Σε αποδρομή από το κυβερνητικό σχήμα φαίνεται ότι βρίσκεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, καθώς στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τον καταιγισμό πυρών από τον διεθνή Τύπο, υπέπεσε σε αλλεπάλληλα ατοπήματα, τα οποία τον καθιστούν πλέον μέρος του ευρύτερου προβλήματος.
Τη θέση του στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να στοιχίσει στον Γιάννη Οικονόμου η προπέτεια που επέδειξε στον χειρισμό των ζητημάτων αντιπαράθεσης με τον διεθνή Τύπο, τόσο απέναντι στο Politico όσο και στους New York Times, ενώ έπονται και άλλα δημοσιεύματα και… αντιδράσεις.
Ο Γιάννης Οικονόμου που ξεκίνησε προβάλλοντας image πιο συμπαθούς και ανθρώπινου εκπροσώπου Τύπου από τον προκάτοχό του, Στέλιο Πέτσα, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τη φθορά της θέσης και των κρίσεων που κλήθηκε να διαχειριστεί. Ξεκινώντας από την κρίση με την Ολλανδέζα δημοσιογράφο, συνεχίζοντας με τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα των γερμανικών media, την διολίσθηση της Ελλάδας στην τελευταία θέση της ελευθερίας του Τύπου, στον δείκτη των RSF και τον χειρισμό των θεμάτων που σχετίζονται με την κρίση των παρακολουθήσεων, ο Γιάννης Οικονόμου φαίνεται να έχει εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο, σε αυτή τη φάση.
Auditor’s note: Ανθρωποθυσίες…
Οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εμφορούνται από το δόγμα θυσιών για την ανάληψη και διάχυση της ευθύνης φέρονται να έχουν ήδη συζητήσει το θέμα, αλλά προτιμούν να αφήσουν να σβήσει το θέμα των παρακολουθήσεων με τον Γιάννη Οικονόμου. Εν συνεχεία, το Μαξίμου θα αλλάξει πρόσωπο, προωθώντας την αντίληψη των στοχευμένων δομικών αλλαγών.Καθώς η πολιτική αντιπαράθεση θα κλιμακώνεται και το κλίμα θα επιβαρύνεται, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λανσάρει αλλαγές και ο πρωθυπουργός να δείξει έτοιμος για μεγαλύτερες ευθύνες απ αυτές που ο ίδιος αναγνώρισε ότι του αναλογούν, συμβάλλοντας έτσι και στην αναπόδραστη αναδιάταξη δυνάμεων στο εσωτερικό της παράταξής του.
Οι γκάφες με το Poltico
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «ανακάλυψε» ότι το Politico «ανασκεύασε μερικώς» το δημοσίευμα του, με το οποίο ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση του. Δεν υπάρχει, όμως, καμία απολύτως ανασκευή. Αντιθέτως, το Politico ακούει τη συγνώμη του κυβερνητικού εκπροσώπου και ζητά… περισσότερα
Το μόνο σημείο που διευκρινίζει το Politico είναι ότι «σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση» η επισύνδεση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη.
Αυτό αναδεικνύει και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, επιχειρώντας να μεγιστοποιήσει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
Damage control
Όπως έχει επισημάνει εξ αρχής το Crisis Monitor, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να σπάσει το ζήτημα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων στα… τέσσερα. Πρώτον η παρακολούθηση πολιτικών, ήτοι του Νίκου Ανδρουλάκη, εν συνεχεία η νόμιμη επισύνδεση (παρακολούθηση κινητού με ένταλμα) από την ΕΥΠ και άλλο η παρακολούθηση με το Predator, το οποίο η κυβέρνηση αρνείται ότι διαθέτει. Όσον αφορά τους δημοσιογράφους και ιδιαίτερα την υπόθεση παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη, η κυβέρνηση την υποβαθμίζει σε επίπεδο πταισματοδίκη.
Αντ αυτού, όπως έχει εξ αρχής επισημάνει το Crisis Monitor, η κυβέρνηση διερευνά σε βάθος την υπόθεση των διαρροών από την ΕΥΠ, το προσωπικό της οποίας έχει “εκκαθαριστεί”.
Μάλιστα, πολιτικά, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει τις επιθέσεις και τις πιέσεις για διαφάνεια στην ΕΥΠ, ο νέος διοικητής, Θεμιστοκλής Δεμίρης φέρεται να έχει καταθέσει, στο πλαίσιο της ακρόασης για τον διορισμό του, ότι ουδείς εξαιρείται απριόρι από τις παρακολουθήσεις, εγείροντας μείζον πολιτικό και νομικό ζήτημα.
Η στρατηγική της αντιπολίτευσης
Μπορεί να διεξάγεται στην Παρασκευή η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις παρακολουθήσεις στη Βουλή, αυτό όμως μικρό ενδιαφέρον έχει για την ουσία του θέματος. Το πραγματικό πεδίο αντιπαράθεσης έχει από καιρό μεταφερθεί στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου οι πλευρές λομπάρουν για την παρέμβαση της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και των χωρών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει -προφανώς- να ελέγξει τη φωτιά στο εσωτερικό-, ενώ η αντιπολίτευση επιχειρεί να αναδείξει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποστερώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα πολιτικά-κομματικά του ερείσματα στην ΕΕ και υποχρεώνοντάς στον πολιτική απομόνωση.
Η στρατηγική αυτή δεν αποτελεί προοίμιο άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Γι αυτό άλλωστε και η αντιπολίτευση επέλεξε να αναδείξει το ήδη γνωστό θέμα μετά τις τελευταίες διαψεύσεις Μητσοτάκη για τις πρόωρες εκλογές. Στόχος είναι η επίτευξη μέγιστης πολιτικής φθοράς, μέσω της εμπλοκής του πρωθυπουργού σε έναν μακράς διαρκείας πόλεμο, στον οποίο αναπόφευκτα θα εμπλακεί η ΕΕ.
Έτσι, όχι μόνο θα φθαρεί το διεθνές πορφίλ του πρωθυπουργού, αλλά θα δημιουργηθεί ικανός χώρος για αμφισβήτησή του στο εσωτερικό…