Οι αμερικανικές αγορές έκλεισαν στα ενδοσυνδριακά υψηλά την Παρασκευή, με τον Dow να ενισχύεται πάνω από 400 μονάδες, τον S&P 500 1,7% και τον Nasdaq 2,1%. Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq σημείωσαν την τέταρτη θετική τους εβδομάδα, ενώ ο Dow κατέγραψε επίσης εβδομαδιαία κέρδη.
Το θετικό κλίμα αυτή την εβδομάδα ενισχύθηκε περαιτέρω από ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και ότι πλέον ξεκινάει η αποδρομή του φαινομένου, δημιουργώντας έτσι προσδοκίες για ηπιότερη σύσφιξη της πολιτικής από τη Fed. Οι αγορές, πλέον, τιμολογούν μια 50άρα αύξηση των επιτοκίων ακόμη, έναντι 75 μονάδων βάσης νωρίτερα.
Η εικόνα ανάκαμψης των αγορών όμως δεν είναι εντελώς “τίμια”. Οι αγορές ανέβαιναν του τελευταίους μήνες καθώς οι εταιρίες -ιδιαίτερα στη Wall Street- υλοποιούσαν γιγαντιαία προγράμματα επαναγοράς μετοχών. Τώρα, όμως, τα προγράμματα αυτά περιορίζονται δραστικά και σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που επιμένει και τις αβεβαιότητες στο διεθνές γεωπολιτικό και γεωοικονομικό πεδίο, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δυναμική αυτή.
Ήδη, η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφερ μείωσε δραστικά στο δεύτερο τρίμηνο την επαναγορά ιδίων μετοχών, ενώ αντίστοιχες μειώσεις ανακοίνωσαν μαζί με τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου οι JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc. και Best Buy Co, δημιουργώντας σαφή τάση.
Υποχωρεί ο δείκτης φόβου
Η δυναμική των αγορών είναι ξεκάθαρα ανοδική, ενώ σε αυτό βοηθά η θερινή ραστώνη που έχει περιορίσει την κίνηση κεφαλαίων. Αυτό επιβεβαιώνει άλλωστε και η ραγδαία υποχώρηση του δείκτη φόβου. Ο VIX έπεσε ακόμα και κάτω από τις 20 μονάδες, κινούμενος προς τις 15 τον Αύγουστο, επίπεδο που συνιστά σταθερή τάση, περιορισμένους κινδύνους και ομαλοποιημένη συμπεριφορά επενδυτών. Εσχάτως είχε ένα uptick, αλλά ακόμα δεν είναι επαρκές για να καταδείξει επιστροφή της αβεβαιότητας. Οι αγορές, εστιάζουν τώρα στα οικονομικά στοιχεία που θα αποτελέσουν τη βάση για τις αποφάσεις της Fed τον Σεπτέμβριο και παράλληλα τη δυναμική της ενεργειακής κρίσης, σε συνδυασμό και με τις προβλέψεις καιρικών συνθηκών.
Ενδημικός ο πόλεμος
Για την ώρα, η συμφωνία για την αποκατάσταση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, αποτελεί πρώιμη ένδειξη σταθεροποίησης και διαλειτουργικότητας του διεθνούς περιβάλλοντος, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Η προοπτική ο πόλεμος στην Ουκρανία να καταστεί ενδημικός αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση του κλίματος στις αγορές. Ενδεχόμενες εξάρσεις, όπως η επίθεση στην αεροπορική βάση της Ρωσίας στην Κριμαία και στο πιθανό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια θα μπορούσαν συνδυαστικά να οδηγήσουν σε κρίση στις σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων, επιδεινώνοντας τις προοπτικές.
Αβεβαιότητες και ρίσκα
Το κλίμα αβεβαιότητας θα μπορούσε να ενισχυθεί από ενδεχόμενη κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου, είτε με κυρώσεις, είτε με περιορισμό των ροών ενέργειας από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Καθώς η ΕΕ κινείται με γοργά βήματα προς την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, η IEA προβλέπει αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου, λόγω της μετάπτωσης από το φυσικό αέριο. Έτσι, παρά την προοπτική της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, προβλέπεται ότι η διευρυμένη χρήση του πετρελαίου για την παραγωγή ενέργειας, θα αντισταθμίσει τη μείωση της κατανάλωσης λόγω της ύφεσης. Η εκτίμηση αυτή αποτέλεσε τη βάση του ράλι των τιμών στο πετρέλαιο την εβδομάδα που πέρασε.
Τα στοιχεία και η… Fed
Τόσο οι τιμές εισαγωγών όσο και οι τιμές εξαγωγών υποχώρησαν τον Ιούλιο, ενώ οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια. Οι τιμές καταναλωτή επιβραδύνθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Συν τοις άλλοις, η έρευνα για το καταναλωτικό κλίμα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για το επόμενο έτος μειώθηκαν τον Ιούλιο και το ηθικό των καταναλωτών στις ΗΠΑ ανήλθε σε υψηλό 3 μηνών.
Ωστόσο, αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, σημείωσε ότι είναι απίθανο να υπάρξει αλλαγή πολιτική και ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται περαιτέρω στοιχεία ότι ο πληθωρισμός κορυφώθηκε για να αλλάξει τα σχέδιά της για σύσφιξη.