Να σώσει τα προσχήματα προσπαθεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας, Ντότης Μηταράκης, μετά το επικών διαστάσεων φιάσκο στη διαχείριση της κρίσης με τους μετανάστες σε νησίδα του Έβρου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού και την ταφή του εκεί, καθώς οι ελληνικές αρχές αρνούνταν το συμβάν, ενώ δεν είναι σαφές αν και τί είδους επικοινωνία υπήρξε με την Τουρκία.
Αφού αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την κρίση με τους μετανάστες στον Έβρο και εν συνεχεία την ύπαρξη νεκρού κοριτσιού, τώρα, ο υπουργός Μετανάστευσης στην Ελλάδα επιχειρεί να εγκαινιάσει blame game με την Τουρκία για να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν διεθώς.
Οι τουρκικές αρχές έφεραν τους μετανάστες στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσαν να έρθουν προς την Ελλάδα, δήλωσε ο Νότης Μηταράκης, ενώ τόνισε ότι από τις καταθέσεις τους προκύπτει πως ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και συμπλήρωσε πως «θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά της».
Auditor’s note: Υβριδικά trolls – πραγματικά ψέματα
Ο τρόπος με τον οποία εξελίχθηκαν τα γεγονότα και οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο καταδεικνύουν την πατενλή αποτυχία των μηχανισμών διαχείρισης κρίσης.
- Έτσι, μια ομάδα αστυνομικών και συνοριοφυλάκων επιχείρησε να συγκαλύψει περιστατικό απόθησης μεταναστών, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν για τις κρίσιμες συνθήκες και το τσίμπημα σκορπιού σε ανήλιο κορίτσι, που τελικά της στοίχισε τη ζωή.
- Εν συνεχεία, καθώς το θέμα βρήκε απήχηση στα social media η περιοχή αποκλείστικε από αστυνομικές δυνάμεις. Οι αρχικές ενημερώσεις των επιχειρησιακά υπεύθυνων προς την πολιτική ηγεσία ήταν ασαφείς, δίδνοντας έτσι περιθώριο για να προφασιστούν άγνοια και να ολοκληρωθεί η επιχείρηση απόθησης. Ωστόσο, ούτε αυτός ο σχεδιασμός πέτυχε.
- Αν αυτού, ενώ οι ελληνικές αρχές, αντιμετώπιζαν τους μετανάστες ως ανύπαρκτους, την ίδια στιγμή συνοριοφύλακες και αστυνιμικοί τους απέτρεπαν να εισέλθουν με απειλές.
- Αφού όμως το ζήτημα κλιμακώθηκε και έλαβε διεθνείς διαστάσεις, οι ελληνικές αρχές διατάχθηκαν από τους πολιτικούς προϊσταμένους να βρουν διέξοδο στην κρίση.
- Έτσι, έστειλαν στη νησίδα νέα φουσκωτή βάρκα, στην οποία επιβιβάστικαν οι μετανάστες και αφού παρασύρθηκαν για λίγο από τα νερά του ποταμού, εν τέλει “εντοπίστηκαν” από τις ελληνικές αρχές χαμηλότερα όπου και περισυνελέγησαν.
Στο μεταξύ αξιοποιήθηκαν μηχανισμοί διαδικτυακής προπαγάνδας, που έχουν στήσει οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών με πρόσχημα την αντιμετώπιση υβριδικών επιθέσεων από την Τουρκία, ενώ πραγματική τους στόχευση είναι ο επηρεασμός και η καθοδήγηση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα, επιβάλλοντας ως κρατούσα την κεντρικά απορρέουσα άποψη για τα γεγονότα.
Το νέο αυτό φιάσκο προστίθεται στις ανοιχτές υποθέσεις push-backs που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε υρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν ευθαρσώς και από τη Γερμανία, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα.
Στο ΚΥΤ Φυλακίου οι 38 μετανάστες
Σε δηλώσεις του από τον Έβρο, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι, «όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκε μία ομάδα 38 μεταναστών, 35 Σύροι και 3 Παλαιστίνιοι που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος. Κατά δήλωσή τους, για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου. Κρύφτηκαν για μία μέρα, μετά έστειλαν το στίγμα τους. Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές αρχές, κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε στο Φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μια γυναίκα, έγκυος μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, χαίρουν καλής υγείας».
«Από τις καταθέσεις προκύπτει πως ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος»
Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, το δεύτερο πολύ σημαντικό που προκύπτει από τις καταθέσεις των μεταναστών είναι πως «ήρθαν στην τουρκική όχθη του ποταμού, σπρώχτηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές αρχές. Επισήμως, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, οι τουρκικές αρχές τους έφεραν στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσαν να έρθουν προς την Ελλάδα».
«Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι από τις καταθέσεις προκύπτει πως ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά της» κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.