Οι συζητήσεις σχετικά με τη συνάφεια και τη βιωσιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συχνά περιορίζονται στην ηλιακή και την αιολική, δύο τύπους πηγών ενέργειας που έχουν αναδειχθεί από τις αρχές του αιώνα. Η υδροηλεκτρική ενέργεια και ο ρόλος της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ορισμένων χωρών συχνά παραβλέπονται, παρόλο που ακόμη και τα οι ανεπτυγμένες χώρες όπως η Νορβηγία, η Αυστρία και ο Καναδάς παράγουν σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής τους ενέργειας μέσω υδροηλεκτρικών σταθμών.
Όπως δείχνει το διάγραμμά που βασίζεται σε δεδομένα από τις BP και Ember που συγκεντρώθηκαν από το Our World in Data και αναπτύχθηκαν από τη Statista, η Αφρική και η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, ειδικότερα, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην υδάτινη ενέργεια.
Η εμπειρία της Αφρικής
Για παράδειγμα, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Λεσότο και η Αιθιοπία κάλυψαν το σύνολο των αναγκών τους από έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η τελευταία, μάλιστα, ξεκίνησε την κατασκευή του Grand Ethiopian Renaissance Dam το 2011, ένα έργο που αναμένεται να παράγει 5,15 γιγαβάτ μόλις ολοκληρωθεί, καθιστώντας το το μεγαλύτερο φράγμα στην ήπειρο.
Η Νότια Αμερική
Στο νότιο μισό της Αμερικής, το μίγμα ηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας αποτελούνταν από 82% υδάτινη ενέργεια που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φράγμα Guri με την εγκατεστημένη ισχύ του 10,2 gigawatts. Το Εκουαδόρ, η Γουινέα, η Κόστα Ρίκα και ο Παναμάς βασίζονται επίσης κυρίως στην υδροηλεκτρική ενέργεια για ηλεκτρική ενέργεια με μερίδια 78, 71 και 66% αντίστοιχα.
Ορυκτά VS υδροηλεκτρικά
Εξετάζοντας το συνολικό ενεργειακό μείγμα, η υδροηλεκτρική ενέργεια υπολείπεται σαφώς από τα ορυκτά καύσιμα, όσον αφορά στις εκπομπές ρύπων. Το 2019, είχε μερίδιο μόλις 7% παγκοσμίως, σύμφωνα με το Our World in Data. Λόγω της μεγάλης εξάρτησης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για θέρμανση και μεταφορά, είναι απίθανο αυτή η αέναη πηγή ενέργειας να παίξει ανταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή πρωτογενούς ενέργειας.
Η παραγωγή ενέργειας με μεθόδους όπως τα υδροηλεκτρικά φράγματα έχει και άλλα μειονεκτήματα. Η διοχέτευση ποταμών σε ταμιευτήρες μπορεί να επηρεάσει τους οικοτόπους ορισμένων υδρόβιων ειδών και να διαταράξει την ισορροπία των ποταμών οικοσυστημάτων, καθώς και να απαιτήσει τη μετεγκατάσταση κατοίκων που εξαρτώνται από τα εν λόγω ποτάμια. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι τεχνητές λίμνες που δημιουργούνται επιβαρύνουν ασύμμετρα περιοχές, προκαλώντας ακόμα και σεισμούς.
Πάντως, καθώς η ενεργειακή κρίση μαστίζει την Ευρώπη, η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί -υπό προϋποθέσει- να αποτελέσει μέρος της λύσης. Βέβαια, φέτος η Ευρώπη βίωσε την χειρότερη ξηρασία και ανομβρία των τελευταίων 500 ετών, τάση που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή αλλά μπορεί να αντιστραφεί.
You will find more infographics at Statista