Εξελίξεις που εγείρουν ερωτηματικά για τη σταθερότητα της κυβέρνησης και ενδεχόμενες συγκρούσεις στον στενό κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου εγείρει η ανατροπή στον διορισμό γενικού γραμματέα στον πρωθυπουργό, που δεν ανακοινώθηκε αλλά έγινε γνωστή από την εφημερίδα της κυβέρνησης.
Δεν θα είναι ο Γιάννης Μπρατάκος –που είχε αρχικά ανακοινωθεί– ο διάδοχος του παραιτηθέντα Γρηγόρη Δημητριάδη στη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού, αλλά ο Στυλιανός Κουτνατζής.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, ο κ. Μπρατάκος θα αναλάβει τα καθήκοντά του μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, εκτός αν υπάρξει και άλλη ανατροπή.
Από την κυβέρνηση δεν γίνεται σαφές γιατί μια τόσο καίρια θέση μένει κενή σε μια κρίσιμη και κομβική στιγμή, ούτε γιατί δεν αναλαμβάνει άμεσα ο κ, Μπρατάκος, αλλά ούτε αν τελικά θα αναλάβει.
Το Timeline
Την προηγούμενη Παρασκευή, μετά την παραίτηση Δημητριάδη είχε ανακοινωθεί από το Μαξίμου, ότι νέος γενικός γραμματέας πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφερόταν ότι:
«Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τοποθετείται Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού ο Γιάννης Μπρατάκος. Ο κ. Μπρατάκος παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών».
Ωστόσο, αντί του Γ. Μπρατάκου, με απόφαση του πρωθυπουργού που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ χθες (10 Αυγούστου) τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα πρωθυπουργού, ανατέθηκαν στον Στυλιανό Κουτνατζή, μέχρι τώρα γενικό γραμματέα νομικών και κοινοβουλευτικών θεμάτων και έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2022.
Auditor’s note: Επιτελική ανεπάρκεια
Οι κινήσεις αυτές καταδεικνύουν ότι αρχικά δεν είχε μελετηθεί διεξοδικά το σχήμα και η διαδικασία και ότι οι ανακοινώσεις είχαν στόχο να καλύψουν άμεσα τρύπες και να δημιουργήσουν επίπλαστη αίσθηση πολιτικής σταθερότητας, ώστε να αποφευχθεί η αναθέρμανση σεναρίων για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές.Οι νέες εξελίξεις όμως, υπονομεύουν έτι περαιτέρω την αξιοπιστία του επιτελικού κράτους, καταδεικνύουν κενά σε κομβικά σημεία και σχεδιασμούς και ελλείψεις στην στρατηγική αντιμετώπισης κρίσεων.