Ανθεκτικότητα στους πολιτικούς, ενεργειακούς και γεωστρατηγικούς κραδασμούς συνεχίζει να δείχνει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, βγάζοντας άμυνες και αναχώματα στην ευρύτερη περιοχή των 880 – 890 μονάδων, περιμένοντας την ευκαιρία αλλά και το κατάλληλο timing για να κάνει την υπέρβαση.
- Αντέχει τους πολιτικούς κραδασμούς το Χρηματιστήριο
- Διόρθωση τραπεζών, αντίδραση από ενεργειακά blue chips
- Σημαντικά κέρδη για ΓΕΚ Τέρνα, ΤΕΝΕΡΓ, Motor Oil και Σαράντη
Η αγορά, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε σημειώσει δείχνει να προσπερνά τη σοβαρή υπόθεση των υποκλοπών, θεωρώντας ως μη μείζον θέμα όλη αυτή την ιστορία που προέκυψε από το… πουθενά, όμως έρχεται να δείξει το κενό των θεσμών αλλά και το τεράστιο έλλειμμα διαφάνειας που επικρατεί στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό βίο.
Όσο όμως σοβαρό κι αν είναι αυτό το θέμα για την ποιότητα της δημοκρατίας της χώρας αλλά και το εκτόπισμα του στελεχιακού δυναμικού της πολιτικής σκηνής αλλά και του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού, η αγορά κρίνει ότι δεν είναι στην αιχμή των (δικών της) προτεραιοτήτων και κυρίως, δε φαίνεται να βλέπει σοβαρή κρίση στην κυβέρνηση, όπως αρκετά «κέντρα» αναφέρουν το τελευταίο διάστημα.
Η κίνηση της αγοράς αν μη τι άλλο δείχνει ότι δεν φοβάται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ούτε θεωρεί ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέσα στο προσεχές φθινόπωρο και αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο που εστιάζει το χρηματιστήριο. Η αγορά δηλαδή δείχνει ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το θέμα θα ξεπεραστεί, ενώ η κίνηση του Χ.Α. όλο το τελευταίο διάστημα – όπου υπήρξε ράλι αντίδρασης – έδειξε ότι ουσιαστικά… υποτιμάει το θέμα και δεν συμμερίζεται τη… δραματικότητα και την ένταση που κάποια κέντρα δίνουν.
Βεβαίως, αυτά ισχύουν έως σήμερα, καθώς αν υπάρξουν νέες αποκαλύψεις ή καινούριες διαρροές, τα πάντα μπορούν να ανατραπούν.
Στον αντίποδα, η αγορά εστιάζει στο ράλι του τουρισμού και στο πως τα σημαντικά έσοδα από τους ξένους επισκέπτες στην Ελλάδα θα καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες της χώρας, η οποία μη έχοντας άλλη ισχυρή εναλλακτική βιομηχανική παραγωγή, εξαρτάται στρεβλά από το αγαθό του τουρισμού, μη έχοντας διασπορά κινδύνου όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες με ισχυρή βιομηχανική παραγωγή.
Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτή η μονοδιάστατη και στρεβλή κατεύθυνση της οικονομίας, φέτος οδηγεί την Ελλάδα σε ανάπτυξη, καθώς ο τουρισμός σπάει τα ρεκόρ, αποτελώντας το κεντρικό ατού που η χώρα θα έχει σημαντική ανάπτυξη φέτος, εν αντιθέσει με πολλές χώρες της Ευρώπης που μπαίνουν σε ύφεση, έχοντας «πληγωμένη» βιομηχανική παραγωγή και σε υπολειτουργία πολλούς από τους εξαγωγικούς μηχανισμούς τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ήταν η σειρά της UBS να προχωρήσει σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 5,7% από 4% πριν, ενώ υποβαθμίζει στο 4% την ανάπτυξη του 2023 από 4,7% πριν. Ο ελβετικός οίκους τονίζει ότι αιτία της αναβάθμισης για το 2022 αποτελεί, μεταξύ άλλων, και η εκτίμηση ότι ο τουρισμός θα έχει ισχυρή αύξηση εσόδων, τα οποία θα ξεπεράσουν αυτά του 2019, που ήταν έτος ρεκόρ παγκόσμια.
Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, σήμερα το Χ.Α. έκανε ενδοσυνεδριακή διόρθωση έως τις 881,18 μονάδες όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 1,15%, όμως σταδιακά ανέκτησε δυνάμεις, οι αγοραστές «έχτιζαν» μεθοδικά θέσεις, με αποτέλεσμα λίγο πριν το φινάλε ο Γ.Δ. να γυρίσει θετικός και να κλείσει στις 892,37 μονάδες με οριακά κέρδη 0,10%.
Η εικόνα της αγοράς
Παρόμοια πορεία είχε και ο FTSE 25 που έφτασε να υποχωρεί έως 1,22% πέφτοντας στις 2.129,75 μονάδες, όμως στο τέλος έκλεισε με οριακή πτώση μόλις 0,09%. Ο Mid Cap υποχωρούσε έως 1,16%, όμως στο τέλος μάζεψε εντελώς τις απώλειές του (+0,04%). Αντιθέτως, ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε τη διόρθωσή του χάνοντας 1,63%, ενώ στο χαμηλό ημέρας υποχωρούσε έως 2,55%.
Στήριξη στην αγορά έδωσαν οι δύο μετοχές του ομίλου Περιστέρη, με τη ΓΕΚ Τέρνα στο +3,09% και την Τέρνα Ενεργειακή στο +2,12%, ενώ επανέρχονται με περισσότερη ένταση τα σενάρια για την πώληση της δεύτερης, κάτι που φαίνεται να είναι μια πραγματικότητα που σύντομα θα ανακοινωθεί.
Καλή εικόνα είχαν επίσης οι Motor Oil, Σαράντης, Aegean Airlines, OTE, ΟΠΑΠ κ.α. ενώ με πτώση έκλεισαν οι Viohalco, Εθνική, Jumbo, Πειραιώς, Eurobank, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,35 εκατ. ευρώ.
Πλέον, επόμενος στόχος για την αγορά είναι η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, για το οποίο θα χρειαστεί αύξηση του τζίρου αλλά και ολοκλήρωση της διόρθωσης στις τράπεζες. Ειδικά αν υπάρξει ένα απρόσμενο θετικό επιχειρηματικό νέο, ή κάποιο νέο deal, ο Γενικός Δείκτης εύκολα θα ξεπεράσει τις 900 μονάδες.