης προκειμένου να τηρηθούν όσα προβλέπει ο ΚτΒ περί της μυστικότητας των συνεδριάσεων όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Πλέον, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να διευρύνει το υπό εξέταση χρονικό διάστημα, θέλοντας έτσι να δικαιολογήσει το αφήγημα για τις διαχρονικές παθογένειες και να απομακρύνει τη ευθύνη από το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Η αντιπολίτευση -σύσσωμη- ζητά περιορισμένη και εξαντλητική διερεύνηση της υπόθεσης του Νίκου Ανδρουλάκη, του λογισμικού Predator και των καταγγελιών του Θανάση Κουκάκη.
Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για «την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκομένου φυσικού ή νομικού προσώπου».
Η κυβέρνηση επιδιώκει επέκταση της περιόδου διερεύνησης της εξεταστικής επιτροπής, προβάλλοντας το επιχείρημα πως πρέπει να εξεταστούν και οι παθογένειες του παρελθόντος. Στόχος της είναι η διερεύνηση να ξεκινήσει από το 2012 και να κληθούν μεταξύ άλλων στην επιτροπή τα πρόσωπα που διετέλεσαν διοικητές της ΕΥΠ την τελευταία δεκαετία.
Πρόκειται για μια πρόταση που προκαλεί αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ, να κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν θέλει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Την Παρασκευή στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σημείωσε «ποιον θέλετε να φοβερίσετε όταν μιλάτε για επεκταση από το 2012; Τον κ.Σαμαρά ή τον κ. Δένδια» . Για να προσθέσει «για να τελειώνουμε με τους φθηνούς συμψηφισμούς κάντε ξεχωριστή εξεταστική μόνο για το 2015 – 2019 . Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε».
Ωστόσο, τη Δευτέρα σε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέρριψε το ενδεχόμενο σύστασης ξεχωριστής εξεταστικής επιτροπής και επέμεινε στην διεύρυνση της χρονικής περιόδου που διερευνά η υπό σύσταση επιτροπή.