Διατηρεί το θετικό momentum το Χρηματιστήριο της Αθήνας, δείχνοντας ικανότητα να “χωνέψει” το ρίσκο που απορρέει από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα και την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται κοντά σε κρίσιμη ζώνη η υπέρβαση της οποίας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή νέου ράλι, αλλά ενδεχόμενη αποτυχία μπορεί να οδηγήσει σε sell-off και αναζήση ισορροπιών σε χαμηλότερα επίπεδα.
Κλείνει την εβδομάδα με κέρδη 2,32% αλλά χωρίς να έχει διασπάσει τις 904 μονάδες και ξεκινάει τη νέα με τη συζήτηση για τις υποκλοπές
Σταθεροποιητικά κινήθηκε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης στο Χρημαιτστήριο της Αθήνας, παραμένοντας σε επίπεδα πέριξ των 900 μονάδων, ενώ κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 2,32%, με σημαντικά περιορισμένο τζίρο, λόγω της θερινής ραστώνης.
Στήριγμα στην αγορά από την υψηλή κεφαλαιοποίηση έδωσαν οι μετοχές της Motor Oil, της Πειραιώς και των ΕΛΠΕ. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 899,16 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,17%. Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου (900,28 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 902,37 μονάδες (+0,53%) και κατώτερη στις 892,97 μονάδες (-0,52%).
Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,32%, από τις αρχές Αυγούστου ενισχύεται σε ποσοστό 5,65%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,65%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 84,68 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 37,629 εκατ. ευρώ αφορούσαν συναλλαγές σε πακέτα (τα 30 εκατ. ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ), ενώ διακινήθηκαν 30.876.087 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,22%.
Από τις 6 Ιουλίου, όταν και ο Γενικός και ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκαν στα χαμηλά έτους, τα κέρδη ανέρχονται στο 15% για τον πρώτο και στο 33% για τον δεύτερο. Ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον καλύψει τις ζημιές που κατέγραφε από τις αρχές του τρέχοντος έτους, παρουσιάζοντας αντίθετη εικόνα σε σχέση με τους μεγάλους διεθνείς δείκτες οι απώλειες των οποίων από την αρχή του έτους ξεπερνούν το 10%.
Auditor’s note: Τα ρίσκα
Με θετικό momentum αλλά χωρίς έχει διασπάσει το κρίσιμο όριο των 904 μονάδων θα μπει στη νέα και κρίσιμη πολιτικά εβδομάδα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αναζητώντας καταλύτες που θα συμβάλλουν στην εισροή φρέσκου χρήματος. Τα ρίσκα όμως παραμένουν σημαντικά, καθώς τη Δευτέρα 22 Αυγούστου διεξάγεται στη Βουλή η προ-ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, η οποία αναμένεται σε υψηλούς τόνους.Στο μεταξύ το πολιτικό σκηνικό θυμίζει ναρκοπέδιο, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση “ταμπουρώνονται” ενόψει της ΔΕΘ. Η αντιπολίτευση επιχειρεί να πολιορκήσει την κυβέρνηση αποκόπτοντας ευρωπαϊκά και εγχώρια κοινωνικά ερείσματα, εξαναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει την μουσική που σταματάει. Από την άλλη πλευρά, το Μαξίμου προετοιμάζει πολυεπίπεδες παρεμβάσεις, με μπάζωμα της αρνητικής ειδησεογραφίας στα εγχώρια media, θετική ατζέντα και φυγή προς τα εμπρός με πακέτο παροχών και θετικές επιδόσεις τόσο στον τουρισμό όσο και στο σύνολο της οικονομίας, που θα βελτιώσουν το κλίμα, συμβάλλοντας στον αφοπλισμό του σεναρίου για πρόωρες εκλογές.
Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια της Τουρκίας για κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά, η οποία εφόσον κινηθεί στα συνήθη επίπεδα και νόρμες, μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια του Μαξίμου για αύξηση της συσπείρωσης και της αποδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη Αν όμως η πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό επιδεινωθεί, τότε δεν αποκλείεται η Άγκυρα να επιχειρήσει τη δημιουργία τετελεσμένων, κίνδυνος που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πορεία της αγοράς και της οικονομίας.
Στα ταμπλό
Ανοδικά κινήθηκαν 50 μετοχές, 56 πτωτικά και 24 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Alpha Αστικά Ακίνητα +9,78% και Ιντερτέκ +9,75%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Προοδευτική -16,67% και Attica Bank -14,18%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Motor Oil (+2,68%), της Πειραιώς (+1,89%), των ΕΛΠΕ (+1,70%) και της Coca Cola HBC (+1,14%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-2,10%), του ΟΛΠ (-1,13%), της Elvalhalcor (-0,94%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,91%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (+3,29%) και του Πετρελαίου (+2,40%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,79%) και των Κατασκευών (-0,59%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 10,474.430 και 7.995.094 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΠΑΠ με 34,389 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 10,425 εκατ. ευρώ.
Στο επίκεντρο οι τράπεζες
Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο και τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με εβδομαδιαία κέρδη 3,95%.
Οι ελληνικές τράπεζες εξέπληξαν με την ισχυρή αύξηση των δανείων, την ταχύτερη αναπροσαρμογή των τίτλων στα βιβλία τους και τα ισχυρά έσοδα από προμήθειες κατά το β΄τρίμηνο, προσθέτοντας ότι ο θετικός αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων στις αποδόσεις των δανείων δεν έχει ακόμη καταγραφεί, αναφέρει η HSBC. Σημειώνει επίσης ότι οι τράπεζες διαχειρίστηκαν καλά το λειτουργικό κόστος και δεν υπήρξαν πρώιμα σημάδια επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού. Η HSBC δίνει και για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες σύσταση “αγορά”, αυξάνοντας παράλληλα τις τιμές-στόχους.
Για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο τα 1,45 ευρώ, από 1,25 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 1,65 ευρώ από 1,45 ευρώ, για την Εθνική δίνει τιμή-στόχο στα 4,55 ευρώ από 4,15 ευρώ πριν. Για την Πειραιώς η τιμή-στόχος ανεβαίνει στα 2,70 ευρώ από 1,95 ευρώ προηγουμένως, με περιθώριο ανόδου 139%.
Η εβδομάδα
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 2,64%, ενώ από τις αρχές του 2022 καταγράφει άνοδο 1,31%. Ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με άνοδο 0,46%, και από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 6,27%.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 3,95%, από τις αρχές Αυγούστου σημειώνει κέρδη 14,19%, ενώ από τις αρχές του έτους ενισχύεται κατά 3,51%.
Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας διαμορφώθηκε στα 272,205 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών αυξήθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε στα 68,051 εκατ. ευρώ, από 39,929 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 1,391 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 65,011 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι μειωμένη κατά 1,081 δισ. ευρώ.