Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση από το σκάνδαλο της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων τόσο με επισυνδέσεις όσο και με το λογισμικό Predator και ενδεχομένως με το Pegasus, της ισραηλινής NSO. Η ωρίμανση του θέματος σε θεσμικό επίπεδο στην ΕΕ, ο αντίκτυπος στην εσωτερική πολιτική σκηνή και τα ρίσκα από τη εκλαμβανόμενη κυβερνητική αδυναμία, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν όχι μόνο την σταθερότητα της κυβέρνησης αλλά και το status quo της χώρας. Έτσι, επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια επίσπευσης πολιτικών εξελίξεων.
- Πιέσεις στην πρόεδρο του Κοινοβουλίου για να παρέμβει
- Στοίχημα το Ταμείο Ανάκαμψης
- Το Χρηματιστήριο τελευταίο ανάχωμα
- Καταθέτει ο Κουκάκης
Καθώς η υπόθεση αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα και οι χειρισμοί εκτόνωσης, με τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Η προαναγγελία σύστασης εξεταστικής επιτροπής δεν φαίνεται να κατευνάζει την διογκούμενη διεθνή κατακραυγή και οι πιέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την άσκηση πρόσθετης παρέμβασης εντείνονται.
Σύμφωνα με το Politico, μάλιστα, πλέον η ένταση των πιέσεων εστιάζεται στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος του οποίου είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και η υπηρεσία ασφαλείας του αποκάλυψε την απόπειρα παρακολούθησης του. Επίσης, το Κοινοβούλιο έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της διασφάλισης και προστασίας της ελευθερίας του Τύπου, εγκαλώντας κυβερνήσεις για την υπονόμευσή της. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει παρέμβει -ως όφειλε- στις εξελίξεις στο ελληνικό σκάνδαλο.
Μέχρι στιγμής και ελέω της θερινής ραστώνης και του χαμηλού τζίρου, το κλιμακούμενο πολιτικό ρίσκο δεν έχει επηρεάσει όσο θα ήταν αναμενόμενο το Χρηματιστήριο της Αθήνας, Έτσι, η διάχυση της αίσθησης αποσταθεροποίησης περιορίζεται στο πολιτικο-κοινωνικό πεδίο. Ενδεχόμενη διάχυσή του στο Χρηματιστήριο άμεσα, μέσω φόβου ή/και μετά από επιπλοκές με το Ταμείο Ανάκαμψης, θα αποτελούσε το “strike three” και πιθανότητα τη χαριστική βολή για την παραπαίουσα κυβέρνηση. Την εμπλοκή διέψευσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, αλλά με τρόπο όχι καταλυτικό…
Πιέσεις στη Μέτσολα
Ο Iratxe García Pérez, επικεφαλής της ομάδας S&D στο Κοινοβούλιο, έστειλε επιστολή στον Metsola ζητώντας επείγουσα απάντηση, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη επιστολή στις ελληνικές αρχές αναζητώντας απαντήσεις — ενώ το Κοινοβούλιο όχι.
«Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι μια εθνική υπηρεσία πληροφοριών που παρακολουθεί παράνομα το τηλέφωνο ενός αρχηγού της αντιπολίτευσης καθώς και ενός εκλεγμένου βουλευτή αυτού του Σώματος συνιστά παραβίαση του κράτους δικαίου και εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση των Συνθηκών και των αρχών μας της δημοκρατίας»,
αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με το Playbook του Politico.
«Η Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει διεξοδική έρευνα, αλλά λυπάμαι που η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξακολουθεί να σιωπά».
Το S&D πρόκειται να πιέσει ώστε το σκάνδαλο των ελληνικών παρακολουθήσεων να αποτελέσει ζήτημα συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο, κίνηση που θα εντείνει τις πιέσεις και θα διευρύνει την αρνητική δημοσιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά
Time… stretching
Μπορεί ο Αύγουστος να είναι μήνας ραστώνης στις Βρυξέλλες, ευνοώντας το lobbying των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας τόσο μέσα στο Λαϊκό Κόμμα όσο και στους θεσμούς του Ευρωκοινοβουλίου, οι πιέσεις όμως στην πρόεδρο Ρομπέρα Μέτσολα, όπως αναφέρει το Politico κλιμακώνονται….
Ενδεχόμενη παρέμβαση της Μέτσολα, ακόμα και αν δεν πει κάτι διαφορετικό από τα όσα δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, θα αποτελέσει το “strike two” για την κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά. Οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν αναπόδραστη δυναμική που θα τροφοδοτήσει την άνοδο των τόνων… περιορίζοντας τα περιθώρια ελιγμών τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους υποστηρικτές της και θα αναγκάσουν την Κομισιόν να δράσει για να διατηρήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Πρόωρες εκλογές
Διαβάζοντας τις εξελίξεις αυτές και τη δυναμική τους, η αντιπολίτευση τροφοδοτεί απριόρι σενάρια εμπλοκής με τη δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνθήκη που εφόσον ευοδωθεί εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις καθώς θα ενισχύσει τα καθοδικά ρίσκα για την οικονομία.
Τις δυσοίωνες εξελίξεις για την κυβέρνηση κα τη χώρα επισημαίνει με άρθρο του στην Καθημερινή και ο Αλέξης Παπαχελάς, ο οποίος εισάγει στην εξίσωση και την εθνική παράμετρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι καθώς η κυβέρνηση βιώνει εσωτερικό vertigo και απειλείται με αποσταθεροποίηση, τρίτοι παράγοντες θα μπορούσαν να το εκλάβουν ως ένδειξη αδυναμίας και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.
Έτσι, ο διευθυντής της Καθημερινής προκρίνει τις εκλογές ως μια… λύση, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη συναισθηματικής αυτοπειθαρχίας κατά τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και παροτρύνει για τον περιορισμό της επιρροής παραγόντων του Μαξίμου.
Οι εξελίξεις
Σήμερα αναμένεται να καταθέσει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.
Η κατάθεση του Τάσου Τέλλογλου, αναφορικά με τις διαρροές που κατέστησαν γνωστό το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, πέρα από την κριτική στη Δικαιοσύνη για προσπάθεια εκφοβισμού δημοσιογράφων και μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, συνοδεύτηκε από διαρροές, καταδεικνύοντας τη λειτουργία επικίνδυνων για την Δικαιοσύνη και την εθνική ασφάλεια παράκεντρων.
Δημοσίευμα της Καθημερινής το Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας (ΕΥΠ) είχε χρησιμοποιήσει το Predator στο παρελθόν, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά την αγορά ή τη χρήση του spyware, αλλά η εφημερίδα ανέφερε ότι η ΕΥΠ κατασκόπευε άλλους επτά ή οκτώ πολιτικούς, γράφει η συνάδελφός μας Νεκταρία Σταμούλη για να αναφέρει.
Ενδεικτικό της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης αποτελεί η παρέμβαση του κυβερνητικού βουλευτή, Κωνσταντίνου Τζαβάρα, ο οποίος δήλωσε ότι:
«Η λειτουργία του συντάγματος έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα και ο πρωθυπουργός πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων,», ενώ συνεχίζοντας χαρακτήρισε επίσης τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ως «ντροπή» επειδή συμμετέχουν στη συγκάλυψη του σκανδάλου.
.