Το ζήτημα της κατάστασης και της ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια αναβαθμίζεται και καθίσταται πλέον μείζον, όπως καταδεικνύει η εκταταμένη συζήτηση που είχαν για το θέμα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για τη σταθεροποίηση.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην νότια Ουκρανία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, τους οποίους απέδωσε στο Κίεβο, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μια ευρείας κλίμακας καταστροφή.
Από την άλλη πλευρά, η ουκρανική αρχή διαχείρισης ενέργειας καταγγέλει τη Ρωσία για κινήσεις που καταδεικνύουν διάθεση να επιβληθεί ως αναπόδραστο μέτρο η αποσύνδεση του σταθμού της πυρηνικού Ζαπορίζια από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, ενώ προειδοποιεί για τις δυνάμει καταστροφικές συνέπειες.
Η Μόσχα και το Κίεβο ανταλλάσσουν κατηγορίες για βομβαρδισμούς στην περιοχή που βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, ο οποίος κατελήφθη από την Ρωσία τον Μάρτιο, αλλά μέχρι στιγμής λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς. Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες είναι σε λειτουργία.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Πούτιν και Μακρόν τόνισαν την σημασία να σταλεί αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό το συντομότερο δυνατό. Ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την αναγκαία συνδρομή.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ειδικότερα, τόνισε ότι ο συστηματικός βομβαρδισμός της έκτασης στην οποία βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια από τον ουκρανικό στρατό έχει δημιουργήσει τον κίνδυνο μιας μεγάλης κλίμακας καταστροφής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραδιενεργό μόλυνση τεράστιας έκτασης εδαφών», αναφέρει το Κρεμλίνο.
Ο Μακρόν εξέφρασε «ακόμη μια φορά την ανησυχία του απέναντι στους κινδύνους που ενέχει η κατάσταση στον σταθμό της Ζαπορίζια για την πυρηνική ασφάλεια», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Η γαλλική προεδρία δήλωσε ότι ο Μακρόν «υποστήριξε την αποστολή επί τόπου το συντομότερο δυνατόν μιας αποστολής ειδικών της ΙΑΕΑ, με όρους στους οποίους συμφωνούν η Ουκρανία και ο ΟΗΕ».
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους τις ερχόμενες ημέρες για το θέμα αυτό μετά τις συνομιλίες των τεχνικών ομάδων και πριν από την ανάπτυξη της αποστολής, σύμφωνα με ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων που στάλθηκε στους δημοσιογράφους από το γραφείο του Μακρόν.
Auditor’s note: Η κρίση που έρχεται
Το Crisis Monitor έχει επισημάνει την κρισιμότητα της κατάστασης στη Ζαπορίζια απηχώντας τις προειδοποιήσεις της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ.Σε αυτή τη φάση, πάντως, ενδεχόμενη απομόνωση της Ζαπορίζια από το δίκτυο διανομής ενέργειας της Ουκρανίας,πέρα από τα τεχνικά και άλλα ρίσκα που εμπεριέχει επιχειρησιακά, θα οδηγήσει σε ουσιατικά προβλήματα ηλεκτροδότησης την Ουκρανία, η οποία θα αναγκαστεί να ζητήσει στήριξη είτε από τη Ρωσία, είτε από την Ευρώπη.
Ένα τέτοιο σενάριο θα δημιουργούσε επιπλέον ανάγκες στην ΕΕ, για την κάλυψη των οποίων δεν υπάρχει σχεδιασμός και θα οδηγούσε σε εξάντληση των ήδη οριακών ενεργειακών πόρων προκαλώντας νέο -δευτερογενές- ράλι των τιμών.