Ενδείξεις σταθεροποίησης πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα παρουσιάζουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς παρά τη διεύρυνση των προμηθευτών, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι οδηγούνται σε οξεία ενεργειακή κρίση τον προσεχή, δύσκολο μετεωρολογικά χειώνα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου που συνδέονται με την TTF, τη χονδρική τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, διαπραγματεύονταν περίπου στα 306 ευρώ ανά μεγαβατώρα εν μέσω επίμονων φόβων για την προσφορά.
Η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι θα περικόψει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία για συντήρηση τριών ημερών στα τέλη Αυγούστου, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις προμήθειες και αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης εάν περιορισθεί περαιτέρω η παροχή από τη Ρωσία. Η Gazprom έχει ήδη μειώσει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream στο 20% περίπου της χωρητικότητάς της, επικαλούμενη προβλήματα με τους στρόβιλους. Επιπλέον, οι εξαγωγές από δύο από τα τρία σημεία πρόσδεσης της Caspian Pipeline Consortium σε τερματικό σταθμό της Μαύρης Θάλασσας έχουν σταματήσει, σύμφωνα με την εταιρεία, επικαλούμενη έναν κατεστραμμένο αγωγό ως αιτία.
Η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου
Τις προοπτικές επιδεινώνει η ιστορικών διαστάσεων ξηρασία που προκλήθηκε από ένα άνυδρο καλοκαίρι, που προκάλεσε ρεκόρ θερμότητας σε όλη την Ευρώπη, απειλώντας να τερματίσει τις αποστολές ενέργειας κατά μήκος του ποταμού Ρήνου, περιορίζοντας παράλληλα την υδροηλεκτρική και πυρηνική παραγωγή ενέργειας.
Η επιστροφή στον λιγνίτη, όμως, που προβάλλεται ως λύση αποδεικνύεται δύσκολη και πολύ πιο κοστοβόρα. Οι χρόνιες υποεπενδύσεις, σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή και την καλπάζουσα ζήτηση διαμορφώνουν περιβάλλον υπερκερδών για τις εταιρίες εξόρυξης. Την ίδια στιγμή, το συνολικό κόστος ενέργειας ανεβαίνει και η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με δομημένα λάθη και λάθος υπολογισμούς που πλέον υπονομεύουν κάθε έννοια ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας.