Στο κόκκινο άνοιξαν τη νέα εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου, επεκτείνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη υπό την προοπτική αναβίωσης της JCPOA που θα σημάνει αύξηση της ημερήσιας παραγωγής έως και κατά 2 εκατ. βαρέλια, αναπληρώνοντας έτσι το κενό που δημιουργείται από ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται μέσω θαλάσσης.
Απώλειες που υπερβαίνουν το 1,5 και προσεγγίζουν το 2% σημειώνουν τα συμβόλαια του πετρελαίου διεθνώς, με το Brent να κινείται κάτω από τα 96 δολάρια και το WTI χαμηλότερα από τα δολάρια.
Οι traders επικεντρώνουν τώρα στους παράγοντες διεύρυνσης της προσφοράς και ασφάλειας εφοδιασμού, μετά τις συζητήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους Ευρωπαίους συμμάχους για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν (JCPOA). Ο Μπάιντεν μίλησε με ηγέτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο την Κυριακή και συζήτησε τις «συνεχείς διαπραγματεύσεις» για μια πυρηνική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της «ανάγκης ενίσχυσης της υποστήριξης προς τους εταίρους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», ανέφερε το Bloomberg.
Auditor’s note: Συμφωνίες και… ατυχήματα
Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ιράν εμφανίστηκε αρκετά διαλλακτικό και έτοιμο να επανέλθει στη JCPOA, στην απάντηση που έστειλε στο τελικό κείμενο της ΕΕ. Παράλληλα, όμως, η Τεχεράνη ζητά από τους Ευρωπαίους να πείσουν τις ΗΠΑ να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία σε δευτερεύοντα ζητήματα.Στο μεταξύ προηγήθηκε η επίθεση στον Ιρανό διανοούμενο και επικριτή του καθεστώτος της Τεχεράνης, κίνηση που υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχε αναγκάσει τις ΗΠΑ να σκληρύνουν τη στάση τους, αν όχι να υπαναχωρήσουν. Ωστόσο, τώρα, με τους Ευρωπαίους στα κάγκελα και καθώς λαμβάνουν αποστάσεις από τους χειρισμούς της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία, τα περιθώρια του Τζο Μπάιντεν να υπακούσε σε αυτά τα κελεύσματα είναι περιορισμένα.
Το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα υποχωρούν επίσης από τον Ιούνιο λόγω των κλιμακούμενων φόβων για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες περιορίζουν τη ζήτηση με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να δαμάσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Η Κίνα τρομάζει
Εν τω μεταξύ, ο κορυφαίος εισαγωγέας της Κίνας παραμένει βυθισμένος σε οικονομικά δεινά, με την επαρχία Σιτσουάν να επεκτείνει τις βιομηχανικές διακοπές ρεύματος και να ενεργοποιεί την υψηλότερη αντίδραση έκτακτης ανάγκης την Κυριακή για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, απειλώντας τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ύφεση μείωσε τα επιτόκια οριακά μεν, απρόσμενα δε, την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σήμερα Δευτέρα κατέβασε το επιτόκιο νέων δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.