Δεύτερη διαδοχική – ήπια – πτωτική συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο παρουσιάζει κάποια εύλογα σημάδια κόπωσης μετά το ράλι +5,65% που έκανε το πρώτο 20ήμερο του μήνα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και μετά το +15,08% σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη.
- Σημάδια κόπωσης αλλά και άμυνες στις 890 μονάδες στο Χρηματιστήριο
- Ενέργεια και πολιτικό ρίσκο επανέρχονται στο προσκήνιο της αγοράς
- Στήριξη από ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Ελλάκτωρ και Motor Oil
- Παραμένει χαμηλά ο τζίρος σε πτωτικές συνεδριάσεις
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πλησίον των χαμηλών ημέρας και στις 891,46 μονάδες με πτώση 0,55%, ενώ επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά το όριο των 890 μονάδων. Στα θετικά για το momentum της αγοράς είναι ότι σε πτωτικές – διορθωτικές συνεδριάσεις μειώνεται ο τζίρος, στοιχείο που δείχνει ότι διάθεση για σοβαρές ρευστοποιήσεις, τουλάχιστον προς το παρόν δεν υπάρχουν.
Αντιθέτως, σε ανοδικές συνεδριάσεις εισρέουν κεφάλαια, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα όπου οι μέσες συναλλαγές ήταν άνω των 65 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο τζίρος ξεπέρασε τα 85 εκατ. ευρώ. Σήμερα ο τζίρος της αγοράς έως τις δημοπρασίες ήταν μόλις 44 εκατ. ευρώ, ενώ μετά το 15λεπτο του ειδικού χρόνου, η αξία συναλλαγών έφτασε στα 51,84 εκατ. ευρώ.
Πολιτικό ρίσκο
Από τη μία λοιπόν το ενδιαφέρον της αγοράς συντηρείται από τα deals και τις μικρές ή μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες, από την άλλη φαίνεται να υπάρχει κάποια κόπωση αλλά και εύλογος προβληματισμός για την αγορά ενέργειας, αλλά και το πολιτικό ρίσκο. Διεθνώς ολόκληρες βιομηχανίες κλείνουν λόγω του δυσβάστακτου κόστους ενέργειας, οδηγώντας σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση το ευρωπαϊκό επιχειρείν.
Από την άλλη πλευρά, το σοβαρό θέμα των υποκλοπών «ανεβαίνει» στη Βουλή πλέον οπότε από αύριο και έως την Παρασκευή αναμένεται κλιμάκωση και μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της αγοράς, που έως τώρα, κατά κοινή ομολογία, δείχνει να εστιάζει στην επόμενη ημέρα και κυρίως στις οικονομικές – επιχειρηματικές εξελίξεις, υποβαθμίζοντας – ως μη μείζον – το θέμα των παρακολουθήσεων.
Σύμφωνα με αναλυτές η αγορά είχε «χτίσει» ένα καλό momentum από τα μέσα Ιουλίου και εντεύθεν, οπότε αν δεν είχε διαταραχθεί το διεθνές κλίμα και δεν υπήρχε το «αγκάθι» με τις παρακολουθήσεις που έφερε κρίση στην κυβέρνηση και παραιτήσεις στελεχών, τότε άνετα ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να επανέλθει πάνω από τις 900 μονάδες.
Κατά τα λοιπά σήμερα στις διεθνείς αγορές και κυρίως στην Ευρώπη στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας υπήρξε διάθεση εξισορρόπησης και σταθεροποίησης, όμως το απόγευμα οι δείκτες γύρισαν αρνητικά κλείνοντας με ελεγχόμενους εύρους απώλειες, ενώ προέρχονταν από τη μεγάλη χθεσινή πτώση. Στη Wall Street ο Dow Jones υποχωρεί εκ νέου κατά 0,40%, οριακά αρνητικά κινείται ο S&P 500, ενώ ο Nasdaq κινείται ανεπαίσθητα ανοδικά.