Με τη συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής για τον προσδιορισμό της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για το σκάνδαλο της παρακολούθησης τηλεφώνων πολιτικών και δημοσιογράφων ανοίγει αυλαία η Βουλή, σε μια εβδομάδα που προιονίζεται εξαιρετικά…. έντονη.
Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, αλλά και του Θάνου Κουκάκη με τα κόμματα να δοκιμάζουν τις ουσιατικές διαθέσεις αλλήλων στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.
Το ζήτημα είναι διττό: Από τη μια ο προσδιορισμός της συζήτησης -στην οποία δεν θα συμμετάσχει ο Νίκος Ανδρουλάκης- καθώς είναι μεν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, δεν είναι όμως βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά στο Ευρωπαϊκό.
Ταυτόχρονα, το θέμα είναι αν στη συζήτηση θα περιλαμβάνεται το ζήτημα της παρακολούθησης δημοσιογράφων, ήτοι του Θάνου Κουκάκη, το οποίο η Αξιωματική αντιπολίτευση βάζει στο κάδρο, η κυβέρνηση το αγνοεί η το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ το αντιμετωπίζει ως παρεμπίπτον.
Σήμερα, Δευτέρα, συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων όπου θα καθοριστεί το πότε θα γίνει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση, καθώς και πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών αναμένεται από την ερχόμενη Τετάρτη έως την Παρασκευή.
Οι εξελίξεις στη Βουλή, το κλίμα στη διάσκεψη των προέδρων και η περιρέουσα ατμόσφαιρα σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν και το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η αγορά, μέχρι στιγμής έχει δείξει ανθεκτικότητα στο πολιτικό και γεωπολιτικό ρίσκο. Τώρα, μπαίνει με κεκρημένη ταχύτητα από το +2.3% της προηγούμενης εβδομάδας αλλά χωρίς να έχει διασπάσει τα τεχνικά εμπόδια, στη νέα εβδομάδα όπου θα κληθεί να απορρογήσει την πολιτική πραγματικότητα…
Οι επιδιώξεις
Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ακόμη και πριν από την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ώστε να κληθούν για εξηγήσεις ο τέως διοικητής της ΕΥΠ και οι συναρμόδιοι υπουργοί.
Από την πλευρά της, η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών να αφορά τον διορισμό του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, προκειμένου να εγκρίνει και η Βουλή τον διορισμό.
Το επόμενο κεφάλαιο που θα απασχολήσει τη Βουλή θα είναι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των παρακολουθήσεων, όπως είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ και είχε εξαρχής συμφωνήσει η κυβέρνηση.
Στο επίκεντρο θα τεθεί το «καυτό» ζήτημα της επέκτασης της έρευνας σε βάθος χρόνου -δηλαδή να μην αφορά μόνο την υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά να φθάσει έως το 2012.
Στις εξελίξεις επιχειρεί να παρέμβει με άρθρο του ο Αλέξης Παπαχελάς, στέλνοντας μηνύματα σε όλες τις κατευθύνσεις και προειδοποιώντας για τα ρίσκα που απορρέουν σε όλα τα σενάρια…