To πολιτικό «ντέρμπι» στη Βουλή με φόντο τις παρακολουθήσεις που – όπως αναμένονταν – ξέφυγε από την ουσιαστική συζήτηση και εξελίχθηκε σε… αρένα αλληλοκατηγοριών και μονολόγους επικυριαρχίας κατά του αντιπάλου, έφερε επιβεβαίωση του τοξικού πολιτικού περιβάλλοντος και πιστοποίησε ότι το δίπολο στην πολιτική ζωή, όπως και στο ποδόσφαιρο, είναι η κυρίαρχη «αρρώστια» που ακυρώνει κάθε προσπάθεια ωρίμανσης και φυγής προς τα εμπρός.
- Πτώση 0,60% στο Γ.Δ. το πενθήμερο – Διόρθωση 1,53% των τραπεζών
- Στο κόκκινο οι διεθνείς δείκτες λόγω ομιλίας Πάουελ
- Η αγορά συνέχισε τη συσσώρευση μεταξύ 890 και 900 μονάδων
- Απαιτείται γενναία αύξηση του τζίρου για την υπέρβαση
Ατάκες και απειλές είτε για πρόωρες εκλογές, είτε για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προκάλεσαν αμηχανία σ’ όλη την επενδυτική κοινότητα, κάτι που είχε αντανάκλαση στο χρηματιστήριο που ο τζίρος έπεσε στα 33,9 εκατ. ευρώ, επίδοση που ούτε την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστο υπήρξε, αποτελώντας ένα αρνητικό ρεκόρ τελευταίων μηνών.
Παρ’ ότι η αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας έδειξε ότι υποβαθμίζει το θέμα των παρακολουθήσεων ως μη μείζον, εντούτοις το «ντέρμπι» της Παρασκευής «νέκρωσε» τις συναλλαγές. Έτσι, σοβαρά συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν, αν και το πενθήμερο κύλησε ήπια πτωτικά χωρίς ακρότητες και χωρίς να δημιουργηθεί κανένα «ρήγμα» στο όποιο momentum υπάρχει.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη
Βεβαίως, η ελληνική αγορά την Παρασκευή δεν πρόλαβε τη ραγδαία επί το δυσμενέστερο κλιμάκωση των διεθνών αγορών, οπότε μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα διεθνώς όλο το Σαββατοκύριακο και πως θα αντιδράσει η αγορά τη Δευτέρα.
Την Παρασκευή το απόγευμα, η… σκληρή και αποφασιστική ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole, έδωσε το έναυσμα για γενικευμένες ρευστοποιήσεις τόσο στους ευρωπαϊκούς, όσο κυρίως στους αμερικανικούς δείκτες. Ο πρόεδρος της Federal Reserve επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ανάσχεση του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι αναμένει από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με τρόπο που θα προκαλέσει “πίεση” στην οικονομία της χώρας.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Fed «θα χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία της» για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σαράντα ετών.
Εντός αυτού του περιβάλλοντος και με τις τιμές στην ενέργεια να «φουντώνουν» εκ νέου σε χώρες όπως Γαλλία και Γερμανία, το διεθνές επενδυτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι ναρκοθετημένο και εντελώς αφιλόξενο.
Οι αγορές
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με πολύ μεγάλες απώλειες σε μια ημέρα που αρχικώς κινήθηκαν ανοδικά, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να χάνει άνω του 2% και περίπου 300 μονάδες, υποχωρώντας εκ νέου κάτω από το όριο ψυχολογίας των 13.000 μονάδων. Μεγάλες απώλειες είχε και ο CAC 40 στο Παρίσι, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν τα χρηματιστήρια σε Μιλάνο και Μαδρίτη, ενώ σημαντική πτώση είχε και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600.
Στις 18:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος οι δείκτες της Wall Street κινούνταν έντονα πτωτικά, με τον Dow Jones να χάνει 550 μονάδες ή 1,66%, τον S&P 500 στο -2,02% και τον Nasdaq στο -2,50%.
Η εικόνα της αγοράς
Εντός αυτού του περιβάλλοντος, το γεγονός ότι το Χ.Α. κλείνει νωρίτερα λειτούργησε ως… ασπίδα μπροστά στην αλλαγή σκηνικού διεθνώς. Ο Γενικός δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με πτώση 0,27% στις 893,74 μονάδες, ενώ γενικώς ήταν μια εβδομάδα εξισορρόπησης, σταθεροποίησης και συσσώρευσης.
Η μέση αξία συναλλαγών το πενθήμερο κατήλθε στα 53,7 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 21,1% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας που ήταν πάνω από τα 65 εκατ. ευρώ. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών το 2022 διαμορφώνεται πλέον στα 81,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,5% έναντι του 2021 που ήταν στα 71 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης είχε πτώση 0,60%, ο FTSE 25 έχασε 0,86%, ο Mid Cap ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό 0,01%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,48%.
Movers & Shakers