Στο πρόσωπο της Ελένης Βρεττού επανέρχονται το Μέγαρο Μαξίμου και η Τράπεζα της Ελλάδος, για τη θέση της CEO στην Attica Bank, η οποία θα αναλάβει το δύσκολο διττό και ημιτελές έργο της προσέλκυσης επενδυτών και της εξυγίανσης, αφού καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες από τον επόπτη, ζήτημα που παρά τους ελέγχους παραμένει ανοιχτό.
- Το μπιλιάρδο των CEO,
- ο ρόλος Μαξίμου και Τράπεζας της Ελλάδος
- η βαριά ιστορία της τράπεζας
- Η πορεία της Ελένης Βρεττού
Η Ελένη Βρεττού αναλαμβάνει τελικά το ρόλο της διευθύνουσας συμβούλου στην Attica Bank, εξωθώντας τον Μιχάλη Ανδρεάδη, ο οποίος αν και προσωρινός έκανε προσπάθειες να παραμείνει.
Η αύξηση κεφαλαίου παραμένει το μείζον ζήτημα, καθώς ουδείς εμφανίζεται διατεθειμένος να βάλει λεφτά σε μια τράπεζα που έχει κατ επανάληψη αποδειχθεί πίθος των δαναΐδων. Μέχρι στιγμής το fund Ellington είχε φθίνουσα πορεία, καθώς αν και αρχικά εμφανίστηκε ως στρατηγικός επενδυτές εν τέλει ελέγχει κάτω από το 10% και δεν είναι διατεθειμένο να αυξήσει τη συμμετοχή του, ενώ προσπαθεί να αποφύγει dilution από μια νέα “massive” αμκ.
Τα κλειδιά του προσδιορισμού νέας αμκ κρατά η Τράπεζα της Ελλάδος, με τον Γιάννη Στουρνάρα να έχει ξεκαθαρίσει ότι η βιωσιμότητα της Attica Bank θα διαφυλαχθεί.
Τώρα, ρόλο στην ανακοίνωση της αλλαγής προσώπων στη διοίκηση της Attica Bank μεσούντος του θέρους, είναι πιθανό να έπαιξαν και οι πολιτικές εξελίξεις. Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, οι ενδεχόμενες επιπλοκές με την ΕΕ και ο πιθανός αντίκτυπος στο Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν παραμέτρους που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Η τοποθέτηση στελεχών με εγγύτητα στο Μαξίμου σε κρίσιμες θέσεις, περίοδο αυξημένης πολιτικής έντασης μπορεί να ερμηνευθεί και ως κίνηση στρατηγικής, ενισχύοντας τα σενάρια πρόωρων εκλογών που ούτως ή άλλως αναθερμαίνονται.
Audιtor’s note: Η ισορροπία δυνάμεων
Η εξυγίανση της Attica Bank και ο χαρακτήρας της έχουν αποδειχθεί όχι απλά πρόκληση, αλλά διαχρονικό και διακυβερνητικό ζήτημα, καθώς η κατά τα άλλα μικρή τράπεζα έχει δυσνάλογα μεγάλο αποτύπωμα στο κοινωνικο-πολιτικό στερέωμα στην Ελλάδα.
Σήμερα, μετά την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ, το μετοχικό προφίλ της Attica Bank έχει ως εξής:
- Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 62,9% (σ.σ. μειώθηκε από 68,2%),
- το ΤΜΕΔΕ με 14,7%,
- ο e-ΕΦΚΑ με 10,3%,
- η Ellington με 9,9% και
- λοιποί μέτοχοι (διασπορά) με 2,2%,
Εκτός όμως από τους μετόχους “λόγο” στην Attica Bank έχει η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ επιρροή ασκεί παραδοασιακά -και τώρα περισσότερο- το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό συνεπάγεται ότι ρόλο στην επιλογή της Ελένης Βρεττού έπαιξε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Παττέλης, ο οποίος διατηρεί σταθερό και αποδοτικό δίαυλο επικοινωνίας με τον Γιάννη Στουρνάρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για τη θέση του CEO της Attica Bank λίστα υποωηφίων είχε διαμορφώσει η Egon Zhender, στην οποία έπαιζε το όνομα του Άρη Ξενόφος, με δυναμική, καθώς και του Γ. Κουτσού, ο οποίος φαίνεται ότι ήταν η απαραίτητη προσσθήκη για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης short-list.
Γιατί δεν έκλεισε η Attica Bank
Από οικονομικοτεχνικής και τραπεζικής άποψης είναι πολλοί αυτοί που έχουν εισηγηθεί κατ επανάληψη για πάνω από μια 10ετία το κλείσιμο της τράπεζας, η οποία έχει αποδειχθεί “πίθος των Δαναΐδων” . Μόνο το ΤΜΕΔΕ (ως ΤΣΜΕΔΕ αρχικά και ως ΤΜΕΔΕ-ΕΦΚΑ μετά) έχει επενδύσει κεφάλαια άνω του 1 δισ. στην τράπεζα, η οποία παραμένει στο κόκκινο.
