Momentum διαρκούς επιδείνωσης έχει αναπτυχθεί πλέον στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ, καθώς η μια κρίση διαδέχεται την άλλη και οι πολιτικές δεσμεύσεις περιπλέκουν την κατάσταση. Έτσι, από τη Gazprom, στην ξηρασία κι από κει στις εισαγωγές άνθρακα διαμορφώνεται ένα εντελώς δυναμικό περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες και ρίσκα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου που συνδέονται με την TTF, τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, διαπραγματεύονταν περίπου 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα εν μέσω επίμονων φόβων για την προσφορά.
Στην Ευρώπη, κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη, καθώς πλην του φυσικού αερίου, όλα τα άλλα ενεργειακά εμπορεύματα αποτιμώνται σε δολάριο, το οποίο καλπάζει, ενώ το ευρώ υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά.
Η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι θα περικόψει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία για συντήρηση τριών ημερών στα τέλη Αυγούστου, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις προμήθειες και αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης εάν διευρυνθεί η συμπίεση φυσικού αερίου στη Ρωσία. Η κρατική ενεργειακή εταιρία έχει ήδη μειώσει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream στο 20% περίπου της χωρητικότητάς της, επικαλούμενη προβλήματα με τους στρόβιλους. Επιπλέον, οι εξαγωγές από δύο από τα τρία σημεία πρόσδεσης της Caspian Pipeline Consortium σε τερματικό σταθμό της Μαύρης Θάλασσας έχουν σταματήσει, σύμφωνα με την εταιρία, επικαλούμενη έναν κατεστραμμένο αγωγό.
Τις ανοδικές πιέσεις επιτείνει η ιστορική ξηρασία που προκλήθηκε από ένα άνυδρο καλοκαίρι που έθεσε ρεκόρ θερμότητας σε όλη την Ευρώπη απειλεί να τερματίσει τις αποστολές ενέργειας κατά μήκος του ποταμού Ρήνου, περιορίζοντας παράλληλα την παραγωγή υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας.
Ταυτόχρονα,σε επίπεδα ρεκόρ παραμένουν οι τιμές του άνθρακα, όπου η παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.
Πλέον, ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς παρά τους φόβους για ύφεση, τα στοιχεία για τα αποθέματα δείχνουν επίμονα υψηλή κατανάλωση και οι δηλώσεις αξιωματούχων καταδεικνύουν ότι επιχειρείται να μπει πάτωμα στα 90 δολάρια.