Συνολικά μέτρα 1,9 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, απορροφώντας το 94% της αύξησης στα οικειακά τιμολόγια, το 80% στις επιχειρήσεις και το 90% στους αγρότες.
- Στο 1 δισ. τα έσοδα από τα υπερκέρδη
- Οριζόντια επιδότηση χωρίς εισοδηματικά κριτήρια
- Στα 748 εκατ. τα μέτρα για τα νοικοκυριά
- Στο 80% η επιδότηση για επιχειρήσεις
- Στο 50% η κάλυψη για μεγαλύτερες μονάδες
Για ενεργειακή κρίση που θέτει επί κινδύνω ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια και κατ επέκταση προκαλεί κραδασμούς στην κοινωνία και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή έκανε λόγο ο Κώστας Σκρέκας, κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης για τον Σεπτέμβριο.
Συνολικά, η κυβέρνση τις πρώτες 41 ημέρες λειτουργίας του Νέου Μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εισέπραξε 1,021 δισ. τα οποία κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές. Αυτό συνεπάγεται ότι η χρηματοδότηση των μέτρων από τον προϋπολογισμό είναι 900 εκατ.
Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε οριζόντιες επιδοτήσεις ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων, κίνηση που αντίκειται στις οδηγίες της Κομισιόν για στοχευμένες παροχές και με βασικό γνώμονα τα εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό συνεπάγεται ότι οι ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων με τεράστια εισοδήματα θα πεωφεληθούν περισσότερο από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Η διαστρωμάτωση των μέτρων ενώ αφαιρεί βάρυ από πλουσίους, βαραίνει βιομηχανικές μονάδες που συνεπάγεται ότι σημαντικό μέρος των αυξήσεων θα περάσει στον καταναλωτή μέσω αυξήσεων στις τιμές, δημιουργώντας σοβαρούς δευτερογενείς κινδύνους τόσο για την κοινωνική συνοχή όσο και για την οικονομία.
Η κυβέρνηση, πάντως, με τα μέτρα που ανακοίνωση επιχειρεί να προλάβει έκρηξη των κόκκινων από λογαρισμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο τομέας της εμπορείας ρεύματος έχει εισέλθει σε διαδικασία συγκέντρωσης, η οποία επιταχύνεται από τις συνθήκες ενεργειακής κρίσης και αναμένεται να οδηγήσει σε συνθήκες ολιγοπωλειακού ανταγωνισμού. Πρώτο deal που ανακοινώθηκε είναι η εεξαγορά της Volt ΄+ Watt από τον Μυτιληναίο για 36 εκατ. σε μετρητά και με μετοχές.
Οικειακά τιμολόγα
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Σεπτέμβριο απορροφάται το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh.
- Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.
- Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.
Μη Οικιακά Τιμολόγια
- Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης.
- Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.
- Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.
- Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.
Δηλώσεις Σκρέκα
«Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα στο γεωπολιτικό και οικονομικό πεδίο πρόκειται να έχουμε ένα χειμώνα γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες σε ό,τι αφορά στην επάρκεια εφοδιασμού και τις τιμές της ενέργειας. Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών και τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη, με κορυφαία παραδείγματα τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία και στη Γαλλία, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος επιδεινώνει δραματικά την ενεργειακή κρίση και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Gazprom ότι θα σταματήσει εντελώς τη ροή φυσικού αερίου για τρεις ημέρες λόγω συντήρησης, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, επιτείνουν περαιτέρω το πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου χθες να κινηθούν πάνω από τα 270 ευρώ/MWh.
Στην Ελλάδα, σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, προνοήσαμε έγκαιρα και αποτελεσματικά, κινούμενοι σε δύο κατευθύνσεις. Εξασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ενεργειών για την έμπρακτη στήριξη των νοικοκυριών και των επαγγελματιών απέναντι στην τροφοδοτούμενη ενεργειακή ακρίβεια. Αυτά τα επιτυγχάνουμε, κινούμενοι σε τρεις άξονες:
Θέτοντας σε ισχύ νέα ρυθμιστικά μέτρα, όπως το μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από την ηλεκτροπαραγωγή, τη διαφάνεια στις τιμές που ανακοινώνονται από τους προμηθευτές και τη διευκόλυνση των καταναλωτών στην αλλαγή παρόχου αζημίως.
Προωθώντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υποδομών και δράσεων, όπως η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ο νέος πλωτός τερματικός σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αλματώδης αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής.
Δημιουργώντας το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, προκειμένου να λαμβάνουμε μέτρα οικονομικής στήριξης όλων των νοικοκυριών και των επαγγελματιών σε μηνιαία βάση».