Σε υψηλά επίπεδα συντηρείται το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, παρά την εργώδη προσπάθεια της κυβέρνησης και των φίλα-προκείμενων media να καταδείξουν διόδους εκτόνωσης του, μέσω της Δικαιοσύνης. Η επιμονή της αντιπολίτευσης και τα πυρά που δέχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το στενό του περιβάλλον ακόμα και από πολιτικά-φίλια πρόσωπα, καταδεικνύουν ότι η υπόθεση έχει ουρά και ότι απαιτούνται πιο βαθύτερες διεργασίες για την υπέρβασή της.
Αν και η κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ότι τερματίζει τη “συζήτηση” με τον Νίκο Ανδρουλάκη για την τηλεφωνική παρακολούθησή του, ως απάντηση στο νέο αντιπολιτευτικό μπαράζ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ για παραίτηση του πρωθυπουργού, αυτή δεν φαίνεται να κλείνει.
Μπορεί τα φίλα-προσκείμενα στην κυβέρνηση media κατεβάζουν το θέμα στην ειδησεογραφική σκαλέτα, παρεμβάσεις όμως όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου -ασχέτως της υφέρπουσας ατζέντας- δεν είναι δυνατόν να… υποβαθμιστούν.
Πλέον, κριτική ασκείται και στη Δικαιοσύνη, για την διαφαινόμενη υποβάθμιση του σκανδάλου και την προσπάθεια “εκφοβισμού” δημοσιογράφων και πιθανών μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος με την έρευνα που ξεκίνησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις διαρροές στην ΕΥΠ.
Στο παρασκήνιο οργιάζουν φήμες για επικείμενες αποκαλύψεις που αφορούν παρακολουθήσεις κι άλλων προσώπων, εστιάζοντας πλέον στο χρονικό διάστημα της αποδέσμευσης.
Η αντιπολίτευση επιχειρεί να αξιοποιήσει τα θεσμικά εργαλεία για να κρατήσει “ζωντανό” το ζήτημα, με τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να διευρύνει το πλαίσιο, ζητώντας από την ΑΔΑΕ ενημέρωση για όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση ώστε να μάθουμε πόσοι ακόμα πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, τέθηκαν στο στόχαστρο”.
Προϋπόθεση γι’ αυτή την ενημέρωση είναι να καταργηθεί η νομοθετική διάταξη που έφερε αιφνιδίως η κυβέρνηση στη Βουλή προ μηνών “απαγορεύοντας” στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να ενημερώνει τα πρόσωπα που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση. Η εν λόγω διάταξη, που κατατέθηκε όταν ζήτησε ενημέρωση ο υπό παρακολούθηση δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ψηφίσθηκε από τη ΝΔ και…από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Το οποίο αναγνώρισε το λάθος του (δια στόματος Χάρη Καστανίδη) και γνωστοποίησε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ακύρωση της εν λόγω διάταξης.
Auditor’s note: Ο χρόνος…
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση θα “φουντώσει” στις 22 Αυγούστου, όταν και θα διεξαχθεί η προ-ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Έως τότε, το ζήτημα θα κινηθεί σε υποηχητικά επίπεδα, με τα media της αντιπολίτευσης να το αναδεικνύουν και τους μηχανισμούς όλων των πλευρών να αντιπαρατίθενται στα social media.
Αν και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν φαίνεται να αποκτά δυναμική σε αυτή τη φάση, οι ισορροπίες παραμένουν ευμετάβλητες. Τα ενδεχόμενα όλα παραμένουν ανοιχτά, καθώς όλοι φαίνεται ότι κρατούν κρυμμένα χαρτιά. Σε ένα τέτοιο, υψηλής τοξικότητας, περιβάλλον, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπονομευθεί η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης, ασχέτως ενδεχόμενων ή μη επιπλοκών με τα κονδύλια από τα Ταμεία της ΕΕ.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν η αντιπολίτευση έχει τον τρόπο και τα μέσα να αναγκάσει τον πρωθυπουργό να υπαναχωρήσει και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή να αναγκαστεί να θυσιάσει σχεδιασμούς και να δεχθεί συνδιαχείρηση κονδυλίων και της ΕΥΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.