Ωστόσο η Attica Bank -θα- διασώζεται καθώς, η τράπεζα αποτελεί βραχίονα ασφαλιστικού βραχίονα του ΤΕΕ και εμπεριέχει -ακόμα και στις ζημιές της- κεφάλαια των μηχανικών και εργοληπτών, ενώ έχει παίξει και συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο στην υλοποίηση των Δημοσίων Έργων. Αυτόνομα και σε συνδυασμό με το ΤΜΕΔΕ έχουν εκδώσει και συνεχίζουν να εκδίδουν εγγυητικές επιστολές που είναι απαραίτητες για τους διαγωνισμούς, την ανάληψη και την εκτέλεση Δημοσίων Έργων. Μάλιστα, η Attica Bank το έκανε αυτό ακόμα και όταν οι συστημικές τράπεζες απαιτούσαν ισόποσο cash collateral για την έκδοση εγγυητικών επιστολών, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την εκτέλεση Δημοσίων Έργων από την πλειονότητα των τεχνικών εταιριών.
Το προσωπικό, αποτελούσε διαχρονικό πρόβλημα για την Attica Bank, καθώς λόγω του συντεχνιακού χαρακτήρα της και του μικρού μεγέθους της είχε επωμιστεί πρόσωπα που χωρίς τα απαραίτητα προσόντα είχαν ανέλθει στην ιεραρχία διαμορφώνοντας ένα δυσλειτουργικό οργανισμό με εμπεδωμένες και εξελισσόμενες παθογένειες. Η αναμόρφωση του συστήματος αυτού ξεκίνησε πριν χρόνια, με μειώσεις προσωπικού και τον γραφειοκρατικό εκσυγχρονισμό της τράπεζας.
Παρά την προσπάθεια δημιοιυργίας ενός νέου τραπεζικού κελύφους και την απομάκρυνση των ‘τυρανόσαυρων” από τη διοίκηση, οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες και ορισμένα συστήματα σχέσεων αποδείχθηκαν ανθεκτικότερα κι αυτά του “Βυζαντίου”…
Η Ελένη Βρεττού
Με δεδομένο ότι ο ρόλος του ΤΧΣ έχει μεταβληθεί άρδην, η διοίκηση ορίζεται από την Ελλάδα και τα κεφάλαια τα διαχειρίζεται χωρίς ιδιαίτερη λογοδοσία στην Ευρώπη, ο ρόλος του Μαξίμου είναι ακόμη πιο καταλυτικός.
Φήμες για τις στενές σχέσεις της Ελένης Βρεττού με το Μαξίμου ήταν γνωστές από τις ημέρες της στην Τράπεζα Πειραιώς και φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο και για στην πρόσληψή της στη Lamda Development, αφού δεν καρποφόρησε ο αρχικός σχεδιασμός για μετάβαση απευθείας στο γραφείο του CEO στην Attica Bank.
Τότε, η Ελένη Βρεττού, είχε έρθει σε επαφή και με το Ellington, αφού συνέφαγε μάλιστα και στη Λέσχη Αθηνών με τους ιθύνοντες του. Τελικά, όμως, επελέγη ο Μιχάλης Ανδρεάδης για να τρέξει τη μεταβατική αύξηση κεφαλαίου. Ο ίδιος είχε εκφράσει επιθυμία για την παραμονή του, χωρίς να καταφέρει να την… επιβάλλει.
Στο μεταξύ, η Ελένη Βρεττού, μετά την λίγο επεισοδιακή αποχώρησή της από την Τράπεζα Πειραιώς, βρέθηκε στην Lamda Development, όπου ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο, στο πλαίσιο ευρύτερης αναδιάταξης της εταιρίας. Τότε από τη Lamda Development έφυγαν σημαντικά στελέχη και εν συνεχεία η εταιρία άλλαξε focus και από τη μονοληθική αφοσίωση στο project του Ελληνικού, αποφάσισε και υλοποίησε τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, στοχεύοντας στην επίτευξη υψηλών αποδόσεων στα ίδια κεφάλαια, με εξαγορές ώριμων επενδύσεων, όπως το MacArtur Glen.
Ο Μιχάλης Ανδρεάδης αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά στέλεχος ειδικού σκοπού, αναλαμβάνοντας την αποστολή της Attica Bank, κατά τον ίδιο τρόπο που είχε νωρίτερα “φροντίσει” την μετεξέλιξη της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος στην Optima Bank και τη μετάβαση του Χρηματιστηρίου από το μοντέλο εταιρίας software επί Σωκράτη Λαζαρίδη στο μοντέλο εξωστρεφούς ανάπτυξη του Γιώργου Χατζηνικολάου.
Η μετάβαση
Η διαδικασία διαδοχής από το μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο Μιχάλη Ανδρεάδη στην Ελένη Βρεττού αναμένεται να τρέξει εντός του μήνα καθώς η Attica Βank έχει μπροστά της ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για να επικαροποιήσει/συντάξει business plan και capital plan και εν συνεχεία να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, εντός Φθινοπώρου.
Η Ελένη Βρεττού φαίνεται να έχει αποκομμίσει τη δέσμευση τόσο του Αλέξη Παττέλη όσο και του Γιάννη Στουρνάρα για την διαμόρφωση ενιαίου πορίσματος και έγκριση του business plan εξυγίνασης άμεσα.