Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς οι τιμές του ρεύματος σε Γερμανία και Γαλλία εκτοξεύθηκαν σε νέα υψηλά, καθώς από τη μια η αναστολή λειτουργίας του Nord Stream 1 και από την άλλη η μείωση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ενισχύουν τις ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια υπό τις τρέχουσες συνθήκες και στη σκιά μετεωρολογικών προβλέψεων που κάνουν λόγο για βαρύ χειμώνα.
Εκτός ελέγχου βρισκεται η ενεργειακή κρίση στην ΕΕ, με το Συμβούλιο να συγκαλεί έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, καθώς οι τιμές του ρεύματος σε Γερμανία και Γαλλία έχουν ξεφύγει κάθε ελέγχου και γράφουν αλλεπάλληλα ρεκόρ.
Η τιμή της ισχύος στις δύο βασικές αγορές της Ευρώπης αυξήθηκε περισσότερο κατά 25% την Παρασκευή, άνοδος που χαρακτηρίζεται χαοτική και προκαλεί κλυδωνισμούς στις οικονομίες σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος στη Γερμανία και τη Γαλλία — και οι δύο πληγείσες από τις δικές τους σοβαρές κρίσεις — σημειώνουν σχεδόν καθημερινά ρεκόρ. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ρωσία περιορίζει την προμήθεια φυσικού αερίου και επίσης, στην περίπτωση της Γαλλίας, μια συνεχιζόμενη πτώση στην πυρηνική παραγωγή.
Auditor’s note: Ο Μακρόν τα έκανε μπάχαλο
Η Γερμανία είχε από καιρό προειδοποιήσει για την αδυναμία της EDF να πιάσει τους στόχους παραγωγής από τα πυρηνικά εργοαστάσια, λόγω ελλιπούς συντήρησης, με το Παρίσι να διαψεύδει και να μιλά για ετοιμότητα. Τελικά, οι ανησυχίες αποδεικνύονται… ορθές!Η Electricite de France SA ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους πυρηνικούς σταθμούς της θα επιστρέψουν στο διαδίκτυο αργότερα από το αναμενόμενο. Αυτές οι μονάδες θα είναι βασική πηγή ενέργειας αυτό το χειμώνα, ειδικά ενώ το φυσικό αέριο παραμένει σπάνιο.
Αυτά, παρά την κρατικοποίηση της EDF έναντι 9 δισ., τις εξαγγελίες Μακρόν και την απομάκρυνση από το δόγμα της πράσινης μετάβασης. Οι εξελίξεις, πλέον, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης, η πράσινη ατζέντα του Μακρόν αποτέλεσε το καλύτερο όπλο στα χέρια του Πούτιν…
Το Βερολίνο, αντιλαμβανόμενο ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τον μοχλό πίεσης του διαθέτει, καθώς η επιμήκυνση του πολέμου προκαλεί διαρκή αιμορραγία σε όλα τα επίπεδα και εμπεδώνει την απομόνωση, είχε μεριμνήσει για αυξήσεις εισαγωγών άνθρακα, LNG και για συνέχιση της λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων. Ωστόσο, μείωση των αποστολών από τη Gazprom και η αναστολή λειτουργίας του αγωγού, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών ενέργειας προς τη Γαλλία, που βυθίζεται στην κρίση, παρασύρουν και τη Γερμανία σε δίνη.
Επακόλουθες κρίσεις
Οι αυξήσεις τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να κάνουν το δραστικό βήμα του περιορισμού της χρήσης ενέργειας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λογαριασμοί των νοικοκυριών αναμένεται να εκτιναχθούν στα ύψη τον Οκτώβριο μετά την άρση του ανώτατου ορίου στο κόστος. Οι αυξανόμενες τιμές φαίνεται ότι θα αναγκάσουν εκατομμύρια ανθρώπους να περιορίσουν την κατανάλωση.
Οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να αναγκάσουν τις βιομηχανίες να κλείσουν ή να περιορίσουν τις βιομηχανίες και μερικές μπορεί να μην ξαναλειτουργήσουν ποτέ. Οι παραγωγοί λιπασμάτων λειτουργούν πολύ κάτω από την παραγωγική τους ικανότητα σε ολόκληρη την ήπειρο, απειλώντας εξίσου τα τρόφιμα και τη γεωργία.
Στα κόκκινα τα συμβόλαια
Το γαλλικό συμβόλαιο για το επόμενο έτος αυξήθηκε έως και 25% στα 1.130 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG την Παρασκευή. Το γερμανικό ισοδύναμο κέρδισε επίσης σε ρεκόρ, σημειώνοντας άνοδο έως και 33% στα 995 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κέρδος περίπου 70% αυτή την εβδομάδα. Σε όρους αγοράς πετρελαίου, είναι ισοδύναμο με πάνω από 1.600 δολάρια το βαρέλι.
Η άνοδος έρχεται καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανέβηκαν για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Ολική… ανατροπή
Η Γαλλία ήταν παραδοσιακά ένας από τους μεγαλύτερους καθαρούς εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, αλλά με την ετήσια πυρηνική παραγωγή να οδεύει προς τη χειρότερη χρονιά σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες, αυτή η κατάσταση ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η διαθεσιμότητα στους αντιδραστήρες της EDF είναι έως και 42% από την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία από τον πάροχο δικτύου RTE.