Απρόσμενη και αψυχολόγητη μείωση επιτοκίων ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κινείται στο 80%(!) και η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει στα τάρταρα, κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί μόνο υπό στο πλαίσιο ευθυγράμμισης με τη νομισματική πολιτική της Ρωσίας, χωρίς να είναι σαφής η επιδίωξη πίσω απ αυτο το σκεπτικό.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε απροσδόκητα το επιτόκιό της κατά 100 μονάδες βάσης στο 13% στη συνεδρίασή της τον Αύγουστο του 2022, εκπλήσσοντας τις αγορές που ανέμεναν τα επιτόκια να παραμείνουν σταθερά στο 14% και έδειξε ότι θα συνεχίσει να προωθεί τη χρήση της λίρας στην τουρκική οικονομία .
Η κίνηση αποτελεί μια ακόμη έκφραση των Erdoganomics, βάσει των οποίων επιδιώκεται ο έλεγχος του πλξθωρισμού μέσω της υποχώρησης του κόστους του χρήματος και άρα της επίπτευξης υπερεπάρκειας.
Ήταν η πρώτη μείωση των επιτοκίων μετά από επτά διαδοχικές αποφάσεις για σταθερά επιτόκια, και προστίθεται στις σωρευτικές μειώσεις επιτοκίων κατά 600 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η απόφαση για μείωση του κόστους δανεισμού λήφθηκε παρά την πτώση της λίρας, την άνοδο των τιμών καταναλωτή και το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 80% τον Ιούλιο, ο υψηλότερος από το 1998, κυρίως λόγω του αυξανόμενου κόστους εισαγωγής ενέργειας. Η λίρα έχει βυθιστεί πάνω από 50% από την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας πέρυσι.
Το συμβούλιο προβλέπει ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού θα ξεκινήσει με την επίλυση της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και περαιτέρω μέτρα για την προώθηση της χρήσης της λίρας στην Τουρκία.