Νέες προκλήσεις ξεδιπλώνονται στο προσφυγικό για την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση προαναγγέλει την εκπνοή του προγράμματος στέγασης, που συνεπάγεται την αύξηση των αστέγων. Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός εστιάζει στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης, επεκτείνοντας τον φράχτη στον Έβρο, ενώ την ίδια στιγμή
Ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την εκπνοή του προγράμματος στέγασης αιτούντων ασύλου, χωρίς να κάνει αναφορά στη δημιουργία νέου.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι η νησίδα του Έβρου δεν είναι ελληνικό έδαφος όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επεσήμανε ότι τόσο η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, όσο και το Κτηματολόγιο, δήλωσαν ξεκάθαρα πως το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.
Auditor’s note: Ο εκβιασμός του αυτόχειρα
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να πιέσει την ΕΕ για περαιτέρω κονδύλια, αλλά με τρόπο που δείχνει ότι είναι διατεθειμένη να “αυτοκτονήσει”, καθώς η έξωση μεταναστών από τα σπίτια που τους έχουν παραχωρηθεί θα σημάνει μαζικές αντιδράσεις, νέα γκέτο και ενδεχομένως νέες δομές.Πολιτικά, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βγάλει νόημα μόνμο στην περίπτωση που ο ορίζοντας της τρέχουσας κυβέρνησης είναι περιορισμένος και οι υπουργοί θεωρούν ότι πετάξουν το μπαλάκι στην επόμενη -στην οποία δεν συμμετέχουν απ αυτή τη θέση τουλάχιστον-. Το σενάριο υπαναχώρησης της ΕΕ ώστε να ξεκλειδώσει ροές από διαρθρωτικά Ταμεία και να αποφύγει να θέσει νέα… εμπόδια, όπως η επίκληση ζητημάτων που εμπίπτουν στις αρχές του κράτους Δικαίου, δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες.
Ασφάλεια
Επεσήμανε, δε, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη χώρα. Όπως ανέφερε, «ο ανθρωπισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που επιθυμούν να έρθουν στην Ε.Ε. λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο είναι εκατοντάδες εκατομμύρια». «Δεν μιλάμε για μια κλειστή Ευρώπη, αλλά ούτε για μία Ευρώπη στην οποία θα αποφασίζουν ποιοι θα έρθουν οι λαθροδιακινητές» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την άφιξη μεταναστών σε άλλα νησιά, όπως τα Κύθηρα, δήλωσε ότι οι συνεχείς περιπολίες στο Αιγαίο, άλλα και ο φράχτης στον Έβρο, έχουν αναγκάσει τους διακινητές να αναζητήσουν άλλες διαδρομές, εργαλειοποιώντας παράλληλα τις νησίδες του Έβρου.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Μηταράκης, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας της χώρας 18.000 μετανάστες από 92.000 το 2020. Όπως είπε, από τις 121 δομές που υπήρχαν πλέον λειτουργούν 34 σε όλη τη χώρα.
Ως προς τις προσφυγικές ροές, ανέφερε ότι «πέρυσι είχαμε τους χαμηλότερους αριθμούς σε αφίξεις την τελευταία δεκαετία, 8.500 μετανάστες». Φέτος αναμένεται να είναι η δεύτερη χαμηλότερη χρονιά της δεκαετίας σε μεταναστευτικές ροές με 7.000 αφίξεις μεταναστών έως τώρα πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.
Σημείωσε τέλος ότι στις 31 Δεκεμβρίου θα απελευθερωθούν όλα τα διαμερίσματα που έχουν διατεθεί σε αιτούντες άσυλο σε όλη τη χώρα, καθώς ολοκληρώνεται το σχετικό πρόγραμμα.