Στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από τη νέα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ, σκοπεύει να βγει εκ νέου στις αγορές η Ελλάδα, σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους, οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν καταγράψει ήδη προπαρασκευαστική δραστηριότητα από τους συμβούλου του ΟΔΔΗΧ.
Υπό νέες συνθήκες αναμένεται η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς ο ΟΔΔΗΧ έχει ενδυναμωθεί αποκτώντας αρμοδιότητες market maker και trading house στην αγορά ομολόγων, οι οποίε του δίνουν τη δυνατότητα να προλειάνει το έδαφος με αγορές ομολόγων και παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία της καμπύλης. Επίσης, η ΕΚΤ έχει ενεργοποιήσει και το εργαλείο κατά του κτακερματισμού των αγορών, το οποίο στην περίπτωση της Ιταλίας χρησιμοποιήθηκε ήδη.
Η Ελλάδα, βγαίνει στις αγορές μετά το Jackson Hole, όπου θα δοθεί το στίγμα της στρατηγικής της Fed και μετά τη δημοσιποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουλίου, πριν όμως από την συνεδρίαση της τον Σεπτέμβριο, όπου αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων.
Επίσης, στόχος είναι η έξοδος στις αγορές πριν από τη ΔΕΘ, καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει να έχει ολοκληρωμένη εικόνα της ρευστότητας και του κόστους για να παράσχζει στον πρωθυπουργό πλήρως τιμολογημένο πρόγραμμα παροχών. Επιπλέον, καθώς το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται, οι καθυστερήσεις μπορεί φέρουν αχρείαστες εξάρσεις στο κόστος δανεισμού, ιδιαίτερα αν υποτεθεί ότι η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Οι κινήσεις του ΟΔΔΗΧ
Συνολικά, η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει αντλήσει από τις αγορές 6,9 δισ., με το εύρος του προγράμματος να είναι μεταξύ 8 και 12 δισ. Πλέον, όπως όλα δείχνουν, ο ΟΔΔΗΧ κινείται στην κατεύθυνση άντλησης 9-10 δισ., καθώς δύσκολα θα επιχειρήσει να βγει ξανά στις αγορές στα τέλη του έτους, εκτός αν έχει επιτευχθεί η πλήρης αντιστροφή στο μέτωπο του πληθωρισμού ή έχει τελειώσει ο πόλεμος.
Η νέα έξοδος, πάντως, με δεδομένο ότι γίνεται αφού ο ΟΔΔΗΧ έχει ενισχυθεί δικαιοδοτικά, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με καλύτερους όρους απ ότι η προηγούμενη.
Από τις αρχές του έτους το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει 6,9 δισ. ευρώ από τις αγορές:
- 3 δισ. ευρώ από το 10ετές,
- 1,5 δισ. ευρώ από το reopening του 7ετούς,
- 1 δισ. ευρώ από το νέο 5ετές κυμαινόμενου επιτοκίου και
- 1,4 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες των επανεκδόσεων των ομολόγων του PSI.
Τί λένε οι ξένοι
Citigroup και της Soc Gen, συμπίπτουν στις εκτιμήσεις τους, προβλέποντας αφενός ότι παρά την έντονη μεταβλητότητα που συνεχίζει να υπάρχει στην αγορά, ο ΟΔΔΗΧ θα αναζητήσει κεφάλαια της τάξης των 2,5 – 3 δισ. ευρώ. Οι δύο οίκοι διαφωνούν ως προς το είδος του ομολόγου που θα επιλεγεί, με τη Citi να κάνει λόγο για 15/20ετές και τη Soc Gen 10/15ετές.
Στην Ευρωζώνη, οι συνολικές εκδόσεις ομολόγων από τις αρχές του έτους ανέρχονται στα 771 δισ. ευρώ και περίπου 320 δισ. ευρώ να αναμένεται να εκδοθούν έως το τέλος του έτους. Η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν ακυρώσει εκδώσεις πρόσφατα λόγω των αντίξοων συνθηκών.
Τα εργαλεία της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ μπορεί να διαθέτει ακόμη εεργαλεία και ευελιξια, η πραγματικότητα που καταγράφεται όμως στις αγορές δείχνει ότι είτε δεν υπάρχει πολιτική βούληση, είτε ενδιαφέρον να ελεγχθεί η άνοδος των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα σε αυτή τη φάση.
Η στάση της ΕΚΤ μπορεί να δικαιλογείται από τον φόβο μη-διάδοσης της σύσφιξης της πολιτικής και να ετοιμάζει παρεμβάσεις σε δεύτερο χρόνο, όταν πλέον οι αγορές έχουν ολοκληρώσει την ανατιμολόγηση του ρίσκου.
Ο χρόνος αυτός, σύμφωνα με τη Societe General είναι… τώρα, καθώς το β εξάμηνο λήγουν ομόλογα της τάξης των 25 δισ. που κατέχει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του PEPP και τα οποία με βάση την αυξημένη ευελιξία μπορεί να ανακτευθυνθεί στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας.