Φρένο στην πτώση των τιμών του πετρελαίου επιχειρεί να βάλει η Σαουδική Αραβία, με αξιωματούχους να προειδοποιούν για ενδεχόμενη μείωση παραγωγής για να αντιμετωπιστεί η διολίσθηση των τιμών.
Σε τροχιά αντίδρασης βρίσκονται τα συμβόλαια του πετρελαίου διεθνώς καθώς οι παρετατεμένες πιέσεις δημιούργησαν προϋποθέσεις, ενώ οι δηλώσεις από τον υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έδωσαν το έναυσμα για την εκδήλωση της κίνησης.
Τα futures τόσο του WTI όσο και του bent ενισχύονται, με το πρώτο να κινείται πάνω από τα 90 δολάρια και το δεύτερο κοντά στα 97 δολάρια το βαρέλι. Η αντίδραση αυτή όμως αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα καθώς οι τιμές έχουν απομακρυνθεί από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.
Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε στο Bloomberg ότι η ακραία αστάθεια και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης δεν αντικατοπτρίζουν θεμελιώδη μεγέθη που εξακολουθούν να δείχνουν σημάδια φυσικής στενότητας, κρέμοντας την απειλή πιθανών περικοπών παραγωγής του OPEC+ που θα μπορούσε να επέλθει ανά πάσα στιγμή.
Η αντίδραη ξεκίνησε τη Δευτέρα μετά από ένα ενδοσυνεδριακό sell-off που δήγησε το WTI στα 86,28 δολάρια και το Brent στα 92,36 δολάρια, εν μέσω κλιμακούμενων φόβων για παγκόσμια ύφεση και πιθανή ώθηση της προσφοράς από το Ιράν.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται ενόψει του ετήσιου συμποσίου Jackson Hole αργότερα αυτή την εβδομάδα, όπου θα μιλήσει ο πρόεδρος της Fed Τζέι Πάουελ και αναμένεται να ενισχύσει την ισχυρή δέσμευση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Η πρόοδος σχετικά με την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 απολαμβανει αυξημένο ειδικό βάρος από τις αγορές, καθώς μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να ενισχύσει τις εξαγωγές πετρελαίου από Ιράν κατά περίπου 2,5 εκατομμύρια bpd, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.